5 ελαττώματα της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης και γιατί δεν πρέπει να βασίζεστε πολύ σε αυτήν

Η πλειονότητα των προγραμμάτων περιήγησης που είναι διαθέσιμα σήμερα θα σας επιτρέψει να κάνετε ιδιωτική περιήγηση με κατάσταση ανώνυμης περιήγησης. Ενώ ο όρος ιδιωτική περιήγηση για αυτά τα προγράμματα περιήγησης δεν είναι πραγματικά ιδιωτικός για τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα, η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ναι, αυτή η λειτουργία μπορεί να θεωρηθεί ιδιωτική για τους χρήστες μόνο εάν πρέπει να αποκρύψουν τη δραστηριότητα περιήγησής τους από άλλους χρήστες στην ίδια συσκευή. Όμως, όταν μιλάμε για το πραγματικό διαδικτυακό απόρρητο, η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης δεν μπορεί να παρέχει τέτοιου είδους λειτουργία απορρήτου, καθώς όλα όσα κάνετε σε αυτήν τη λειτουργία δεν είναι στην πραγματικότητα ιδιωτικά.


Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης, μπορούν να αποκρύψουν τη δραστηριότητα περιήγησής τους από οποιονδήποτε. Αυτό απλώς δεν ισχύει γιατί αυτή η λειτουργία δεν έχει σχεδιαστεί για αυτό. Μόνο με τη χρήση της ιδιωτικής σύνδεσης ή ενός διακομιστή μεσολάβησης θα μπορείτε να αποκρύψετε πλήρως τη δραστηριότητα περιήγησής σας από οποιονδήποτε. Ακολουθούν 5 ελαττώματα της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης και γιατί δεν πρέπει να βασίζεστε πάρα πολύ σε αυτήν:

1. Αποκρύπτει μόνο τη δραστηριότητά σας σε επίπεδο προγράμματος περιήγησης

Η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης στο πρόγραμμα περιήγησής σας δεν παρέχει το επίπεδο απορρήτου τόσο ισχυρό και ολοκληρωμένο όσο ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με τη χρήση VPN, αυτή η ιδιωτική λειτουργία περιήγησης δεν μπορεί να κρύψει τη δραστηριότητά σας περισσότερο από ό, τι σε επίπεδο προγράμματος περιήγησης. Ναι, η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης μπορεί να αποκρύψει όλο το ιστορικό περιήγησής σας στην τρέχουσα περίοδο λειτουργίας, αλλά τα κρύβει μόνο στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου ή η κυβέρνηση εξακολουθούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα περιήγησής σας ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε αυτήν την ιδιωτική λειτουργία περιήγησης. Το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο είναι ο μόνος τρόπος απόκρυψης της δραστηριότητας περιήγησής σας σε όλα τα επίπεδα.

2. Είναι το ίδιο με την κανονική περιήγηση όταν πρόκειται για παρακολούθηση τρίτων

Όταν περιηγείστε στο Διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά τρίτα μέρη που προσπαθούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο. Αυτά τα τρίτα μέρη μπορούν να περιλαμβάνουν χάκερ, την κυβέρνηση, τον ISP σας, τους ιστότοπους που επισκέπτεστε, τις εταιρείες, τους διαδικτυακούς διαφημιζόμενους και ούτω καθεξής. Αυτά είναι τα τρίτα μέρη για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε, καθώς μπορούν να εξαγάγουν τα δεδομένα περιήγησής σας και να τα χρησιμοποιήσουν για τα δικά τους οφέλη. Με τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης, δεν μπορείτε να αποφύγετε να παρακολουθείτε αυτά τα τρίτα μέρη. Στην πραγματικότητα, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως μια κανονική λειτουργία περιήγησης όταν πρόκειται για παρακολούθηση τρίτων.

3. Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν το καθιστά ιδιωτικό, η σύνδεσή σας

Το πρόγραμμα περιήγησης από μόνο του δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα ιδιωτική. Στην πραγματικότητα, εάν θέλετε να κάνετε τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα ιδιωτική, πρέπει να εστιάσετε στη σύνδεση που έχετε. Το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τη δραστηριότητα περιήγησής σας ιδιωτική, επειδή κάνει τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο ανώνυμη και αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθείτε κάποιο τρίτο μέρος στο διαδίκτυο. Με αυτήν τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης, δεν μπορείτε να κάνετε τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα ιδιωτική, εκτός εάν χρησιμοποιείτε την ιδιωτική σύνδεση μαζί της.

4. Η δραστηριότητά σας διαγράφεται μόνο από το πρόγραμμα περιήγησής σας

Ο σκοπός της λειτουργίας ιδιωτικής περιήγησης στο πρόγραμμα περιήγησής σας είναι να διατηρείτε τις τρέχουσες πληροφορίες περιόδου σύνδεσης περιήγησης διαθέσιμες μόνο για εσάς. Μόλις κλείσετε το παράθυρο ιδιωτικής περιήγησης, όλες οι πληροφορίες περιόδου σύνδεσης διαγράφονται από το πρόγραμμα περιήγησής σας. Αυτό είναι το πράγμα που κάνει αυτή η λειτουργία. Όλα τα cookie και το ιστορικό περιήγησης θα διαγραφούν από το πρόγραμμα περιήγησής σας μόλις κλείσετε το παράθυρο ιδιωτικής περιήγησης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιστότοποι που επισκέπτεστε δεν καταγράφηκαν από την κυβέρνηση ή τον ISP σας. Στην πραγματικότητα, ο ISP σας θα μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας ανεξάρτητα από τη λειτουργία περιήγησης που χρησιμοποιείτε, εκτός εάν χρησιμοποιείτε την εικονική ιδιωτική σύνδεση.

5. Είναι χρήσιμο μόνο εάν χρησιμοποιείτε δημόσιο υπολογιστή

Η μόνη χρήσιμη λειτουργία μιας λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης είναι όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο υπολογιστή. Είναι εκεί όπου πρέπει να διασφαλίσετε ότι άλλοι χρήστες του υπολογιστή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δραστηριότητα περιήγησής σας στην ίδια συσκευή. Για παράδειγμα, εάν έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τη βιβλιοθήκη ή το διαδικτυακό καφέ, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι άλλοι χρήστες που χρησιμοποιούν τον ίδιο υπολογιστή αργότερα δεν θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησής σας. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε τον δικό σας υπολογιστή στο σπίτι, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης, επειδή είστε ο μόνος χρήστης για αυτόν τον υπολογιστή. Ωστόσο, η προστασία του διαδικτυακού σας απορρήτου πρέπει να γίνει είτε χρησιμοποιείτε δημόσιο υπολογιστή είτε χρησιμοποιώντας τον δικό σας υπολογιστή, επειδή δεν θέλετε κανένα τρίτο μέρος να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα χωρίς την άδειά σας. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μια σύνδεση VPN.

Αυτά είναι τα ελαττώματα της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης και γιατί δεν πρέπει να βασίζεστε πάρα πολύ σε αυτήν. Είναι απλώς το εργαλείο για να διατηρείτε τα δεδομένα της περιόδου σύνδεσης περιήγησής σας μη προσβάσιμα από άλλους χρήστες στον ίδιο υπολογιστή, αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως το απόρρητό σας στο διαδίκτυο. Για να μπορέσετε να προστατέψετε το διαδικτυακό σας απόρρητο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ιδιωτική σύνδεση στη συνεδρία περιήγησής σας. Χρησιμοποιώντας μια ιδιωτική σύνδεση, το ιδιωτικό σας απόρρητο προστατεύεται πάντα ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης ή όχι.