Συμβουλές για την αποθήκευση των αρχείων σας στο Διαδίκτυο με ασφάλεια και ιδιωτικότητα

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης όπως το Dropbox και το Google Drive γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, επειδή οι χρήστες θέλουν πρόσβαση στα αρχεία τους από όλες τις συσκευές τους χωρίς να χρειάζεται να τα μεταφέρουν χειροκίνητα. Έτσι, όταν χρησιμοποιείτε μια διαδικτυακή υπηρεσία αποθήκευσης, μπορείτε να συγχρονίζετε εύκολα τα αποθηκευμένα αρχεία σας σε όλες τις συσκευές σας αυτόματα. Είτε θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία με την επιφάνεια εργασίας ή τις φορητές συσκευές σας, απλώς πρέπει να έχετε πρόσβαση σε αυτά στο διαδίκτυο. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι όταν εργάζεστε με τα έγγραφά σας. Αποθηκεύοντας τα αρχεία σας στο διαδίκτυο, θα μπορείτε να επεξεργαστείτε και να επεξεργαστείτε τα έγγραφά σας από οποιαδήποτε από τις συσκευές σας.

Δεν σταματά εκεί. Ακόμα κι αν δεν έχετε μαζί σας τις συσκευές σας, μπορείτε ακόμα να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία που έχετε αποθηκεύσει στον ηλεκτρονικό σας χώρο αποθήκευσης από οποιαδήποτε συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή είναι η ευκολία χρήσης μιας διαδικτυακής υπηρεσίας αποθήκευσης αρχείων. Όμως, η αποθήκευση των αρχείων σας στο διαδίκτυο μπορεί να τα εκθέσει σε κίνδυνο παραβίασης και κλοπής. Επομένως, πρέπει να αποτρέψετε την πρόσβαση οποιουδήποτε είδους απειλών από τα διαδικτυακά αρχεία σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την ασφαλή και ιδιωτική αποθήκευση των αρχείων σας στο διαδίκτυο:

1. Εγκαταστήστε το VPN σε όλες τις συγχρονισμένες συσκευές

Γιατί πρέπει να εγκαταστήσετε το VPN σε όλες τις συγχρονισμένες συσκευές; Αυτό συμβαίνει επειδή θα προστατεύσει όλες τις μεταδόσεις δεδομένων μεταξύ των τοπικών συσκευών σας και του διαδικτυακού χώρου αποθήκευσης. Προστατεύοντας το δίκτυό σας με ιδιωτική σύνδεση, δεν θα ανησυχείτε για ορισμένα τρίτα μέρη που προσπαθούν να εισβάλουν στη μετάδοση δεδομένων και να κλέψουν ορισμένα από τα προσωπικά σας στοιχεία εν κινήσει.

Διατηρώντας όλες τις συσκευές σε ιδιωτική σύνδεση, η μετάδοση δεδομένων σας θα είναι απαλλαγμένη από χάκερ ή αδίστακτους τρίτους που προσπαθούν να παρακολουθούν και να κλέβουν τα δεδομένα σας. Είναι ένας μηχανισμός ασφαλείας για όλες τις μεταδόσεις του δικτύου σας.

2. Μην αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία σας από μη κρυπτογραφημένες συσκευές

Εάν δεν έχετε φέρει τη συσκευή σας και θέλετε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας από κάπου αλλού, όπως από διαδικτυακό καφέ ή από άλλους δημόσιους χώρους, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι επίσης κρυπτογραφημένη. Εάν η διαδικτυακή καφετέρια ή η βιβλιοθήκη απαγορεύει την εγκατάσταση νέου λογισμικού, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε έναν διαδικτυακό ιστότοπο μεσολάβησης για πρόσβαση στα αρχεία σας μέσω του διαδικτύου. Εναλλακτικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια επέκταση VPN στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε.

Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε την ιδιωτική λειτουργία στο πρόγραμμα περιήγησής σας για να βεβαιωθείτε ότι τα κομμάτια σας καλύπτονται όταν κάποιος άλλος χρησιμοποιεί το ίδιο μηχάνημα με εσάς. Επίσης, μην ξεχάσετε να αποσυνδεθείτε από όλους τους λογαριασμούς σας μόλις τελειώσετε.

3. Χρησιμοποιήστε το σύστημα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για πρόσβαση στον ηλεκτρονικό σας χώρο αποθήκευσης

Εάν θέλετε να διατηρήσετε όλα τα αρχεία σας ασφαλή στον ηλεκτρονικό σας χώρο αποθήκευσης, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν κωδικό πρόσβασης που είναι τόσο περίπλοκος που είναι πολύ δύσκολο να σπάσετε χρησιμοποιώντας ωμή βία. Χρησιμοποιήστε αριθμούς, κεφαλαία γράμματα, μικρά γράμματα, σύμβολα και όλους τους συνδυασμούς για να κάνετε τον κωδικό πρόσβασής σας ισχυρό και δύσκολο να σπάσει.

Χρησιμοποιήστε ένα λογισμικό διαχείρισης κωδικών πρόσβασης για να το αποθηκεύσετε σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το θυμηθείτε. Επίσης, φροντίστε να ενεργοποιήσετε το σύστημα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για να διασφαλίσετε ότι η πρόσβαση στον διαδικτυακό σας χώρο αποθήκευσης είναι απολύτως ασφαλής. Με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να επιβεβαιώσετε κάθε προσπάθεια σύνδεσης στον διαδικτυακό σας χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιώντας άλλη συσκευή ή λογαριασμό που έχετε.

4. Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά αξιόπιστες διαδικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης

Υπάρχουν πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης που διατίθενται στην αγορά και προσφέρουν διάφορα οφέλη για να προσελκύσουν τους χρήστες τους. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που προτιμάτε, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τον διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης που είναι εξαιρετικά αξιόπιστος και ευρέως γνωστός.

Για παράδειγμα, το Dropbox, το Google Drive ή το Microsoft OneDrive μπορεί να είναι μια καλύτερη λύση για τις ανάγκες αποθήκευσης στο διαδίκτυο από οποιονδήποτε άλλο πάροχο υπηρεσιών που μόλις δεν γνωρίζετε ή δεν έχετε γνωστή φήμη στην αγορά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αξιόπιστες διαδικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια και το απόρρητό σας και είναι πιο αξιόπιστες στη διατήρηση των αρχείων σας ασφαλή.

5. Αναβαθμίστε το πρόγραμμα αποθήκευσης για καλύτερη ασφάλεια

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν με ορισμένους περιορισμούς, είναι πάντα καλό να χρησιμοποιείτε τη δωρεάν έκδοση των υπηρεσιών τους. Ωστόσο, λάβετε υπόψη σας τα οφέλη κατά την αναβάθμιση στα premium προγράμματά τους, τα οποία μπορούν να σας προσφέρουν καλύτερη ασφάλεια και απόρρητο. Υπάρχουν επίσης περισσότερες δυνατότητες για χρήση στο πρόγραμμα premium σε σύγκριση με το δωρεάν πρόγραμμα.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για την ασφαλή και ιδιωτική αποθήκευση των αρχείων σας. Φροντίστε να διατηρείτε τα αρχεία σας ιδιωτικά συνεχώς και να διασφαλίζετε ότι όλες οι μεταδόσεις δεδομένων θα εκτελούνται με κρυπτογραφημένο δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή και συνεχώς.