Što je Facebook Onavo VPN i zašto se ne preporučuje za vas

Onavo je bila izraelska VPN tvrtka prije nego što ju je Facebook kupio 2013. godine. Iako izgleda da tijekom 5 godina Facebook ovu tvrtku ne koristi za svoju platformu na društvenim mrežama, čini se da će od 2018. gigant društvenih medija započeti s radom za implementaciju Onavo VPN-a na svojoj platformi. Nazvana je Facebook zaštitom, a od danas bi možda mogla biti dostupna samo u određenim zemljama. Iako se govori da je Facebook Protect osmišljen kako bi pomogao zaštiti privatnih podataka i podataka korisnika, izgleda da stvarna svrha ove VPN usluge nije tako dobra kao što se čini..


Kada korisnici kliknu vezu na kojoj piše “Zaštiti” na svojoj Facebook stranici, bit će preusmjereni na stranicu trgovine aplikacija za Onavo VPN. Ovdje korisnici mogu instalirati VPN uslugu na svoj uređaj i započeti zaštitu svojih podataka. No, ispitujući pravila o privatnosti Onavo VPN-a, besplatna VPN usluga ne djeluje zaštitnički od privatnosti korisnika.. Evo što trebate znati o Facebook Onavo VPN-u i zašto vam ga ne preporučujemo:

1. Kao i sve druge besplatne VPN usluge, to je loša VPN usluga

Kada se neki proizvod nudi besplatno na mreži, to obično znači da su korisnici pravi proizvod. Ono što Onavo VPN pokušava učiniti jest da pokušava rudariti podatke korisnika i pratiti njihove mrežne aktivnosti u zamjenu za besplatnu VPN vezu. Zbog toga ne vjerujete besplatnim uslugama virtualne privatne mreže jer većina njih dolazi s velikim ulovom za korisnike. Kada koristite značajku Facebook Protect, svakako shvatite da ovoj platformi za društvene medije upravo dajete više načina za pristup vašim osobnim i privatnim podacima i njihovo korištenje u vlastite koristi.

2. Prikuplja vaše podatke i osobne podatke

Prije preuzimanja ili instaliranja Facebook Protect VPN-a na svoj mobilni uređaj morate pročitati i razumjeti pravila o privatnosti koja imaju na svojoj službenoj stranici. Korištenjem ove usluge privatne veze dajete davatelju usluga dozvolu za prikupljanje podataka i podataka na svom uređaju. Dakle, to zapravo ne štiti vaše podatke. Za razliku od stvarnih VPN usluga koje su posvećene zaštiti privatnih podataka korisnika i njihovoj sigurnosti i anonimnosti na mreži, Facebook Onavo VPN čini upravo suprotno.

3. Nadgleda i prati vašu mobilnu upotrebu

Facebook koristi novu značajku Onavo VPN kako bi im omogućio špijuniranje internetskog ponašanja korisnika. Iako se on može instalirati samo na njihove mobilne uređaje, na platformi društvenih medija više je nego dovoljno za prikupljanje podataka o upotrebi vaše aplikacije na vašem uređaju. U politici privatnosti posebno se navodi da ova virtualna usluga privatne mreže radi na praćenju svih vaših mrežnih aktivnosti, uključujući web stranice koje posjećujete, aplikacije koje koristite, koliko često koristite aplikacije itd..

4. Djeluje više poput špijunskog softvera nego VPN usluge

Mnogi tehnološki analitičari pokušavaju upozoriti korisnike da bi Facebook Protect, nova značajka koja je još uvijek dostupna u odabranim regijama, mogao dovesti do instaliranja špijunskog softvera koji predstavlja besplatnu VPN uslugu. To je zato što instaliranjem Onavo VPN-a na svoj uređaj, u osnovi dajete obavijest Facebooku o svakom vašem potezu na mreži, a time uopće ne štiti vašu privatnost. U stvari vas i dalje špijunira i prikuplja sve vaše važne podatke na njihovim poslužiteljima. Kao rezultat toga, stalno ste izloženi.

5. To izdaje sve svrhe virtualne privatne mreže

U svijetu u kojem su internetska ograničenja sve češća, VPN dolazi kao spasitelj koji pomaže ljudima da zaobiđu ta ograničenja i vrate svoju slobodu na mreži. Također, virtualna privatna mreža radi na održavanju privatnih i sigurnih mrežnih aktivnosti korisnika, bez namjere da špijunira njihova ponašanja na mreži. To je zato što većina privatnih mrežnih usluga ima privatnost korisnika kao najveći prioritet i trude se maksimalno poštovati prava svih da slobodno i otvoreno koriste internet. Facebook Onavo VPN nema iste poglede kao i većina privatnih mrežnih usluga vani, i prema tome, to se uopće ne bi trebalo nazvati VPN uslugom..

Kad je u pitanju odabir prave usluge virtualne privatne mreže za vas, pobrinite se da odabrana usluga privatne veze uistinu može zaštititi vašu internetsku privatnost i sigurnost. Također, morate osigurati da vaše mrežne aktivnosti ne prati sam pružatelj usluga, kao ni bilo koja druga treća strana. Ne preporučuje se korištenje besplatnih VPN usluga kao što su Facebook Protect ili Onavo, a umjesto toga trebali biste pronaći uglednog davatelja usluga koji kao internetski korisnik iskreno poštuje vaša prava na privatnost..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map