5 βασικές διαφορές μεταξύ VPN και δωρεάν διακομιστή μεσολάβησης Web

Ο δωρεάν διακομιστής μεσολάβησης ιστού θεωρείται εναλλακτική λύση για το VPN, ειδικά για όσους θέλουν να αποκρύψουν τη διεύθυνση IP τους χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν σε οποιαδήποτε premium υπηρεσία VPN. Ωστόσο, είναι ένας δωρεάν διακομιστής μεσολάβησης Ιστού ίδιο με το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο; Αυτή είναι η απλή ερώτηση που μπορείτε να κάνετε, αλλά η απάντηση είναι ότι δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές που κάνουν αυτά τα εργαλεία απόκρυψης IP να έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Φυσικά, είναι πολύ εύκολο να βρείτε δωρεάν διαδικτυακό διακομιστή μεσολάβησης, καθώς και μια καλή υπηρεσία εικονικού ιδιωτικού δικτύου, αλλά πρέπει να καταλάβετε πώς λειτουργούν, ώστε να μην τα συγχέετε μεταξύ τους.


Εν ολίγοις, ο δωρεάν διακομιστής μεσολάβησης ιστού δεν είναι ίδιος με το VPN και δεν είναι εναλλάξιμοι. Έχουν τις δικές τους λειτουργίες και προσφέρουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο στόχος αυτών των δύο εργαλείων ασφαλείας είναι σχεδόν ο ίδιος, που είναι να σας βοηθήσει να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο. Ακολουθούν 5 βασικές διαφορές μεταξύ VPN και δωρεάν διακομιστή μεσολάβησης ιστού:

1. Απλή IP Masking Vs. Πλήρης διαδικτυακή προστασία απορρήτου

Όταν χρησιμοποιείτε έναν δωρεάν διακομιστή μεσολάβησης ιστού, στην πραγματικότητα εκχωρείτε μια διαφορετική διεύθυνση IP στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Όταν είναι διαθέσιμος ένας διακομιστής μεσολάβησης ιστού, απλώς προσθέτετε αυτόν τον διακομιστή μεσολάβησης στις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας. Μόλις εφαρμοστεί ο διακομιστής μεσολάβησης, θα μπορείτε να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τη νέα διεύθυνση IP διακομιστή μεσολάβησης, επιτρέποντάς σας να περιηγηθείτε ανώνυμα. Ωστόσο, αυτό είναι το βαθμό που ένας δωρεάν διακομιστής μεσολάβησης Ιστού θα σας επιτρέψει να το κάνετε.

Το VPN παρέχει την πλήρη προστασία απορρήτου στο διαδίκτυο, όχι μόνο μια απλή διεύθυνση IP που μπορείτε να εκχωρήσετε στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Με ένα λογισμικό VPN, θα είστε σε θέση να προστατεύσετε ολόκληρη τη συσκευή σας με την ιδιωτική διεύθυνση IP που μπορεί να καλύψει την παρουσία σας στο διαδίκτυο, καθώς και να σας δώσει πολλές άλλες δυνατότητες, όπως πρόσθετη κρυπτογράφηση ασφαλείας, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς στο Διαδίκτυο, προστασία έναντι των χάκερ, και ούτω καθεξής.

2. Εφαρμόζεται στο πρόγραμμα περιήγησης Vs. Εφαρμόστηκε σε ολόκληρη τη συσκευή

Ένας δωρεάν διακομιστής μεσολάβησης Ιστού μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο πρόγραμμα περιήγησής σας με πρόσβαση στις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας. Έτσι, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε τον Firefox, μπορείτε να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και να εφαρμόσετε το νέο διακομιστή μεσολάβησης στην επιλογή Απόρρητο. Μόλις εφαρμοστεί, μόνο το πρόγραμμα περιήγησής σας στον Firefox μπορεί να επωφεληθεί από αυτόν τον διακομιστή μεσολάβησης, εκτός εάν εκχωρήσετε τον διακομιστή μεσολάβησης και για άλλα προγράμματα περιήγησης. Έτσι, εάν θέλετε να περιηγηθείτε ανώνυμα χρησιμοποιώντας αυτήν τη διεύθυνση διακομιστή μεσολάβησης, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης όπου εφαρμόζεται ο διακομιστής μεσολάβησης.

Το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, από την άλλη πλευρά, θα εφαρμόσει τη νέα διεύθυνση IP σε ολόκληρη τη συσκευή σας, όχι μόνο στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Μόλις εγκατασταθεί το λογισμικό, ο υπολογιστής σας θα συνδεθεί αυτόματα στον ιδιωτικό διακομιστή. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείτε Firefox, Skype, Outlook, Dropbox ή οποιοδήποτε άλλο λογισμικό, συνδέεστε χρησιμοποιώντας την ιδιωτική διεύθυνση IP του VPN σας.

3. Βασική κρυπτογράφηση Vs. Προηγμένο σύστημα κρυπτογράφησης

Ο δωρεάν διαδικτυακός διακομιστής μεσολάβησης παρέχει έναν απλό τρόπο κάλυψης της διεύθυνσης IP σας, χωρίς πρόσθετα χαρακτηριστικά. Ακόμα κι αν η σύνδεσή σας είναι κρυπτογραφημένη, παρέχει μόνο το βασικό σύστημα κρυπτογράφησης για τη συγκεκριμένη διεύθυνση IP. Ο στόχος είναι απλώς να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας κατά την περιήγηση, χωρίς πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως προστασία για τις τραπεζικές ή οικονομικές σας συναλλαγές.

Η ιδιωτική σύνδεση, από την άλλη πλευρά, σας παρέχει το προηγμένο σύστημα κρυπτογράφησης για τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, όλες οι μεταδόσεις δεδομένων προστατεύονται αυτόματα χρησιμοποιώντας μια πολύ ισχυρή κρυπτογράφηση. Αυτό το σύστημα κρυπτογράφησης σάς επιτρέπει να προστατεύετε τη συσκευή σας από χάκερ και άλλες διαδικτυακές απειλές. Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών VPN παρέχουν ακόμη και κρυπτογράφηση στρατιωτικού βαθμού για το ιδιωτικό τους δίκτυο.

4. Μη αυτόματη εναλλαγή διακομιστή Vs. Ολοκληρωμένη εναλλαγή διακομιστή

Ο τρόπος χρήσης του δωρεάν διακομιστή μεσολάβησης ιστού είναι να βρείτε τη διεύθυνση IP που είναι διαθέσιμη αυτήν τη στιγμή για να χρησιμοποιήσετε. Μόλις το βρείτε, μπορείτε να αντιστοιχίσετε τη διεύθυνση IP στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ώστε να μπορείτε να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας την εκχωρημένη διεύθυνση IP. Ωστόσο, εάν θέλετε να μεταβείτε σε διαφορετικό διακομιστή ή διεύθυνση IP, πρέπει να το κάνετε χειροκίνητα, αναζητώντας τη νέα διαθέσιμη διεύθυνση και εκχωρήστε την στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Το VPN λειτουργεί διαφορετικά. Η διαδικασία εναλλαγής διακομιστή ενσωματώνεται στο λογισμικό VPN, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εισάγετε τη νέα διεύθυνση IP χειροκίνητα κάθε φορά που θέλετε να μεταβείτε σε διαφορετικό διακομιστή. Απλά πρέπει να επιλέξετε την τοποθεσία του διακομιστή και, στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε αυτόματα τον νέο διακομιστή χωρίς πολλές ταλαιπωρίες.

5. Περιορισμένες δυνατότητες περιήγησης Vs. Πλήρης επιλογή περιήγησης

Μερικές φορές, ένας δωρεάν διακομιστής μεσολάβησης Ιστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράκαμψη διαφόρων περιορισμών στο Διαδίκτυο, αλλά οι δυνατότητες περιήγησης είναι συνήθως περιορισμένες. Συνήθως, ο δωρεάν διακομιστής μεσολάβησης Ιστού σας επιτρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο για ελαφριά περιήγηση. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διακομιστή μεσολάβησης για οικονομικές συναλλαγές, ροή ή εκτέλεση οποιασδήποτε δραστηριότητας που ενδέχεται να χρησιμοποιεί υπερβολικά πολλά δεδομένα. Επιπλέον, έχει αργή ταχύτητα σύνδεσης.

Με ένα VPN, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιδιωτική διεύθυνση IP για να περιηγηθείτε σε οτιδήποτε στο διαδίκτυο, όπως ακριβώς χρησιμοποιώντας την κανονική σύνδεσή σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για οικονομικές συναλλαγές, διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, ροές βίντεο και ούτω καθεξής. Θα σας δώσει ακόμη και τις πρόσθετες δυνατότητες ασφαλείας, όπως προστασία από τείχος προστασίας, ανωνυμία, απόρρητο, απόλυτη ελευθερία στο Διαδίκτυο, κρυπτογράφηση και ούτω καθεξής.

Αυτές είναι οι 5 βασικές διαφορές μεταξύ VPN και δωρεάν διακομιστή μεσολάβησης Ιστού. Τώρα που έχετε κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ των δύο, συνιστάται να ελέγξετε περισσότερα για το VPN, καθώς θα σας επιτρέψει όχι μόνο να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας, αλλά και να προστατεύσετε τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα.