5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το γεω-περιορισμό και το κλείδωμα περιοχής

Το VPN είναι γνωστό ότι μπορεί να παρακάμψει διάφορους κυβερνητικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της παράκαμψης αποκλεισμένων ή λογοκρισμένων ιστότοπων και της πρόσβασης σε περιεχόμενο με περιορισμούς γεωγραφικής ή κλειδωμένης περιοχής. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι χρήστες VPN χρησιμοποιούν την ιδιωτική σύνδεση για να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες διαδικτυακές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες μόνο σε συγκεκριμένες χώρες. Για παράδειγμα, για άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Netflix στη χώρα τους, μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν VPN για πρόσβαση στην υπηρεσία Netflix των ΗΠΑ και να μεταδώσουν ροές στις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές που θέλουν να παρακολουθήσουν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν στις ΗΠΑ.


Ο γεω-περιορισμός είναι πολύ συνηθισμένος στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του σήμερα. Επειδή πολλές εταιρείες ή στούντιο θέλουν μόνο να διανείμουν τις ταινίες τους σε συγκεκριμένες περιοχές, αυτό το κλείδωμα περιοχής εφαρμόζεται συνήθως για τα προϊόντα ψυχαγωγίας τους. Αυτό περιλαμβάνει ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμη και συγκεκριμένο υλικό. Ακολουθούν 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον γεωγραφικό περιορισμό και το κλείδωμα περιοχής:

1. Υπηρεσίες που είναι κλειδωμένες στην περιοχή Δείτε τη διεύθυνση IP σας για να προσδιορίσετε την τοποθεσία σας

Οι περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες που εφαρμόζουν κλείδωμα περιοχής στον ιστότοπο ή την εφαρμογή τους θα βλέπουν την κίνηση που έρχεται στην πλατφόρμα τους και θα αναλύουν τη διεύθυνση IP των χρηστών τους. Κατά τον προσδιορισμό της τοποθεσίας του χρήστη, θα βλέπουν τη διεύθυνση IP σας και θα αποφασίζουν εάν θα σας επιτρέψουν να αποκτήσετε πρόσβαση στην υπηρεσία ή όχι. Για παράδειγμα, εάν η διεύθυνση IP σας προέρχεται από τη Γερμανία και προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο περιεχόμενο που είναι κλειδωμένο στην περιοχή από τις ΗΠΑ, δεν μπορείτε να το κάνετε επειδή το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο μόνο για τους πολίτες των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει, καθώς δεν θα επαληθεύσουν την ιθαγένειά σας και, αντίθετα, θα βλέπουν μόνο τη διεύθυνση IP της χώρας που χρησιμοποιείτε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το VPN μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψει εύκολα τον περιορισμό Geo.

2. Ορισμένες υπηρεσίες VPN δεν μπορούν να παρακάμψουν συγκεκριμένο περιεχόμενο με περιορισμό γεωγραφικού περιεχομένου

Παρόλο που είναι αλήθεια ότι το VPN μπορεί γενικά να χρησιμοποιηθεί για παράκαμψη περιεχομένου που είναι κλειδωμένο στην περιοχή στο Διαδίκτυο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Ορισμένες υπηρεσίες VPN δεν μπορούν να παρακάμψουν συγκεκριμένο περιεχόμενο με περιορισμούς γεωγραφικού χαρακτήρα για διάφορους λόγους. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι ότι η Geo-περιορισμένη υπηρεσία έχει απαγορεύσει εντελώς τη χρήση του VPN, έτσι ώστε κάθε κίνηση που προέρχεται από ιδιωτική σύνδεση θα αποκλειστεί αυτόματα. Ωστόσο, αυτή η απαγόρευση μπορεί να αρθεί εάν χρησιμοποιείτε μια καλή υπηρεσία VPN που δεν μπορεί να εντοπιστεί ως υπηρεσία ιδιωτικής σύνδεσης. Με αυτόν τον τρόπο, εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο που είναι κλειδωμένο στην περιοχή όταν χρησιμοποιείτε τη σωστή υπηρεσία VPN.

3. Ιστότοποι με περιορισμούς γεωγραφικού περιεχομένου ενδέχεται να απαγορεύσουν την ιδιωτική σας διεύθυνση IP

Μην εκπλαγείτε όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στους ιστότοπους με περιορισμούς γεωγραφικής χρήσης μέσω VPN και ανακαλύψατε ότι η διεύθυνση IP σας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση στον ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική διεύθυνση IP έχει απαγορευτεί από τον ιστότοπο ή από τον πάροχο υπηρεσιών, καθιστώντας αδύνατο για εσάς να προχωρήσετε περαιτέρω. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα είναι να αλλάξετε την ιδιωτική σας διεύθυνση IP αλλάζοντας την τοποθεσία του διακομιστή σας και προσπαθήστε να συνδεθείτε ξανά. Εναλλακτικά, το χειρότερο σενάριο θα ήταν να αλλάξετε την υπηρεσία VPN και να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό πάροχο υπηρεσιών που δεν χρησιμοποιεί απαγορευμένες διευθύνσεις IP για την ιδιωτική τους σύνδεση.

4. Η χρήση μιας αποκλειστικής ιδιωτικής διεύθυνσης IP είναι καλύτερη για πρόσβαση σε περιεχόμενο που είναι κλειδωμένο στην περιοχή

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στους ιστότοπους που είναι κλειδωμένοι στην περιοχή χρησιμοποιώντας την κανονική ιδιωτική διεύθυνση IP, είναι σημαντικό να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια αποκλειστική ιδιωτική διεύθυνση IP. Αυτό θα λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που σχετίζονται με την απαγόρευση διευθύνσεων VPN και IP, επειδή μια αποκλειστική διεύθυνση IP θα σας δώσει μια καθαρή διεύθυνση IP για χρήση στην ιδιωτική σας σύνδεση, η οποία δεν έχει απαγορευτεί από καμία υπηρεσία πριν. Ωστόσο, θα σας ζητηθεί να προσθέσετε κάποια έξοδα για την ενοικίαση της αποκλειστικής διεύθυνσης IP, μηνιαία ή ετήσια, εκτός από τα τρέχοντα τέλη συνδρομής VPN.

5. Η ιδιωτική σας IP πρέπει να ταιριάζει με τη χώρα προορισμού

Παρόλο που η σύνδεση VPN μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση σε διάφορους ιστότοπους που είναι κλειδωμένοι σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε τοποθεσία διακομιστή για να το κάνετε αυτό. Πρέπει να αντιστοιχίσετε την ιδιωτική σας IP με τη χώρα προορισμού για να έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο που περιορίζεται στην περιοχή. Με άλλα λόγια, εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στο US Netflix, πρέπει να επιλέξετε τον διακομιστή ΗΠΑ στο VPN σας. Εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να επιλέξετε τον διακομιστή του Ηνωμένου Βασιλείου για να το κάνετε αυτό.

Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον γεωγραφικό περιορισμό και το κλείδωμα περιοχής. Με την κατανόηση αυτών των όρων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το VPN σας για να παρακάμψετε τον περιορισμό και να αποφύγετε προβλήματα όπως απαγόρευση VPN, απαγόρευση διευθύνσεων IP και ούτω καθεξής.