Što je prebacivanje poslužitelja u VPN? Zašto je važno?

Prebacivanje poslužitelja je značajka koja je često uključena u većinu VPN usluga na današnjem tržištu. Ova značajka omogućuje vam prebacivanje na različite poslužitelje u privatnoj mreži prema lokaciji u svakoj zemlji. Tako, na primjer, ako želite koristiti privatni poslužitelj koji se nalazi u SAD-u, možete jednostavno odabrati američku lokaciju, a vaša će veza odmah biti preusmjerena na američki poslužitelj. Isto je tako kada se želite prebaciti na različite poslužitelje u različitim zemljama.


Postojanje značajke za prebacivanje poslužitelja omogućava korisnicima da odaberu poslužitelje koje žele koristiti kad god ga žele koristiti. Bez ove značajke dodijelit će vam nasumične poslužitelje bez mogućnosti odabira lokacije koju želite. Za mnoge besplatne VPN usluge vani je uobičajeno da imate ograničenu funkciju prebacivanja poslužitelja koja vam ne daje slobodu izbora privatnih poslužitelja u bilo kojem trenutku. Evo nekoliko stvari koje trebate znati o prebacivanju poslužitelja i zašto je to važno za vas:

1. Nisu sve VPN usluge nude neograničenu značajku prebacivanja poslužitelja

Iako većina VPN usluga uglavnom nudi značajku prebacivanja poslužitelja, to ne znači da će vam sve omogućiti da se presadite na različite poslužitelje onoliko puta koliko želite. Da, neke VPN usluge mogu ograničiti korisnike na prebacivanje na različite poslužitelje u određenom razdoblju. Na primjer, postoje neke VPN usluge koje omogućuju samo prebacivanje na različita mjesta najviše 10 puta mjesečno. Drugim riječima, nakon što u određenom mjesecu budete prešli na deseto mjesto, zaključani ste da koristite taj privatni poslužitelj do sljedećeg mjeseca, kada će se kvota za prebacivanje vašeg poslužitelja nadopuniti. Stoga vam je važno osigurati da koristite VPN uslugu koja omogućuje neograničeno prebacivanje poslužitelja.

2. Prebacivanje poslužitelja može vam pomoći pristupiti različitim regijama

Budući da različite regije nude različite vrste sadržaja ili zabave kojima možete pristupiti, trebat će vam neograničena značajka prebacivanja poslužitelja kako biste mogli uživati ​​u sadržaju iz različitih regija. Na primjer, iako američke regije mogu ponuditi većinu zabave koju možete pronaći na mreži, možda nećete moći pristupiti sadržaju koji je zaključan u njemačkoj regiji pomoću privatnog poslužitelja SAD-a. Morate se prebaciti na poslužitelj u Njemačkoj da biste mogli pristupiti sadržaju koji je dostupan samo u Njemačkoj. To je razlog zašto je prebacivanje poslužitelja važno.

3. Omogućuje slobodu na Internetu onako kako vi želite

Iako je glavna pretpostavka VPN usluga obično omogućiti vam zaobilaženje bilo koje vrste internetskih ograničenja, nije baš tako ako nemate značajku prebacivanja poslužitelja u vašu VPN. To je zato što za zaobilaženje bilo kakvih ograničenja, posebno ograničenja regije, morate biti u mogućnosti pristupiti internetu sa poslužitelja koji pripadaju zemlji u kojoj je primijenjena zaštita regije. Kao što je spomenuto ranije, ne možete koristiti američke poslužitelje ako želite pristupiti sadržaju koji je dostupan samo u Njemačkoj. Iako koristite privatni poslužitelj, to ne znači da možete pristupiti bilo kojem sadržaju koji želite bez upotrebe značajke za prebacivanje poslužitelja..

4. Svaka lokacija poslužitelja nudi svoje prednosti

Iako većina renomiranih dobavljača VPN-a nudi najmanje 30 poslužitelja koji se nalaze u različitim zemljama, morate znati da je to iz određenog razloga. Zašto vam te VPN usluge nisu pružile samo jedan centralizirani privatni poslužitelj koji se nalazi u određenoj zemlji, poput SAD-a? Odgovor je da je to zato što svaka lokacija poslužitelja nudi svoje prednosti. Svaka država ima svoj sadržaj ili web stranice koje su dostupne samo građanima te zemlje. Zbog toga korisnici moraju koristiti poslužitelje koji su prikladni za sadržaj ili web mjesto kojima žele pristupiti. Drugim riječima, ako želite pristupiti američkom sadržaju, trebali biste koristiti američke poslužitelje. Ako želite pristupiti sadržaju u Velikoj Britaniji, trebali biste koristiti UK poslužitelje.

5. Što je više servera dostupno, to je bolje

S važnošću prebacivanja poslužitelja u omogućavanju slobodnog prebacivanja između različitih poslužitelja kako biste mogli pristupiti različitim vrstama sadržaja, može se reći da što više VPN poslužitelja koje pruža VPN usluga, to je bolji za korisnike. To je zato što će korisnici imati više poslužitelja za odabir i mogu pristupiti čak i udaljenim web lokacijama koje su dostupne samo u nekim zemljama. Dakle, dostupnost poslužitelja je također još jedna značajka koju biste trebali uzeti u obzir pri odabiru VPN usluge. Postoje neki VPN pružatelji koji vam nude 100+ lokacija, a sigurno bi bilo bolje od VPN usluga koje nude samo 30+ lokacija.

To su stvari koje trebate znati o prebacivanju poslužitelja u VPN i zašto je to važno za vas. Dakle, kako biste maksimalno iskoristili svoje ulaganje, bolje je da odaberete VPN uslugu koja nudi neograničene mogućnosti prebacivanja poslužitelja, kao i više lokacija s kojih možete birati.