9 Μειονεκτήματα του VPN που πρέπει να γνωρίζετε προτού το χρησιμοποιήσετε

Το VPN είναι γνωστό ως η λύση σε διάφορα προβλήματα απορρήτου στο Διαδίκτυο σήμερα. Ενώ η κυβέρνηση και ο πάροχος υπηρεσιών σας ενδέχεται να παρακολουθούν όλη τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα κάθε μέρα και ενδέχεται να περιορίζουν τους ιστότοπους που μπορείτε να επισκεφτείτε στο διαδίκτυο, το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο μπορεί να παρέχει τη λύση ασφάλειας που επαναφέρει το διαδικτυακό απόρρητο και την ελευθερία σας. Με το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, μπορείτε εύκολα να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για οποιουσδήποτε τύπους παρακολούθησης, παρακολούθησης και περιορισμούς που γίνονται από την κυβέρνηση, τον ISP σας ή άλλα τρίτα μέρη.


Ωστόσο, μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων που μπορεί να παρέχει το VPN για το ιδιωτικό σας απόρρητο, υπάρχουν διάφορα μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε υπηρεσία VPN. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είστε ο πρώτος χρήστης VPN. Ακολουθούν τα 5 μειονεκτήματα του VPN που πρέπει να γνωρίζετε προτού το χρησιμοποιήσετε:

Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ξανά το παραπάνω γραφικό στο ιστολόγιό σας ή στο επερχόμενο άρθρο. Απλώς αντιγράψτε τον παρακάτω κώδικα.

1. Η χρήση του VPN ενδέχεται να είναι παράνομη στη χώρα σας

Υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν επιτρέπουν στους πολίτες τους να χρησιμοποιούν οποιονδήποτε τύπο υπηρεσίας VPN. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες υπηρεσίες VPN θα αποκλειστούν στις χώρες που θεωρούν τα ιδιωτικά δίκτυα παράνομα. Αυτό είναι το πρώτο μειονέκτημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Εάν πιστεύετε ότι η χώρα σας περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών που θεωρούν την ιδιωτική σύνδεση παράνομη, τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία VPN. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να καταλήξετε ένα τεράστιο πρόστιμο ή να πάτε στη φυλακή όταν το κάνετε αυτό.

2. Ενδέχεται να έχετε προβλήματα απόδοσης κατά τη χρήση του ιδιωτικού δικτύου

Δεδομένου ότι η ιδιωτική σύνδεση δικτύου λειτουργεί συνδέοντας το δίκτυό σας σε έναν ιδιωτικό διακομιστή προτού μπορέσετε να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο που θέλετε να επισκεφθείτε, ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα απόδοσης στη διαδικασία. Ορισμένα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο χρόνο για να επικοινωνήσουν με τους ιδιωτικούς διακομιστές, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερο χρόνο για τη φόρτωση του ιστότοπου στον οποίο έχετε πρόσβαση.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα κοινό μειονέκτημα που θα δείτε όταν χρησιμοποιείτε μια δωρεάν υπηρεσία VPN. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η ταχύτητα σύνδεσης κατά τη χρήση ιδιωτικής σύνδεσης μπορεί να είναι χαμηλότερη από ότι όταν χρησιμοποιείτε την κανονική σύνδεση.

3. Η υπηρεσία VPN ενδέχεται να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας και να χρησιμοποιεί τα δεδομένα σας

Ορισμένες υπηρεσίες ιδιωτικού δικτύου θα σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε τους ιδιωτικούς διακομιστές τους σε αντάλλαγμα των δεδομένων σας. Φυσικά, μπορεί να μην δηλώσουν την πρόθεσή τους. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι εταιρείες VPN παρακολουθούν τα δεδομένα από τους χρήστες τους για τα δικά τους οφέλη. Ναι, μπορεί να σας βοηθήσουν να παρακάμψετε τους περιορισμούς σας στο Διαδίκτυο και να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας, αλλά οι εταιρείες ιδιωτικού δικτύου ενδέχεται να κάνουν την παρακολούθηση.

Θα πρέπει να γνωρίζετε τις υπηρεσίες VPN που προσφέρουν την ιδιωτική τους σύνδεση δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή επειδή ενδέχεται να καταγράφουν τη δραστηριότητά σας.

4. Μπορεί να είναι δύσκολο να ρυθμιστεί για επιχειρηματικούς χρήστες

Για μεμονωμένους χρήστες, το VPN μπορεί να είναι εύκολο να ρυθμιστεί, αφού απλώς πρέπει να κατεβάσετε τις εφαρμογές VPN ή το λογισμικό σας και να το εγκαταστήσετε στη συσκευή σας. Ωστόσο, για επιχειρηματικούς χρήστες, η υπόθεση μπορεί να μην είναι έτσι. Για χρήστες επιχειρήσεων, το VPN είναι πολύ πιο περίπλοκο να ρυθμιστεί, ειδικά αν πρέπει να ρυθμίσετε το ιδιωτικό δίκτυο στην επαγγελματική σας επιχείρηση.

Θα προσθέσει περισσότερη πολυπλοκότητα στη συνολική σας σύνδεση δικτύου και θα επηρεάσει κάθε συσκευή που χρησιμοποιείτε στην επιχείρησή σας. Ενώ πολλές εταιρείες VPN μπορούν να το απλοποιήσουν για εσάς, ίσως χρειαστείτε ακόμη μια ειδική ομάδα διαχείρισης δικτύου για να επιβλέπετε το ιδιωτικό δίκτυο σύνδεσης στην επιχείρησή σας.

5. Μπορεί να προσθέσει περισσότερο κόστος στη σύνδεση του δικτύου σας

Από προεπιλογή, το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο είναι μια premium ιδιωτική υπηρεσία σύνδεσης που πρέπει να πληρώσετε ξεχωριστά από την κανονική σύνδεση δικτύου ή τον ISP. Επίσης, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν δρομολογητή VPN, πρέπει να αγοράσετε ένα επιπλέον υλικό δρομολογητή για να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε παράλληλα με τη σύνδεση VPN. Επομένως, ενδέχεται να μην σας έρθει δωρεάν. Σίγουρα, υπάρχουν πολλές δωρεάν ιδιωτικές συνδέσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά γενικά δεν είναι αξιόπιστες και έχουν πολλούς περιορισμούς. Έτσι, ένα άλλο μειονέκτημα της ιδιωτικής σύνδεσης είναι ότι μπορεί να είναι πολύ δαπανηρό για σας μακροπρόθεσμα.

6. Μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητά σας στο Διαδίκτυο

Όταν προσθέτετε μια σύνδεση VPN, προσθέτετε ένα επίπεδο απορρήτου μέσω του διακομιστή VPN. Αντί να έχετε άμεση πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, έχετε πρόσβαση σε αυτόν μέσω του παρόχου VPN. Αν και αυτό σας επιτρέπει να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας και να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας, αυτό σημαίνει επίσης ότι τα δεδομένα πρέπει να ταξιδεύουν περισσότερο και με πρόσθετη πολυπλοκότητα.

Εάν οι πάροχοι VPN που χρησιμοποιείτε δεν είναι αρκετά ισχυροί, το διαδίκτυο μπορεί να γίνει πολύ αργό. Αυτό επηρεάζεται πρωτίστως όταν χρειάζεστε internet υψηλής ταχύτητας για ροή ή λήψη κ.λπ. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Νωρίτερα, έχουμε ελέγξει πολλούς παρόχους VPN για την ταχύτητά τους και συχνά η μείωση της ταχύτητας είναι ελάχιστη σε ορισμένες περιπτώσεις. Το NordVPN, για παράδειγμα, μας έδωσε ταχύτητα με ελάχιστη μείωση. Καταφέραμε να πάρουμε σχεδόν το 95% της αρχικής ταχύτητας. Όχι μόνο αυτοί, πολλοί άλλοι πάροχοι έχουν βελτιστοποιηθεί για να μην επιβραδύνουν το διαδίκτυο.

7. Η χρήση του δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ανωνυμία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ένα VPN. Τι γίνεται αν περιηγηθήκατε σε έναν ιστότοπο χρησιμοποιώντας μια σύνδεση VPN και ξαφνικά συνειδητοποιήσατε ότι ο πελάτης VPN σας αποσυνδέθηκε σιτάρια; Ή το DNS σας έχει διαρροή; Στην χειρότερη περίπτωση, ο πάροχος που χρησιμοποιείτε συμφωνεί να παρέχει στην κυβέρνησή σας ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για τον εαυτό σας?

Παρόλο που οι πάροχοι υπηρεσιών προσφέρουν σήμερα πολλές δυνατότητες όπως το Double VPN ή το Kill Switch για να κάνουν τη σύνδεσή σας όσο το δυνατόν πιο ιδιωτική και ασφαλής. Υπάρχουν ακόμα πολλοί τρόποι διαρροής δεδομένων μέσω υλικού, λογισμικού ή οποιουδήποτε άλλου μέσου.

8. Δεν είναι δυνατή η παράκαμψη όλων των περιορισμών

Ένας πρωταρχικός λόγος για τον οποίο τα άτομα χρησιμοποιούν το VPN είναι να καταργήσουν τον αποκλεισμό συγκεκριμένων ιστότοπων ή περιεχομένου (με άλλα λόγια, παράκαμψη περιορισμών.) Παρόλο που είναι σχετικά εύκολο να καταργήσετε τον αποκλεισμό των περισσότερων ιστότοπων ή περιεχομένου, ορισμένα περιεχόμενα ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι δύσκολα προσβάσιμα. Το Netflix, για παράδειγμα, είναι προσβάσιμο από οπουδήποτε, αλλά η εταιρεία επιτρέπει πρόσβαση σε ορισμένες ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές μόνο σε συγκεκριμένες χώρες.

Δεδομένου ότι έχουν διάφορες συμφωνίες με παραγωγούς περιεχομένου, δεν επιτρέπεται νόμιμα να εμφανίζουν συγκεκριμένο περιεχόμενο σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Και ως επί το πλείστον είναι καλοί στο να το επιβάλλουν. Πολλοί πάροχοι VPN ΔΕΝ μπορούν να παρακάμψουν αυτόν τον περιορισμό. Το ίδιο ισχύει με πολλούς άλλους ιστότοπους ή περιεχόμενο.

9. Ζητήματα συμβατότητας πλατφόρμας εάν χρησιμοποιείτε μια λιγότερο δημοφιλή πλατφόρμα

Εάν χρησιμοποιείτε ένα λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, είστε εντάξει. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε λιγότερο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα, ξεπερασμένο λειτουργικό σύστημα ή ασυμβίβαστο υλικό, ενδέχεται να μην υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη χρήση ή τη διαμόρφωση VPN στη συσκευή σας. Τα περισσότερα VPN είναι διαθέσιμα για τέσσερα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows, macOS, Android και iOS. Εάν χρησιμοποιείτε οτιδήποτε άλλο, οι πιθανότητες είναι οι εξής: Μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στη διαμόρφωση της υπηρεσίας και ακόμη και να λάβετε την υποστήριξη από την εταιρεία. Αυτό ισχύει όχι μόνο για VPN αλλά για οποιοδήποτε λογισμικό. Αρκετοί πάροχοι VPN προσφέρουν τρόπους διαμόρφωσης του δρομολογητή σας ώστε να προστατεύουν και ολόκληρο το δίκτυό σας στο Διαδίκτυο, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως λύση σε αυτό το ζήτημα.

Αυτά είναι τα μειονεκτήματα ενός VPN που πρέπει να γνωρίζετε προτού το χρησιμοποιήσετε. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε υπηρεσία VPN, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αξιόπιστες.

Οι αξιόπιστοι πάροχοι υπηρεσιών δεν θα σας δώσουν αυτά τα μειονεκτήματα, ή τουλάχιστον, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τέτοια μειονεκτήματα για εσάς. Επιπλέον, εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά για το απόρρητο και την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο, το VPN είναι το καλύτερο εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε το διαδικτυακό απόρρητο και την ασφάλειά σας.