Πώς να χρησιμοποιήσετε το VPN για να εμποδίσετε τους χάκερ να κλέψουν τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με τη συνήθη συνήθεια των χρηστών κοινωνικών μέσων που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνουν στους χάκερ την εύκολη ευκαιρία να κλέψουν τους λογαριασμούς τους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις λογαριασμών κοινωνικών μέσων που κλέβονται από χάκερ με διάφορους τρόπους. Μπορεί να κλέψουν αυτούς τους λογαριασμούς μέσω του ηλεκτρονικού ψαρέματος, το οποίο είναι το πιο συνηθισμένο, ή μπορεί να το κάνουν εισβάλλοντας στο σύστημα του χρήστη, το οποίο συνήθως γίνεται όταν οι χρήστες παίρνουν απρόσεκτοι με τη σύνδεση δικτύου τους.


Για παράδειγμα, όταν συνδέεστε στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το δημόσιο δίκτυο WiFi χωρίς να προστατεύετε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο, συνήθως δίνει στους χάκερ μια εύκολη ευκαιρία να διεισδύσουν στο δίκτυό σας και να κλέψουν τον κωδικό πρόσβασης των λογαριασμών κοινωνικών μέσων σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε αυτό να συμβεί είναι να προστατεύσετε τη σύνδεση δικτύου σας χρησιμοποιώντας VPN. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη χρήση VPN για να αποτρέψετε τους εισβολείς από το να κλέψουν τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

1. Μην χρησιμοποιείτε τους ίδιους ή απλούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας

Πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια του λογαριασμού τους συνήθως χρησιμοποιούν είτε απλούς κωδικούς πρόσβασης, όπως την ημερομηνία γέννησής τους, το ψευδώνυμό τους και ούτω καθεξής, είτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης και μερικές φορές το ίδιο όνομα χρήστη, για λογαριασμούς Twitter, Facebook, Instagram, Google Plus και άλλους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή όταν οι χάκερ καταφέρνουν να κλέψουν έναν από τους κωδικούς πρόσβασης, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων θα διατρέχουν κίνδυνο. Αυτή είναι μια προφύλαξη που πρέπει να καταλάβετε για να διασφαλίσετε ότι οι λογαριασμοί σας είναι ασφαλείς από εισβολείς.

2. Φέρτε το VPN σας όπου κι αν πάτε

Το VPN είναι το εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διασφαλίσετε ότι η σύνδεση δικτύου σας είναι πάντα ασφαλής και ιδιωτική, πράγμα που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το δίκτυο που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να κρυπτογραφήσετε τη σύνδεση δικτύου με VPN και να κάνετε τη σύνδεσή σας ασφαλή με αυτό. Ένα ασφαλές δίκτυο σημαίνει ένα προστατευμένο σύστημα για εσάς, καθώς οι χάκερ συνήθως κλέβουν τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων του θύματός τους διεισδύοντας πρώτα στο δίκτυό τους στο Διαδίκτυο. Επομένως, είναι σημαντικό να φέρετε το VPN όπου κι αν πάτε και να χρησιμοποιήσετε το VPN σας όποτε θέλετε να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείτε.

3. Χρησιμοποιήστε το VPN σας για κάθε εφαρμογή επικοινωνίας

Οι περισσότερες εφαρμογές επικοινωνίας που είναι διαθέσιμες για κινητές συσκευές συνήθως κρυπτογραφούνται με το σύστημα κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο της επικοινωνίας μπορεί να διαβαστεί μόνο από τους χρήστες που ξεκινούν μια τέτοια επικοινωνία. Κανένας τρίτος δεν μπορεί να παρακολουθεί τις επικοινωνίες εντός των εφαρμογών που χρησιμοποιούν το σύστημα κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο. Ενώ μπορεί να είναι γενικά ασφαλές για εσάς να χρησιμοποιείτε αυτές τις εφαρμογές επικοινωνιών χωρίς επιπλέον κρυπτογράφηση, απαιτείται ακόμη VPN για την προστασία του δικτύου που χρησιμοποιούν αυτές οι εφαρμογές για την αποστολή μηνυμάτων εμπρός και πίσω. Σας δίνει μια ασφάλεια δύο επιπέδων που είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους εισβολείς να διεισδύσουν.

4. Μην ανοίγετε οποιοδήποτε ύποπτο μήνυμα κειμένου, email ή κλήση

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να κλέψουν λογαριασμούς κοινωνικών μέσων πολλών ανθρώπων είναι η αποστολή πλαστών μηνυμάτων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κλήσεων στα θύματά τους. Στη συνέχεια, θα δώσουν εντολή στα θύματα να γράψουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που μοιάζει με την αρχική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων. Μόλις τα θύματα γράψουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους, τότε στέλνουν αποτελεσματικά τις ευαίσθητες πληροφορίες τους στους χάκερ. Αυτό ονομάζεται ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) και πολλοί άνθρωποι έχουν εξαπατηθεί από αυτό το σχήμα. Αυτός είναι ο λόγος που, παρόλο που χρησιμοποιείτε το VPN όλη την ώρα, συνιστάται πάντα να είστε προσεκτικοί με τα μηνύματα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις κλήσεις που λαμβάνετε.

5. Χρησιμοποιήστε το VPN που συνοδεύει τις λειτουργίες τείχους προστασίας και κακόβουλου λογισμικού

Όταν επιλέγετε έναν πάροχο υπηρεσιών VPN, πρέπει να γνωρίζετε τις δυνατότητες που προσφέρουν. Όσο λιγότερες δυνατότητες προσφέρουν, τόσο περισσότερο πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση αυτών των υπηρεσιών VPN. Να επιλέγετε πάντα τον πάροχο υπηρεσιών VPN που προσφέρει λειτουργίες τείχους προστασίας και κακόβουλου λογισμικού για την πρόσθετη ασφάλεια της σύνδεσης δικτύου σας. Η λειτουργία τείχους προστασίας σάς προσφέρει την καλύτερη πρόληψη ενάντια σε διάφορες μορφές επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ενώ η δυνατότητα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό θα διασφαλίσει ότι δεν θα συναντήσετε κακόβουλες εφαρμογές, ιστότοπους, λογισμικό και άλλες απειλές που ενδέχεται να βλάψουν το σύστημά σας ή να θέσουν την προσωπική σας ταυτότητα σε κίνδυνο.

Αυτές είναι οι συμβουλές για τη χρήση VPN για να αποτρέψετε τους εισβολείς από το να κλέψουν τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, θα υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα το σύστημά σας να στοχεύεται από χάκερ, καθώς είναι πολύ δύσκολο να παραβιαστεί. Ακόμα και όταν οι χάκερ είναι αρκετά επίμονοι, πρέπει να αντιμετωπίσουν διάφορα μέτρα ασφαλείας που έχετε εφαρμόσει στο σύστημά σας, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους χάκερ να κλέψουν οποιαδήποτε από τις ευαίσθητες πληροφορίες σας.