Εξηγήθηκαν 5 παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση του VPN σας

Όπως με κάθε τύπο λογισμικού ή υπηρεσίας, το VPN δεν είναι τέλειο. Όταν χρησιμοποιείτε τη σύνδεση ιδιωτικού δικτύου, ενδέχεται να υπάρχουν περιστασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζετε και το πιο απογοητευτικό είναι πιθανώς το πρόβλημα που σχετίζεται με την απόδοση της σύνδεσής σας. Μερικές φορές, η ιδιωτική σύνδεσή σας μπορεί να γίνει πολύ αργή και κάποιες άλλες φορές, ενδέχεται να μην μπορείτε να συνδεθείτε σε συγκεκριμένους διακομιστές στο ιδιωτικό δίκτυο. Περιστασιακά, παρά τη σύνδεση στο VPN σας, ενδέχεται να εξακολουθείτε να αποκαλύπτετε την πραγματική σας διεύθυνση IP.


Αυτά τα προβλήματα συμβαίνουν στις περισσότερες υπηρεσίες VPN και ανάλογα με την ποιότητα της ίδιας της υπηρεσίας, μπορεί είτε να παραμείνει αμετάβλητο για ένα χρονικό διάστημα είτε να διορθωθεί αμέσως από τον πάροχο υπηρεσιών. Ως χρήστης μιας τέτοιας υπηρεσίας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα απόδοσης VPN. Ακολουθούν 5 παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση του VPN σας:

1. Υπερφόρτωση διακομιστή

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τη μείωση της απόδοσης στη σύνδεση του ιδιωτικού σας δικτύου. Όταν υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που χρησιμοποιούν τον ίδιο διακομιστή ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο διακομιστής να υπερφορτωθεί με πάρα πολλά αιτήματα από τους χρήστες, με αποτέλεσμα να έχει κακό πρόβλημα απόδοσης. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε δωρεάν υπηρεσίες VPN, όπου υπάρχουν πάρα πολλοί χρήστες που χρησιμοποιούν περιορισμένο αριθμό διακομιστών ταυτόχρονα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε δωρεάν υπηρεσία VPN εάν θέλετε να έχετε αξιόπιστη απόδοση για το ιδιωτικό σας δίκτυο. Επίσης, ο τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι συνήθως η εναλλαγή σε διαφορετικούς διακομιστές και η χρήση αυτού που έχει λιγότερους χρήστες σε αυτό.

2. Παρεμβολές στη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο

Η τακτική σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην απόδοση του ιδιωτικού σας δικτύου. Για παράδειγμα, όταν το σήμα σας στο Διαδίκτυο διακόπτεται από ορισμένες κοντινές συσκευές που μεταδίδουν το ίδιο ασύρματο σήμα, τότε ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα με τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο. Εάν το διατηρήσετε με αυτόν τον τρόπο, η σύνδεση VPN θα διακοπεί επίσης. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, είναι απαραίτητο να ελέγξετε την ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Διαδίκτυο χωρίς το VPN και να δείτε εάν υπάρχει κάποια επιβράδυνση στην ταχύτητα και την απόδοση. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε επανεκκίνηση του δρομολογητή ή της ασύρματης συσκευής σας εάν διαπιστώσετε επιβράδυνση στην κανονική σας σύνδεση στο Διαδίκτυο.

3. Διακομιστές χαμηλής ποιότητας

Οι διακομιστές χαμηλής ποιότητας είναι οι διακομιστές που δεν έχουν καλή προδιαγραφή υλικού και αυτοί οι διακομιστές δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν καλά με υψηλά αιτήματα από χρήστες. Οι περισσότερες δωρεάν υπηρεσίες VPN διαθέτουν διακομιστές χαμηλής ποιότητας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους, και επιπλέον, αυτοί οι διακομιστές συνήθως ενοικιάζονται από το εξωτερικό. Ορισμένες φτηνές υπηρεσίες VPN χρησιμοποιούν επίσης διακομιστές χαμηλής ποιότητας για να διατηρήσουν το κόστος τους χαμηλό, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε φτηνές τιμές. Εάν ο πάροχος υπηρεσιών σας χρησιμοποιεί διακομιστές χαμηλής ποιότητας, τότε ο μόνος τρόπος για να επιλύσετε το πρόβλημα απόδοσης είναι να μεταβείτε σε άλλον πάροχο VPN που προσφέρει καλύτερη αξιοπιστία και απόδοση διακομιστή.

4. Αντιφατικό λογισμικό ή εφαρμογές

Το λογισμικό προστασίας από ιούς ενδέχεται να επηρεάσει την εργασία του λογισμικού VPN σας εάν και οι δύο πρέπει να χρησιμοποιούν τους ίδιους πόρους από τη συσκευή σας. Για παράδειγμα, εάν το λογισμικό προστασίας από ιούς πρέπει να εκτελεί καθημερινή σάρωση και συντήρηση, το οποίο απαιτεί συνεχή σύνδεση στο Διαδίκτυο και αρκετά μεγάλο πόρο συστήματος, τότε μπορεί να προκαλέσει προσωρινή επιβράδυνση του VPN. Εάν θέλετε μια ομαλή εμπειρία με τη σύνδεση VPN, είναι πάντα καλύτερο να απενεργοποιήσετε προσωρινά το λογισμικό ή τις εφαρμογές που ενδέχεται να έρχονται σε διένεξη με το λογισμικό VPN σας.

5. Περιορισμοί στη χρήση του VPN σας

Ενώ οι περισσότεροι αξιόπιστοι πάροχοι υπηρεσιών VPN δεν θα σας δώσουν περιορισμούς στη χρήση του VPN σας, όπως περιορισμοί ταχύτητας και περιορισμοί εύρους ζώνης, ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών ενδέχεται να σας δώσουν αυτούς τους περιορισμούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους παρόχους VPN που προσφέρουν δωρεάν δοκιμές για τους χρήστες τους. Όταν χρησιμοποιείτε τη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση του λογισμικού, η ταχύτητα της ιδιωτικής σας σύνδεσης είναι συνήθως περιορισμένη και ο όγκος των δεδομένων που μπορείτε να μεταφέρετε είναι συνήθως περιορισμένος επίσης. Επομένως, μην εκπλαγείτε αν αντιμετωπίζετε πολλή επιβράδυνση κατά τη χρήση αυτής της υπηρεσίας. Ο τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι να χρησιμοποιείτε μόνο τον πάροχο VPN που δεν σας παρέχει περιορισμούς στη μέγιστη ταχύτητα και μετάδοση δεδομένων κατά τη χρήση του VPN σας.

Αυτοί είναι οι 5 παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση του VPN σας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε αυτούς τους παράγοντες, ώστε να μπορείτε να βρείτε την καλύτερη λύση για τα προβλήματα VPN σας όποτε συμβεί. Να θυμάστε ότι συνιστάται πάντα να χρησιμοποιείτε μόνο μια υψηλής ποιότητας και αξιόπιστη υπηρεσία VPN και να αποφεύγετε τη χρήση δωρεάν λογισμικού VPN, εάν θέλετε να έχετε την καλύτερη απόδοση για την ιδιωτική σας σύνδεση δικτύου.