5 διαφορές μεταξύ της χρήσης VPN και της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης ή ιδιωτικής περιήγησης

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, εάν το θέμα είναι να αποκτήσουν απόρρητο στη συνεδρία περιήγησής τους. Υπάρχει μια δυνατότητα που προσφέρεται σε κάθε πρόγραμμα περιήγησης που τους επιτρέπει να αποκρύπτουν τη δραστηριότητα περιήγησής τους σε επιτραπέζιους ή κινητές συσκευές. Αυτή η δυνατότητα ονομάζεται λειτουργία ανώνυμης περιήγησης ή ιδιωτικής περιήγησης. Όταν χρησιμοποιείτε αυτήν τη λειτουργία, θα μπορείτε να περιηγηθείτε ιδιωτικά χωρίς να αφήσετε κανένα ιστορικό στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Ωστόσο, αρκεί να διατηρήσετε το απόρρητό σας κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας περιήγησής σας?


Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Εάν πιστεύετε ότι η χρήση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης είναι η ίδια με τη χρήση VPN και εάν πιστεύετε ότι παρέχει αρκετό απόρρητο για τη δραστηριότητα περιήγησής σας, τότε κάνετε λάθος. Το VPN προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες ασφάλειας και απορρήτου όταν το συγκρίνετε με τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης ή την ιδιωτική περιήγηση. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης στο πρόγραμμα περιήγησής σας προσφέρει μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει το ιδιωτικό δίκτυο σε εσάς. Ακολουθούν 5 διαφορές μεταξύ της χρήσης VPN και της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης ή ιδιωτικής περιήγησης:

1. Το εύρος των χαρακτηριστικών απορρήτου

Ενώ τόσο η λειτουργία VPN όσο και η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης προσφέρουν δυνατότητες απορρήτου για τους χρήστες τους, το εύρος των δυνατοτήτων απορρήτου είναι διαφορετικό σε καθένα από αυτά. Το ιδιωτικό δίκτυο προσφέρει τις δυνατότητες απορρήτου για τους χρήστες σε κάθε συνεδρία περιήγησης που έχουν. Όταν συνδέονται στο εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, η ίδια η σύνδεση είναι κρυπτογραφημένη, ώστε κανένα τρίτο μέρος να μην μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητα περιήγησής τους. Αυτό περιλαμβάνει την κυβέρνηση, τις εταιρείες, τους χάκερ και τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Η λειτουργία ανώνυμης περιήγησης, από την άλλη πλευρά, προσφέρει το απόρρητο μόνο στους χρήστες όταν χρησιμοποιούν τη λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης και μπορεί να κρύψει μόνο τη δραστηριότητα περιήγησης των χρηστών. Δεν κρυπτογραφεί τη σύνδεση του χρήστη και η κυβέρνηση ή ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητα περιήγησής του.

2. Απόρρητο σε όλο το σύστημα Vs. Απόρρητο μόνο για το τοπικό πρόγραμμα περιήγησης

Με ένα VPN, οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν την ασφάλεια και το απόρρητο στο διαδικτυακό τους δραστηριότητα σε όλο το σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι ολόκληρη η συσκευή είναι κρυπτογραφημένη και όχι μόνο το πρόγραμμα περιήγησης. Όποια και αν είναι η μετάδοση δεδομένων που θα κάνουν οι χρήστες χρησιμοποιώντας τη συσκευή τους, θα είναι εντελώς κρυφή από τα τρίτα μέρη. Αυτό είναι διαφορετικό από τη λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης, η οποία προσφέρει μόνο το διαδικτυακό απόρρητο σε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης και στη συγκεκριμένη περίοδο περιήγησης. Κυρίως αποκρύπτει μόνο το ιστορικό περιήγησής σας και δεν κρυπτογραφείτε καμία μετάδοση δεδομένων που εκτελείτε κατά τη διάρκεια της ανώνυμης περιήγησης. Το απόρρητο εδώ σημαίνει μόνο ότι το ιστορικό περιήγησης κατά τη λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης δεν μπορεί να ανακτηθεί από οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το ίδιο πρόγραμμα περιήγησης στην ίδια συσκευή με εσάς.

3. Ποιος μπορεί να δει τα δεδομένα σας

Η σύνδεση ιδιωτικού δικτύου σάς επιτρέπει να αποκρύψετε τη μετάδοση δεδομένων σας όσο ενεργοποιείτε την ιδιωτική σας σύνδεση κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας περιήγησής σας. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να δει τα δεδομένα σας, καθώς θα είναι κρυπτογραφημένα κατά τη διάρκεια της μετάδοσης. Η κυβέρνηση, ο ISP ή οι χάκερ δεν μπορούν να δουν τι είδους δεδομένα διαβιβάζετε, ποιον κωδικό πρόσβασης πληκτρολογείτε και ποιοι ιστότοπους επισκέπτεστε. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης αποκρύπτει μόνο τα δεδομένα περιήγησής σας από οποιονδήποτε χρησιμοποιεί τον ίδιο υπολογιστή με εσάς. Δεν κρύβει τα δεδομένα σας από την κυβέρνηση ή τον ISP. Ακόμα κι αν οι εισβολείς προσπαθούν να παραβιάσουν τη μετάδοση δεδομένων σας, μπορούν να το κάνουν, καθώς η σύνδεσή σας δεν είναι κρυπτογραφημένη.

4. Η κύρια λειτουργία του VPN Vs. Ιδιωτική περιήγηση

Η κύρια λειτουργία ενός VPN είναι να παρέχει τη συνολική ελευθερία στο Διαδίκτυο για τους χρήστες τους, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια και το απόρρητό τους κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας περιήγησής τους. Με άλλα λόγια, με το VPN, είστε ελεύθεροι να επισκέπτεστε ιστότοπους ενώ παραμένετε ανώνυμοι κατά την περιήγησή σας, παρόλο που οι ιστότοποι αποκλείονται από την κυβέρνηση της χώρας σας. Η λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης, από την άλλη πλευρά, έχει την κύρια λειτουργία να αποκρύπτει τα δεδομένα περιήγησής σας στη συγκεκριμένη περίοδο περιήγησης από άλλα άτομα που χρησιμοποιούν την ίδια συσκευή με τη δική σας, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψει τους κυβερνητικούς περιορισμούς στην περιήγησή σας. Επομένως, δεν μπορείτε να επισκεφθείτε τυχόν αποκλεισμένους ιστότοπους χρησιμοποιώντας τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης.

5. Ιδιωτική σύνδεση Vs. Τακτική σύνδεση

Η υπηρεσία VPN θα προστατεύσει το διαδικτυακό απόρρητο και την ασφάλειά σας σε επίπεδο σύνδεσης, πράγμα που σημαίνει ότι κρυπτογραφεί την κανονική σας σύνδεση στο Διαδίκτυο με τους ιδιωτικούς διακομιστές τους. Με αυτήν τη δυνατότητα, περιηγείστε στο Διαδίκτυο σαν να έχετε πρόσβαση σε ιστότοπους από άλλη τοποθεσία με βάση το διακομιστή που χρησιμοποιείτε. Κάθε φορά που ενεργοποιείτε αυτήν την ιδιωτική σύνδεση, και όποια διαδικτυακή δραστηριότητα κάνετε στη συσκευή σας, θα προστατεύεται πλήρως. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης θα χρησιμοποιεί την κανονική σας σύνδεση χωρίς να κρυπτογραφεί τη σύνδεση, καθώς η λειτουργία απορρήτου εφαρμόζεται μόνο σε επίπεδο προγράμματος περιήγησης. Επομένως, δεν προστατεύεται οποιαδήποτε διαδικτυακή δραστηριότητα που κάνετε εκτός της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης.

Ορισμένες αποτελεσματικές και χρήσιμες υπηρεσίες VPN

Παρόλο που, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις για την προστασία του απορρήτου και το VPN το κάνει σωστά με την απόκρυψη των περιγραμμάτων περιήγησής σας. Έχουμε ελέγξει πολλά προϊόντα σε αυτόν τον ιστότοπο, αλλά παρακάτω είναι μερικά που ξεχωρίζουν ξεκάθαρα στο πλήθος.

ΠροϊόνΓιαΤιμολόγηση απόΔικτυακός τόποςΔιαβάστε περισσότερα

Πιο ανταποκρινόμενη υποστήριξη2,99 $ / μήναΕπισκέψου την ιστοσελίδαΔιαβάστε την κριτική

Συνολικά καλύτερα6,67 $ / μήναΕπισκέψου την ιστοσελίδαΔιαβάστε την κριτική

Για καλύτερη ασφάλεια4,65 $ / μήναΕπισκέψου την ιστοσελίδαΔιαβάστε την κριτική

Για υψηλότερο απόρρητο8,95 € / ΜήναςΕπισκέψου την ιστοσελίδαΔιαβάστε την κριτική

Καλύτερο δίκτυο διακομιστών2,88 $ / μήναΕπισκέψου την ιστοσελίδαΔιαβάστε την κριτική

Εντάξει, για να ολοκληρώσω, αυτές είναι οι 5 διαφορές μεταξύ της χρήσης VPN και της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης ή ιδιωτικής περιήγησης. Έτσι, η σύνδεση ιδιωτικού δικτύου προσφέρει πολλές δυνατότητες σε σύγκριση με τη λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης και για αυτό πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για να βελτιώσετε την ασφάλεια και το απόρρητο της δραστηριότητάς σας στο διαδίκτυο. Εάν θέλετε μια απόλυτη ελευθερία στο Διαδίκτυο, τότε η χρήση ιδιωτικής σύνδεσης δικτύου είναι ο τρόπος να πάτε.