5 Κίνδυνοι απορρήτου από τη χρήση εικονικών πληκτρολογίων τρίτων

Το εικονικό πληκτρολόγιο είναι το πληκτρολόγιο οθόνης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως αντικατάσταση ή εναλλακτική λύση στα φυσικά πληκτρολόγια. Είναι συνήθως διαθέσιμο σε κινητές συσκευές και χρησιμοποιείται κυρίως για smartphone και tablet. Ενώ τα εικονικά πληκτρολόγια είναι επίσης διαθέσιμα για πλατφόρμες επιτραπέζιων υπολογιστών, αυτά χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια εκτός εάν οι χρήστες έχουν κάποιο πρόβλημα με προβλήματα αναπηρίας. Επομένως, είτε χρησιμοποιείτε συσκευή Android ή iOS, προσέξτε το εικονικό πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή.


Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προεπιλεγμένο εικονικό πληκτρολόγιο όπως παρέχεται από το λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που μπορείτε να βρείτε στο App Store ή στο Play Store, οι οποίες θα αντικαταστήσουν το τρέχον εικονικό πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείτε. Τα κακά νέα είναι ότι δεδομένου ότι αυτά τα πληκτρολόγια συνήθως καταγράφουν τις πληροφορίες που έχετε πληκτρολογήσει για να παρέχουν καλύτερες προτάσεις λέξεων και άλλα οφέλη, πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για το απόρρητό σας. Ακολουθούν 5 κίνδυνοι απορρήτου από τη χρήση εικονικών πληκτρολογίων τρίτων:

1. Μπορεί να έρθει με ένα κρυφό Keylogger

Ενώ πολλοί προγραμματιστές τρίτων μερών θα ισχυριστούν ότι δεν θα αποθηκεύσουν τα δεδομένα πληκτρολόγησης των χρηστών τους, υπήρξαν περιπτώσεις όπου τρίτοι προγραμματιστές ενσωματώνουν πραγματικά ένα πληκτρολόγιο στις εφαρμογές πληκτρολογίου τους. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για εσάς ως χρήστης, καθώς χρησιμοποιείτε αυτό το εικονικό πληκτρολόγιο κάθε φορά που πληκτρολογείτε κάτι στη συσκευή σας. Οι προγραμματιστές πληκτρολογίου τρίτου μέρους ενδέχεται να κάνουν την καταγραφή επειδή θέλουν να εμφανίζουν σχετικές διαφημίσεις για εσάς, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα δεδομένα σας θα χρησιμοποιηθούν απλώς για αυτόν τον σκοπό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλό να κολλήσετε με την προεπιλεγμένη εφαρμογή πληκτρολογίου που συνοδεύει τη συσκευή σας.

2. Χρειάζεται πλήρη πρόσβαση στο τηλεφωνικό σας σύστημα

Ορισμένες εφαρμογές πληκτρολογίου που εγκαθιστάτε στη συσκευή σας ενδέχεται να χρειάζονται πλήρη πρόσβαση στο τηλεφωνικό σας σύστημα, κάτι που είναι παράξενο και παράλογο. Γιατί μια τέτοια εφαρμογή απαιτεί πρόσβαση στην κάμερα και το μικρόφωνό σας, για παράδειγμα; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε πριν εγκαταστήσετε αυτόν τον τύπο εφαρμογής στην κινητή συσκευή σας. Ρίξτε μια ματιά στην άδεια που απαιτούν από εσάς πριν την εγκαταστήσετε και δείτε εάν θα είναι επιζήμια για το απόρρητό σας ή όχι.

3. Ενδέχεται να συλλέξει ορισμένα προσωπικά δεδομένα από τη συσκευή σας

Δεδομένου ότι ορισμένα εικονικά πληκτρολόγια τρίτου μέρους θέλουν την πλήρη άδεια για το τηλεφωνικό σας σύστημα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο του τηλεφώνου σας όταν το θέλει. Σημαίνει επίσης ότι μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο τηλέφωνό σας, όπως SMS, email, επαφή τηλεφώνου, φωτογραφίες και παρόμοια. Εάν μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να το κάνει αυτό, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συλλέξει σιωπηλά τα προσωπικά δεδομένα από τη συσκευή σας, κάτι που είναι κακό για το διαδικτυακό σας απόρρητο. Επειδή είστε αυτός που δίνει σε αυτήν την εφαρμογή την άδεια να το κάνει αυτό, δεν μπορείτε να το εμποδίσετε να κάνει αυτήν τη δραστηριότητα παρόλο που χρησιμοποιείτε σύνδεση VPN στην κινητή συσκευή σας. Ο μόνος τρόπος να το σταματήσετε είναι να απεγκαταστήσετε την εφαρμογή.

4. Διαρροές από εφαρμογές πληκτρολογίου τρίτου μέρους είναι συχνές

Υπήρξαν περιστατικά όπου οι εφαρμογές πληκτρολογίου διαρρέουν τα δεδομένα του χρήστη σε τρίτα μέρη. Οι εφαρμογές συλλέγουν τα δεδομένα από τους χρήστες τους και αποθηκεύουν τα δεδομένα στους διακομιστές τους. Ωστόσο, οι διακομιστές δεν είχαν το ισχυρό σύστημα ασφαλείας που απαιτείται για την καλή απαίτηση αποθήκευσης δεδομένων, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα δεδομένα από αδίστακτους τρίτους. Ιδιωτικά δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες διαρρέουν σε τρίτους και το απόρρητο εκατομμυρίων ανθρώπων κινδυνεύει εξαιτίας αυτής της διαρροής. Γι ‘αυτό είναι πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή εικονικού πληκτρολογίου τρίτου μέρους στην κινητή συσκευή σας.

5. Ο προγραμματιστής πληκτρολογίου ενδέχεται να μην διαθέτει ασφαλή διακομιστή για την αποθήκευση δεδομένων χρήστη

Πριν εγκαταστήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική εφαρμογή πληκτρολογίου για τη συσκευή σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου του προγραμματιστή της εφαρμογής. Πώς θα συλλέξουν τα δεδομένα σας; Τι είδους δεδομένα συλλέγονται; Πού αποθηκεύονται; Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο προγραμματιστής πληκτρολογίου δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για την ασφαλή αποθήκευση των δεδομένων του χρήστη. Χρησιμοποιούν έναν φτηνό κοινόχρηστο διακομιστή που μπορεί εύκολα να παραβιαστεί επειδή έχει χαμηλού επιπέδου ασφάλεια. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, είναι πάντα καλύτερο να αποφύγετε αυτό να συμβεί χρησιμοποιώντας το επίσημο εικονικό πληκτρολόγιο όπως παρέχεται από την πλατφόρμα κινητής τηλεφωνίας σας.

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι απορρήτου από τη χρήση εικονικών πληκτρολογίων τρίτων. Αυτό που πληκτρολογείτε μπορεί να παρακολουθείται από αυτές τις εφαρμογές τρίτων εάν δεν είστε προσεκτικοί. Αυτό περιλαμβάνει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας, καθώς και τα μηνύματα που πληκτρολογείτε στους φίλους σας. Έτσι, θα είναι προς όφελός σας να γνωρίζετε πάντα τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση εικονικών πληκτρολογίων τρίτων.