Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε δωρεάν VPN για τις φορητές σας συσκευές

Οι περισσότερες δωρεάν εφαρμογές VPN για κινητά είναι επικίνδυνες, ακόμα και αν έχουν υψηλή βαθμολογία από εκατομμύρια χρήστες. Γιατί; Αυτό συμβαίνει επειδή σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα ασφάλειας στις ΗΠΑ, το 40% των δωρεάν εφαρμογών VPN που είναι διαθέσιμες στο Play Store είναι ενσωματωμένο με κακόβουλο λογισμικό. Δοκιμασμένο με διάφορα προγράμματα προστασίας από ιούς, αυτές οι δωρεάν εφαρμογές VPN εκτίθενται σε κρυμμένα κακόβουλα προγράμματα μέσα στις εφαρμογές, ενώ ξεγελούν τους χρήστες να πιστεύουν ότι περιηγούνται στο Διαδίκτυο ιδιωτικά.


Φροντίζοντας την ασφάλεια του κινητού σας

Πολλοί χρήστες κινητών δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για εφαρμογές που μπορούν να κατεβάσουν στο Play Store. Είναι το ίδιο όταν προσπαθούν να βρουν μια υπηρεσία VPN για τις κινητές τους συσκευές. Θα προσπαθήσουν να βρουν δωρεάν υπηρεσίες VPN που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, έτσι ώστε να μπορούν να ξεκλειδώσουν τους διαδικτυακούς περιορισμούς στις κινητές συσκευές τους δωρεάν. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις δωρεάν υπηρεσίες VPN για κινητά έχουν μια κρυφή ατζέντα και δεν είναι απλά εκεί για να βοηθήσουν στην προστασία της διαδικτυακής δραστηριότητας των χρηστών τους.

Έχουν βρεθεί πολλές περιπτώσεις δόλιων δραστηριοτήτων αφού οι χρήστες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις δωρεάν υπηρεσίες VPN για κινητά, ξεκινώντας από την κλοπή των δεδομένων σας, την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την εμφάνιση τυχαίων διαφημίσεων και τις μη εξουσιοδοτημένες προσπάθειες σύνδεσης. Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε δωρεάν VPN για τις κινητές συσκευές σας:

1. Όταν είναι δωρεάν, είστε το προϊόν

Δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά δωρεάν στον κόσμο των εικονικών ιδιωτικών δικτύων. Θυμηθείτε ότι μια εταιρεία πρέπει να πληρώσει μια συνεχή χρέωση για να διατηρήσει τους ιδιωτικούς διακομιστές της και ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσουν στην υπηρεσία εντελώς δωρεάν, εκτός εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα. Το μεγάλο catch εδώ περιλαμβάνει συνήθως τη μετατροπή των δωρεάν χρηστών τους ως προϊόντων για την εταιρεία, προκειμένου να κερδίσουν χρήματα από την υπηρεσία τους. Στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η εταιρεία VPN θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του χρήστη και θα τα πουλήσει στο τρίτο μέρος, και συχνά, τα δεδομένα που πωλούν είναι οι ευαίσθητες πληροφορίες των χρηστών τους.

2. Επιτρέπει σε τρίτους να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας στο Διαδίκτυο

Οι πάροχοι υπηρεσιών δωρεάν VPN, ειδικά σε κινητές συσκευές, είναι γνωστό ότι ενσωματώνουν κρυφά δεδομένα παρακολούθησης στις εφαρμογές τους. Αυτό είναι το γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς ερευνητές ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι το δωρεάν VPN σε κινητές συσκευές δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μείνετε ανώνυμοι στο Διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα παρέχετε τα δεδομένα περιήγησής σας και τη δραστηριότητα του διαδικτύου σε τρίτους, οι οποίοι στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν τέτοια δεδομένα για να σας βομβαρδίσουν με διαφημίσεις, να πειραχτούν το πρόγραμμα περιήγησής σας, να στείλετε κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας και άλλες αδίστακτες δραστηριότητες.

3. Είναι ενσωματωμένο με κακόβουλο λογισμικό

Έγινε έρευνα ασφαλείας για την ανάλυση περισσότερων από 250 δωρεάν εφαρμογών VPN στο Android και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Πάνω από το 40% των δωρεάν εφαρμογών VPN έχουν στην πραγματικότητα κρυμμένο κακόβουλο λογισμικό στις εφαρμογές τους, έτοιμο να επιτεθεί στους χρήστες όταν χρησιμοποιούν τις εφαρμογές. Μερικά από τα κακόβουλα προγράμματα χρησιμοποιούνται για να κλέψουν το εύρος ζώνης σας, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται για να κλέψουν τα ευαίσθητα δεδομένα σας, όπως τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες διαδικτυακές τραπεζικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται μέσω κινητών συσκευών, θα πρέπει να γνωρίζετε περισσότερο για αυτό το γεγονός.

4. Δεν λειτουργεί καθόλου

Ενώ το 40% των δωρεάν εφαρμογών VPN έχουν ενσωματωμένο κακόβουλο λογισμικό στον πηγαίο κώδικα της εφαρμογής, ένα άλλο μεγάλο μέρος των δωρεάν εφαρμογών VPN που είναι διαθέσιμες για κινητές συσκευές είναι απλώς ψεύτικες εφαρμογές. Στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα. Σας δείχνουν μόνο τη διεπαφή της εφαρμογής που μοιάζει με μια νόμιμη εφαρμογή VPN. Όταν πατάτε για να συνδεθείτε με τους διακομιστές VPN, δείχνει τη γραφική διεπαφή όπως και άλλες εφαρμογές, αλλά αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι δεν κάνει τίποτα. Είναι εκεί για να ξεγελάσει εκατομμύρια ανθρώπους να το κατεβάσουν, ώστε να μπορούν να εμφανίζουν διαφημίσεις μέσα στις εφαρμογές τους και να βγάζουν χρήματα από τις διαφημίσεις.

5. Είναι αργό με ανύπαρκτη υποστήριξη πελατών

Φυσικά, υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό δωρεάν εφαρμογών VPN που σας παρέχει πραγματικά ασφάλεια και προστασία για τη δραστηριότητα περιήγησής σας. Κερδίζουν χρήματα από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στις εφαρμογές τους, αλλά δεν έχουν ενσωματωμένο κακόβουλο λογισμικό ή κακόβουλη πρόθεση στους χρήστες τους. Μπορείτε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εφαρμογές με ασφάλεια στις κινητές συσκευές σας, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Οι διακομιστές είναι οδυνηρά αργοί και δεν παρέχεται καμία εξυπηρέτηση πελατών για τις εφαρμογές. Ο λόγος για τον οποίο η σύνδεση VPN είναι τόσο αργή είναι επειδή μοιράζονται τη σύνδεση με πολλά άτομα ταυτόχρονα και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε δωρεάν VPN για τις κινητές συσκευές σας. Εάν θέλετε να φροντίσετε την ασφάλεια του κινητού σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια πραγματική σύνδεση VPN που δεν προσφέρει μόνο απόρρητο και ασφάλεια στην επιφάνεια εργασίας σας, αλλά και για τις φορητές συσκευές σας. Αυτές οι δωρεάν εφαρμογές VPN για κινητά δεν αξίζουν καθόλου τον κίνδυνο.