Οι 7 βασικές διαφορές μεταξύ προσωπικού VPN και επιχειρηματικού VPN

Υπάρχουν δύο τύποι υπηρεσιών VPN που πρέπει να γνωρίζετε, που είναι το προσωπικό VPN και το επιχειρηματικό VPN. Και οι δύο έχουν τις δικές τους λειτουργίες. Η προσωπική υπηρεσία VPN είναι η υπηρεσία ιδιωτικού δικτύου που χρησιμοποιείται από ιδιώτες, ενώ η υπηρεσία επιχειρηματικού VPN είναι η υπηρεσία ιδιωτικού δικτύου που χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις ή εταιρείες. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε την υπηρεσία εικονικού δικτύου σύμφωνα με τις ανάγκες σας.


Όταν ρίξετε μια ματιά στο προσωπικό και επαγγελματικό VPN, υπάρχουν πολλές διαφορές που τις κάνουν να ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο. Ακολουθούν οι 7 βασικές διαφορές μεταξύ προσωπικού VPN και επιχειρηματικού VPN:

1. Ένας χρήστης εναντίον Πολλοί χρήστες

Φυσικά, μία από τις πιο προφανείς διαφορές είναι ότι η προσωπική υπηρεσία έχει σχεδιαστεί για έναν χρήστη, ενώ η επιχειρηματική υπηρεσία έχει σχεδιαστεί για πολλούς χρήστες. Συνήθως, η επιχειρηματική υπηρεσία έχει έναν παγκόσμιο λογαριασμό, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς χρήστες, οι οποίοι είναι συνήθως οι εργαζόμενοι. Σε κάθε υπάλληλο δίνεται το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης για την εικονική σύνδεση δικτύου, και ο καθένας θα συνδεθεί με τους διακομιστές της επιλογής τους. Στην προσωπική υπηρεσία VPN, ο χρήστης έχει τον πλήρη έλεγχο του λογαριασμού του, ενώ στην επιχειρηματική υπηρεσία, ο διαχειριστής λογαριασμού είναι αυτός που έχει τον πλήρη έλεγχο του επαγγελματικού λογαριασμού.

2. Λειτουργία διαχείρισης λογαριασμού

Στην προσωπική υπηρεσία VPN, μπορείτε να ελέγχετε πλήρως το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε κάθε συσκευή που συνδέεται με τον ιδιωτικό διακομιστή, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Στην επιχειρηματική υπηρεσία, υπάρχει ένας διαχειριστής λογαριασμού που έχει την αποστολή να ελέγχει όλους τους χρήστες ή τους υπαλλήλους που χρησιμοποιούν τη σύνδεση VPN. Ο διαχειριστής λογαριασμού μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει μεμονωμένους χρήστες, όπως κρίνουν σκόπιμο, και μπορούν επίσης να αλλάξουν τις καθολικές ρυθμίσεις για το δίκτυο VPN και να εφαρμόσουν τη νέα ρύθμιση σε ολόκληρη την εταιρεία.

3. Κανονικοί διακομιστές Vs. Διακομιστές επιχειρήσεων

Ο προσωπικός λογαριασμός VPN θα συνδεθεί με τους διακομιστές που είναι τακτικά διαθέσιμοι για όλους τους χρήστες του εικονικού ιδιωτικού δικτύου. Μοιράζεστε τη χρήση κάθε διακομιστή με άλλους χρήστες, οπότε υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτωσης διακομιστή εάν υπάρχουν πάρα πολλοί χρήστες που χρησιμοποιούν τον ίδιο διακομιστή ταυτόχρονα. Με την επιχειρηματική υπηρεσία, συνήθως οι πάροχοι VPN έχουν τους δικούς τους διακομιστές, ειδικά σχεδιασμένους για επιχειρηματικούς χρήστες. Έτσι, οι επιχειρηματικοί χρήστες μπορούν να συνδεθούν με τους διακομιστές επιχειρήσεων, με καλύτερη απόδοση και ποιότητα σε σύγκριση με τους κανονικούς διακομιστές.

4. Ειδική διεύθυνση IP με αποκλειστικό διακομιστή

Για την προσωπική υπηρεσία VPN, η διεύθυνση IP που λαμβάνετε όταν συνδέεστε σε έναν ιδιωτικό διακομιστή είναι κοινόχρηστη, πράγμα που σημαίνει ότι μία διεύθυνση IP ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα. Επίσης, η διεύθυνση IP σας αλλάζει τακτικά, ακόμη και αν συνδέεστε στον ίδιο διακομιστή κάθε μέρα. Στην επιχειρηματική υπηρεσία, η διεύθυνση IP που παρέχεται είναι αποκλειστική διεύθυνση IP, που σημαίνει ότι μόνο η εταιρεία σας χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη διεύθυνση IP σε έναν διακομιστή. Επομένως, δεν κοινοποιείται σε άλλους επιχειρηματικούς χρήστες. Ωστόσο, κάθε υπάλληλος που χρησιμοποιεί το ιδιωτικό δίκτυο θα κοινοποιεί τη διεύθυνση IP της επιχείρησής σας.

5. Εγκατάσταση λογισμικού

Ο πάροχος VPN συνήθως παρέχει διαφορετικό λογισμικό για τους προσωπικούς και επιχειρηματικούς χρήστες. Για τους προσωπικούς χρήστες, το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι το ίδιο λογισμικό που χρησιμοποιείται από άλλους χρήστες, με την ίδια διαδικασία εγκατάστασης και διάφορες εκδόσεις λογισμικού ανάλογα με τις πλατφόρμες. Για χρήστες επιχειρήσεων, το λογισμικό προσαρμόζεται συνήθως ανάλογα με τις επιχειρηματικές ανάγκες και η εγκατάσταση γίνεται συνήθως από ειδικούς ασφαλείας από τον πάροχο VPN.

6. Προσωπική χρήση Vs. Επιχειρησιακή χρήση

Η προσωπική υπηρεσία VPN χρησιμοποιείται συνήθως για προσωπικούς σκοπούς, όπως η πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους, η παρακολούθηση ταινιών από άλλη περιοχή, η εγγραφή σε υπηρεσίες από άλλες χώρες και ούτω καθεξής. Επίσης, η προσωπική υπηρεσία προσφέρει προστασία ασφάλειας και απορρήτου για άτομα στην online δραστηριότητά τους, όπως διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές και αγορές. Η επιχειρηματική υπηρεσία VPN, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται συνήθως για διαδικτυακές επιχειρηματικές δραστηριότητες, για την ασφάλεια των επιχειρήσεων και την προστασία δεδομένων, για ασφαλή επιχειρηματική επικοινωνία και για άλλους σκοπούς που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις.

7. Ατομικό απόρρητο έναντι Απόρρητο ολόκληρης της επιχείρησης

Η προσωπική υπηρεσία VPN έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το ατομικό απόρρητο και να διατηρεί την ατομική ανωνυμία στην online δραστηριότητά τους. Προστατεύει επίσης τις ευαίσθητες και ιδιωτικές πληροφορίες του ατόμου, έτσι ώστε τυχόν τρίτα μέρη να μην μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους. Για το VPN της επιχείρησης, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το απόρρητο ολόκληρης της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπαλλήλων της. Οι εργαζόμενοι μπορούν να διατηρήσουν το απόρρητό τους στο διαδίκτυο όταν κάνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και ολόκληρη η επιχείρηση μπορεί να προστατεύσει τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και τα δεδομένα τους στο διαδίκτυο.

Αυτές είναι οι 7 βασικές διαφορές μεταξύ προσωπικού VPN και επιχειρηματικού VPN. Δεδομένου ότι το επιχειρηματικό VPN είναι πάντοτε πιο περίπλοκο από την προσωπική υπηρεσία VPN, ειδικά κατά τη διαδικασία εγκατάστασης και συντήρησης, συνήθως απαιτεί από τον πελάτη της επιχείρησης να συμβουλευτεί τους ειδικούς από τον πάροχο υπηρεσιών VPN προτού μπορέσει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία VPN του.