Πώς να μεταφέρετε τα δεδομένα σας με ασφάλεια και ιδιωτικότητα μεταξύ συσκευών

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μεταφέρετε τα αρχεία σας μεταξύ μιας συσκευής σε άλλη συσκευή. Ας υποθέσουμε ότι μπορείτε να τα μεταφέρετε χρησιμοποιώντας μια μονάδα αντίχειρα ή ένα USB stick ή ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάρτα microSD για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ κινητών συσκευών. Μια άλλη μέθοδος είναι η μεταφορά του αρχείου μέσω Bluetooth ή άλλων ασύρματων μέσων. Επιπλέον, υπάρχει η μέθοδος για τη μεταφορά των αρχείων σας μέσω του Διαδικτύου, όπως χρησιμοποιώντας υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud ή κοινής χρήσης αρχείων.


Κάθε μέθοδος έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, όταν μεταφέρετε τα αρχεία σας μέσω του Διαδικτύου, διακινδυνεύετε να παρακωλυθεί η διαδικασία μεταφοράς δεδομένων από χάκερ και άλλα αδίστακτα άτομα. Ως αποτέλεσμα, τα αρχεία σας ενδέχεται να κλαπούν, κάτι που μπορεί να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για το απόρρητό σας. Λοιπόν, πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία μεταξύ συσκευών με ασφαλή και ιδιωτικό τρόπο? Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη μεταφορά των δεδομένων σας με ασφάλεια και ιδιωτικότητα μεταξύ συσκευών:

1. Λάβετε μόνο μεταφορά δεδομένων από αξιόπιστες πηγές

Όσον αφορά τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ συσκευών, πρέπει να ορίσετε τον κανόνα ευθεία. Ο πρώτος κανόνας δεν είναι να λαμβάνετε δεδομένα από πηγές που δεν εμπιστεύεστε. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί τόσο για μεταφορά δεδομένων με φυσικά μέσα όπως USB stick όσο και για τη μεταφορά δεδομένων μέσω της σύνδεσης δικτύου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αποδέχεστε ελεύθερα δεδομένα από οποιαδήποτε πηγή χωρίς να διευκρινίσετε την ασφάλεια και την αξιοπιστία της πηγής σας, θα διακινδυνεύσετε τη συσκευή σας με πιθανές απειλές, όπως ιούς, κακόβουλο λογισμικό, λογισμικό υποκλοπής spyware και άλλες πιθανές απειλές.

2. Χρησιμοποιήστε το Open-Source OS για ασφαλή μεταφορά δεδομένων με χρήση φυσικών μέσων

Κατά τη μεταφορά σημαντικών και ευαίσθητων δεδομένων από τη μία συσκευή στην άλλη, όπως με τη χρήση USB stick ή άλλων φυσικών μέσων, η χρήση του λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα, όπως το Linux, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μεταφοράς κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι ιοί και κακόβουλα προγράμματα δεν μπορούν να εκτελεστούν στο λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εκτελεστούν στο σύστημά σας. Αυτά τα κακόβουλα αρχεία θα είναι αδρανή και μπορείτε να τα αφαιρέσετε εύκολα πριν από τη διαδικασία μεταφοράς.

3. Ενεργοποιήστε τη σύνδεση VPN κατά τη μεταφορά δεδομένων στο Διαδίκτυο

Εάν μεταφέρετε τα δεδομένα σας μέσω διαδικτυακών καναλιών, όπως αποθήκευση cloud ή υπηρεσίες κοινής χρήσης αρχείων, φροντίστε να διατηρήσετε τη σύνδεσή σας ασφαλή και κρυπτογραφημένη. Κρυπτογραφώντας τη σύνδεσή σας χρησιμοποιώντας VPN, θα μπορείτε να διατηρήσετε τη διαδικασία μεταφοράς δεδομένων ασφαλή και ιδιωτική. Επίσης, οποιοσδήποτε χάκερ ή εισβολέας στον κυβερνοχώρο δεν μπορεί να μπει στο σύστημά σας μέσω της σύνδεσης δικτύου σας και είναι αδύνατο για αυτούς να αναχαιτίσουν τη διαδικασία μεταφοράς.

4. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες υπηρεσίες αποθήκευσης σύννεφων και κοινής χρήσης αρχείων

Οι υπηρεσίες αποθήκευσης cloud και κοινής χρήσης αρχείων χρησιμοποιούνται συχνά για τη μεταφορά αρχείων μεταξύ συσκευών, εάν δεν είναι δυνατή η απευθείας μεταφορά τους. Δεδομένου ότι αυτές οι υπηρεσίες θα αποθηκεύουν τα περισσότερα από τα σημαντικά αρχεία σας, πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε είναι αξιόπιστες και αξιόπιστες. Επίσης, συνιστάται η επιλογή κρυπτογραφημένων ή ιδιωτικών υπηρεσιών αποθήκευσης cloud και κοινής χρήσης αρχείων με προηγμένες δυνατότητες ασφάλειας και απορρήτου, οι οποίες συχνά απαιτούν να πληρώνετε τα μηνιαία ή ετήσια τέλη, σε αντίθεση με τη χρήση μιας δωρεάν υπηρεσίας που προσφέρει μόνο βασικές λειτουργίες ασφαλείας.

5. Κρυπτογραφήστε τα αρχεία σας πριν τα μεταφέρετε σε άλλες συσκευές

Κρυπτογραφώντας τα αρχεία σας πριν τα στείλετε σε άλλες συσκευές, βελτιώνετε σημαντικά την ασφάλεια και το απόρρητο των αρχείων σας. Η κρυπτογράφηση των αρχείων σας σημαίνει προσθήκη κωδικού πρόσβασης και άλλης μεθόδου κλειδώματος για τα αρχεία, έτσι ώστε να μην μπορείτε να τον ανοίξετε εκτός εάν γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασης ή έχετε το κλειδί για να ξεκλειδώσετε τα αρχεία. Υπάρχουν μερικά καλά λογισμικά ή εφαρμογές κρυπτογράφησης αρχείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το σκοπό αυτό, όπως το AxCrypt.

6. Απενεργοποιήστε την ασύρματη σύνδεση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς

Εάν μεταφέρετε τα δεδομένα σας μέσω Bluetooth ή τοπικής ασύρματης σύνδεσης, φροντίστε να ανοίξετε αυτήν τη σύνδεση μόνο όταν κάνετε τη μεταφορά δεδομένων. Μην διατηρείτε τη σύνδεση Bluetooth ανοιχτή για πολύ. Απενεργοποιήστε την ασύρματη σύνδεση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς. Αυτό γίνεται για να αποτρέψει τυχόν αδίστακτους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την ανοικτή σύνδεσή σας για πρόσβαση στα αρχεία σας.

7. Εγκαταστήστε προγράμματα τείχους προστασίας, ιούς και προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό

Τέλος, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε βασικό λογισμικό ασφαλείας ή εφαρμογές σε όλες τις συσκευές σας για να αποτρέψετε τυχόν πιθανές απειλές να εισέλθουν στο σύστημά σας κατά τη διαδικασία μεταφοράς. Τα προγράμματα τείχους προστασίας, προστασίας από ιούς και anti-malware είναι απαραίτητα εργαλεία ασφάλειας που πρέπει να έχετε για να αποτρέψετε οποιαδήποτε απόπειρα κυβερνοεπιθέσεων και να διατηρήσετε το σύστημά σας ασφαλές και προστατευμένο. Έχουν επίσης προηγμένες επιλογές απορρήτου για να διατηρούν όλες τις συσκευές σας ιδιωτικές και πλήρως ασφαλείς.