Γιατί μπορεί να συμβεί διαρροή δεδομένων όταν χρησιμοποιείτε VPN και πώς να το αποτρέψετε

Η κύρια λειτουργία μιας σύνδεσης VPN είναι να διατηρείτε τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα ιδιωτική, ασφαλή και ανώνυμη, ενώ σας παρέχει την πλήρη ελευθερία στο Διαδίκτυο. Η ιδιωτική σύνδεση λειτουργεί για να αντιμετωπίσει διάφορες πιθανές απειλές από χάκερ και άλλα αδίστακτα τρίτα μέρη, καθώς και να αποτρέψει τυχόν τρίτα μέρη από την παρακολούθηση και παρακολούθηση της δραστηριότητάς σας. Όχι μόνο αυτό, το VPN μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποτρέψει οποιονδήποτε να παρεμποδίσει την κυκλοφορία του δικτύου σας και να κλέψει τα προσωπικά και προσωπικά σας στοιχεία.

Όταν η ιδιωτική σύνδεση λειτουργεί όπως θα έπρεπε, είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σας κρατήσει ασφαλείς στη διαδικτυακή σας δραστηριότητα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η ιδιωτική σύνδεση δεν παρέχει την προστασία που πρέπει να σας δώσει. Αυτό συμβαίνει όταν συμβαίνουν διαρροές δεδομένων και αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνήθως οι χρήστες που είναι νέοι στη σκηνή VPN και δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να το αποτρέψουν. Εδώ είναι γιατί μπορεί να συμβεί διαρροή δεδομένων όταν χρησιμοποιείτε VPN και πώς να το αποτρέψετε:

1. Το VPN σας ενδέχεται να καταγράψει τη δραστηριότητά σας

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ενδέχεται να διαρρεύσετε τα προσωπικά και προσωπικά σας στοιχεία ενώ είστε συνδεδεμένοι στο ιδιωτικό δίκτυο είναι επειδή το VPN καταγράφει τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα και συλλέγει δεδομένα για εσάς χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών VPN που διατίθενται σήμερα στην αγορά, μόνο μερικοί αξιόπιστοι και καλοί πάροχοι υπηρεσιών είναι ειλικρινείς μαζί σας σχετικά με τη διατήρηση δεδομένων. Πολλοί άλλοι πάροχοι υπηρεσιών, από την άλλη πλευρά, δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το απόρρητό σας ενώ χρησιμοποιούν την ιδιωτική τους σύνδεση και στην πραγματικότητα συλλέγουν τα δεδομένα σας και τα πωλούν σε τρίτους.

Πώς να το αποτρέψετε: Επιλέξτε την υπηρεσία VPN που δεν έχει απόλυτη πολιτική καταγραφής και ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για τα διαδικτυακά δικαιώματα απορρήτου του χρήστη.

2. Η ιδιωτική σύνδεσή σας ενδέχεται να πέσει ξαφνικά

Όταν χρησιμοποιείτε μια ιδιωτική σύνδεση, αποκρύπτετε την κανονική σύνδεσή σας με την ιδιωτική διεύθυνση IP. Αυτή η ιδιωτική διεύθυνση IP γίνεται στη συνέχεια η διεύθυνση IP που εμφανίζεται στους ιστότοπους που επισκέπτεστε. Ενώ χρησιμοποιείτε το ιδιωτικό δίκτυο, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να αποκαλύψετε την πραγματική σας διεύθυνση IP, επειδή την αποκρύπτετε με μια άλλη διεύθυνση IP που λαμβάνετε από το διακομιστή VPN. Ωστόσο, όταν η ιδιωτική σύνδεση σταματήσει ξαφνικά, ενδέχεται να διαρρεύσει κατά λάθος τις πληροφορίες της διεύθυνσης IP σας στους ιστότοπους που επισκέπτεστε επειδή θα αλλάξει αυτόματα στην κανονική σας σύνδεση δικτύου.

Πώς να το αποτρέψετε: Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία Automatic Kill Switch στις ρυθμίσεις VPN για να τερματίσετε προσωρινά τη σύνδεση δικτύου σας όποτε υπάρχει διακοπή σύνδεσης στο VPN σας.

3. Ίσως έχετε μια παραμόρφωση αναντιστοιχίας

Η διαμόρφωση αναντιστοιχίας μεταξύ της υπηρεσίας VPN και του λειτουργικού συστήματος της συσκευής σας μπορεί επίσης να δημιουργήσει διαρροή δεδομένων. Για παράδειγμα, εάν το VPN σας δεν υποστηρίζει τη σύνδεση IPv6 ενώ το λειτουργικό σας σύστημα χρησιμοποιεί τη σύνδεση IPv6, τότε μπορεί να προκαλέσει αναντιστοιχία στη διαμόρφωση και ενδέχεται να διαρρεύσει τα δεδομένα DNS σας. Επιπλέον, με τη διαρροή δεδομένων DNS, μπορείτε επίσης να αποκαλύψετε τη διεύθυνση IP σας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες εάν δεν είστε προσεκτικοί σχετικά με αυτό.

Πώς να το αποτρέψετε: Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει την επίσημη εφαρμογή VPN ή το λογισμικό από τον πάροχο υπηρεσιών VPN και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες εγκατάστασης.

4. Μπορεί να χρησιμοποιήσετε μια κακή υπηρεσία VPN

Δεν παρέχουν όλες οι υπηρεσίες VPN που μπορείτε να βρείτε σήμερα την ίδια υψηλής ποιότητας σύνδεση και απόδοση. Σε περίπτωση κακής υπηρεσίας VPN, ενδέχεται να μην προστατεύει πραγματικά το απόρρητό σας, αλλά θα κατασκοπεύει τη δραστηριότητά σας. Αυτό συνέβη με διάφορες δωρεάν εφαρμογές VPN και παρόχους υπηρεσιών που μπορείτε να βρείτε στην αγορά σήμερα. Περιορίζουν τις ιδιωτικές τους δυνατότητες σύνδεσης και αντ ‘αυτού χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα του χρήστη ως έναν άλλο τύπο επιλογής δημιουργίας εσόδων για την επιχείρησή τους.

Πώς να το αποτρέψετε: Χρησιμοποιήστε μόνο μια αξιόπιστη υπηρεσία VPN που μπορείτε να εμπιστευτείτε, η οποία έχει καλό ιστορικό και σχόλια χρηστών.

5. Μπορεί να χρησιμοποιήσετε ένα πρωτόκολλο κρυπτογράφησης χαμηλού επιπέδου

Το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείτε θα επηρεάσει επίσης την προστασία απορρήτου που λαμβάνετε από την ιδιωτική σας σύνδεση. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε SOCKS5 στο VPN σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτός ο τύπος πρωτοκόλλου δεν διαθέτει ισχυρή κρυπτογράφηση. Προσφέρει μόνο ταχύτητα και καλή απόδοση για τη σύνδεσή σας. Είναι επίσης το ίδιο με τα πρωτόκολλα PPTP και L2TP που εστιάζουν μόνο στην ταχύτητα της μετάδοσης δεδομένων σας, ενώ έχουν κρυπτογράφηση χαμηλού επιπέδου που είναι ευάλωτη σε επιθέσεις χάκερ. Η χρήση ενός τέτοιου πρωτοκόλλου κρυπτογράφησης χαμηλού επιπέδου μπορεί να οδηγήσει σε διαρροές δεδομένων.

Πώς να το αποτρέψετε: Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον 256-bit κρυπτογράφηση στο VPN σας και, αν είναι δυνατόν, κολλήστε με το πρωτόκολλο OpenVPN για σταθερή ασφάλεια και προστασία απορρήτου για το ιδιωτικό σας δίκτυο.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί διαρροή δεδομένων όταν χρησιμοποιείτε VPN και πώς να το αποτρέψετε. Να θυμάστε ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή της ιδιωτικής σύνδεσης που χρησιμοποιείτε, ειδικά αν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να γνωρίζετε τι παίρνετε και πρέπει πάντα να ελέγχετε την πολιτική απορρήτου του παρόχου υπηρεσιών πριν εγγραφείτε στην υπηρεσία του.