7 Κίνδυνοι απορρήτου από τη χρήση μιας δημόσιας διεύθυνσης IP στη δραστηριότητα περιήγησής σας

Όταν συνδέεστε στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιείτε πραγματικά μια διεύθυνση IP που παρέχεται από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Η διεύθυνση IP μπορεί να είναι στατική ή δυναμική ανάλογα με το πρόγραμμα διαδικτύου στο οποίο έχετε εγγραφεί. Όμως, είτε στατική είτε δυναμική, η διεύθυνση IP που εκχωρείται από τον ISP σας ονομάζεται δημόσια διεύθυνση IP. Αυτή η δημόσια διεύθυνση IP περιέχει πληροφορίες που σχετίζονται με εσάς ως χρήστης του Διαδικτύου που έχει εγγραφεί σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία Διαδικτύου. Αυτή η δημόσια διεύθυνση IP είναι επίσης αυτή που καταγράφεται από τους ιστότοπους που επισκέπτεστε και καταγράφετε από διάφορα τρίτα μέρη καθώς περιηγείστε στο Διαδίκτυο.


Εάν θέλετε να διατηρήσετε το διαδικτυακό σας απόρρητο ασφαλές και ασφαλές, θα πρέπει πάντα να καλύπτετε τη δημόσια IP σας με μια ιδιωτική διεύθυνση IP όπως παρέχεται από τον πάροχο υπηρεσιών VPN. Γιατί πρέπει να το κάνετε αυτό? Ακολουθούν 7 κίνδυνοι απορρήτου από τη χρήση μιας δημόσιας διεύθυνσης IP στη δραστηριότητα περιήγησής σας:

1. Οι αδίστακτοι τρίτοι μπορούν εύκολα να χαρτογραφήσουν την τοποθεσία σας

Όπως και η διεύθυνση του σπιτιού σας, εάν εκθέτετε τη δημόσια διεύθυνση IP σας, εκθέτετε ουσιαστικά τη φυσική σας τοποθεσία. Αν και ενδέχεται να μην είναι ακριβές, αδίστακτα τρίτα μέρη μπορούν να συνδυάσουν τις πληροφορίες από το Πρωτόκολλο Διαδικτύου σας με άλλες πληροφορίες, όπως κινήσεις GPS και ιστορικό περιήγησης για να προσδιορίσουν την πραγματική τοποθεσία σας. Με τη στατική διεύθυνση IP, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα καθώς η IP σας δεν θα αλλάξει.

2. Οι χάκερ μπορούν να λάβουν σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με εσάς

Όχι μόνο η χαρτογράφηση της τοποθεσίας σας, οι εισβολείς ή οι εισβολείς στον κυβερνοχώρο μπορούν να αποκαλύψουν πολλές σημαντικές πληροφορίες για εσάς, γνωρίζοντας μόνο τη διεύθυνση του πρωτοκόλλου διαδικτύου. Φυσικά, όταν χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πηγή πληροφοριών, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποκαλύψει κάτι σημαντικό εκτός από τη χώρα σας, τον ISP και άλλες βασικές πληροφορίες. Όμως, οι αρμόδιοι χάκερ έχουν πολλά εργαλεία που θα συνδυάζουν τις πληροφορίες παρακολούθησης IP με άλλες πληροφορίες παρακολούθησης για να ανακαλύψουν πολλές σημαντικές πληροφορίες για εσάς, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικότητάς σας.

3. Υπόκειται σε διάφορους κυβερνητικούς και ISP περιορισμούς

Όταν χρησιμοποιείτε δημόσια διεύθυνση IP, θυμηθείτε ότι εκτίθεστε σε διάφορους κυβερνητικούς και ISP περιορισμούς. Χωρίς κρυπτογράφηση της σύνδεσης δικτύου σας, η κυβέρνηση μπορεί να κατασκοπεύει και να παρακολουθεί την online δραστηριότητά σας πολύ εύκολα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ISP σας θα είναι αυτός που ελέγχει την πρόσβασή σας στο Διαδίκτυο και, επομένως, δεδομένου ότι η κυβέρνηση μπορεί να διατάξει τον ISP να ακολουθήσει τους κανονισμούς τους, θα κάνουν ό, τι θέλει η κυβέρνηση από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης στο Διαδίκτυο και διακινδυνεύοντας το διαδικτυακό σας απόρρητο.

4. Το σύστημα δικτύου σας μπορεί να παραβιαστεί

Όταν αποκαλύπτετε τη δημόσια διεύθυνση πρωτοκόλλου Διαδικτύου, είναι σαν να περιηγείστε στο Διαδίκτυο γυμνό, χωρίς καμία απολύτως προστασία. Δεν θα έχετε καμία προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και δεν θα μπορείτε να προστατεύσετε τη συσκευή σας σε περίπτωση που συναντήσετε κακόβουλους ιστότοπους στην πορεία. Ο ISP σας δεν μπορεί να σας προστατεύσει όταν συμβεί αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κρυπτογράφηση της σύνδεσης δικτύου σας με VPN είναι πολύ σημαντική για να διατηρήσετε το διαδικτυακό σας απόρρητο και ασφάλεια.

5. Η διαβίβαση δεδομένων σας ενδέχεται να κατασκοπεύεται από αδίστακτους τρίτους

Μια άλλη ανησυχία είναι η μετάδοση δεδομένων που κάνετε μεταξύ συσκευών μέσω του Διαδικτύου. Είτε μεταδίδετε τη συσκευή δεδομένων σας στη συσκευή είτε από την τοπική σας συσκευή στον χώρο αποθήκευσης cloud, δεν θα μπορείτε να προστατεύσετε τη μετάδοση δεδομένων εάν χρησιμοποιείτε τη δημόσια διεύθυνση IP. Και πάλι, ορισμένα αδίστακτα τρίτα μέρη ενδέχεται να βρουν έναν τρόπο να εντοπίσουν την τοποθεσία του δικτύου σας, να παραβιάσουν το σύστημά σας και να παρακάμψουν τη διαδικασία μετάδοσης δεδομένων. Με άλλα λόγια, δεν είναι ασφαλές να μεταφέρετε σημαντικά αρχεία μέσω του Διαδικτύου ενώ χρησιμοποιείτε μια δημόσια διεύθυνση πρωτοκόλλου Διαδικτύου.

6. Η δραστηριότητα περιήγησής σας μπορεί να παρακολουθείται

Από προεπιλογή, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου θα καταγράφει τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο όσο χρησιμοποιείτε το δίκτυό του στο Διαδίκτυο. Εφόσον ο ISP καταγράφει τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει αυτές τις πληροφορίες ανά πάσα στιγμή από τον ISP σας. Αυτό σημαίνει ότι η δραστηριότητα περιήγησής σας θα παρακολουθείται πάντα τόσο από την κυβέρνησή σας όσο και από τον ISP. Αυτό περιλαμβάνει τους ιστότοπους που επισκέπτεστε, τα βίντεο που παρακολουθείτε, αυτά που αγοράζετε στο διαδίκτυο ή ακόμα και τις διαδικτυακές σας συνομιλίες. Αυτό κάνει την κρυπτογράφηση της σύνδεσής σας να γίνει πολύ σημαντική.

7. Βάζετε τον εαυτό σας ως στόχο για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Όταν περιηγείστε στο Διαδίκτυο χωρίς να έχετε καμία προστασία για τη σύνδεσή σας, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε τη διεύθυνση IP που παρέχεται από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, είναι το ίδιο με το να ενημερώνετε τα άτομα για τον κύριο αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας κάθε φορά που τους συναντάτε . Φυσικά, είναι καλό να το κάνετε αν συναντήσετε φίλους ή άτομα που μπορείτε να εμπιστευτείτε, αλλά το Διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι πλήρως αξιόπιστο. Υπάρχουν χιλιάδες κακόβουλοι ιστότοποι εκεί έξω, και αν εκθέσετε τη δημόσια διεύθυνση IP σας σε κάθε ιστότοπο που επισκέπτεστε, τοποθετείτε τον εαυτό σας ως στόχο για κυβερνοεπιθέσεις.