Što je bolje – odabir između ugrađenog VPN-a i namjenskog VPN-a

Kada je riječ o virtualnom privatnom umrežavanju, korisnici mogu odabrati mnogo izbora. Postoji besplatni VPN koji je široko dostupan i za stolne i za mobilne uređaje. Postoji ugrađeni VPN koji je često ugrađen s drugim softverom ili uređajem. Primjer ugrađenog VPN-a je VPN koji je dostupan u pregledniku ili onaj koji je dostupan u antivirusnom softveru ili onaj koji je dostupan na određenom uređaju, kao što je Samsung Galaxy S8. Drugim riječima, kada nabavite softver, bilo da se radi o besplatnom softveru ili plaćenom softveru ili kupite uređaj, dobivate VPN bez plaćanja dodatnog. U paketu je s tim softverom ili uređajem.


Druga vrsta VPN-a je namjenski VPN koji je softver dizajniran isključivo za uspostavljanje virtualne privatne veze. Ovaj se softver često naziva premium VPN uslugom, jer ćete za korištenje usluge virtualne mreže morati plaćati određenu naknadu za pretplatu mjesečno ili godišnje. Dakle, koji je bolji? Evo nekoliko važnih stvari koje će vam pomoći da odaberete između ugrađenog VPN-a i posebne VPN usluge:

1. Kupnja softvera vs. Plaćanje naknade za pretplatu

Ugrađeni VPN u paketu je s softverom koji je s njim povezan, poput web preglednika ili antivirusnog softvera. Neki će uređaji možda sadržavati ugrađenu VPN uslugu radi poboljšanja zaštite privatnosti korisnika, poput najnovijeg Samsung Galaxy S8. Jednom kada kupite softver ili uređaj, ne morate plaćati dodatni novac da biste koristili VPN, pa privatna mreža dolazi kao besplatna usluga.

Namjenski VPN samostalna je VPN usluga koja vam nudi privatnu mrežnu vezu koju trebate plaćati mjesečno ili godišnje. Budući da je posvećena, možete pronaći da ova usluga nudi različite značajke koje uglavnom nisu dostupne u ugrađenoj VPN usluzi.

2. Ekskluzivnost usluge

Ugrađena privatna veza vrsta je privatne mrežne veze koju mogu koristiti samo korisnici određenog proizvoda. Na primjer, ako kupite određenu marku antivirusnog softvera koji uključuje uslugu virtualne mreže, ova je usluga dostupna samo onim korisnicima koji imaju licenčni ključ za taj softver. Oni koji ne koriste softver obično ne mogu koristiti VPN uslugu.

Namjenska privatna veza usluga je privatne veze koja omogućuje korištenje usluge bilo kome, sve dok plaća pretplatu. Nema potrebe da koriste određeni paket softvera ili određeni uređaj. Iako bi neki namjenski servisi mogli ponuditi paketni uređaj, poput usmjerivača, to je potpuno opcionalno.

3. Ograničena upotreba vs. Neograničeno korištenje

U osnovi, ugrađena VPN usluga ima ograničenu upotrebu uz određene pojmove koje korisnici moraju slijediti. Na primjer, ako kupujete uređaj s ugrađenom privatnom mrežom, možda ćete trebati koristiti ga s tim uređajem i možda nećete moći dijeliti privatnu vezu s drugim uređajima. Isto je kad kupite softver s ugrađenim VPN-om. Obično će vam biti dopušteno korištenje privatne veze samo pod određenim okolnostima, kao što je uporaba samo na jednom uređaju.

S druge strane, posvećena VPN usluga omogućuje vam upotrebu privatne veze na bilo koji način koji želite. Softver možete instalirati na više uređaja, dijeliti privatnu vezu s drugima i prenijeti onoliko podataka koliko vam treba.

4. Zadane značajke vs. Napredne postavke

Ugrađena privatna veza obično nudi zadane ili osnovne značajke, bez dodatnih značajki koje poboljšavaju privatnost korisnika. Omogućuje vam zaobilaženje bilo kakvih internetskih ograničenja, skrivanje IP adrese, anonimno pregledavanje i sigurno obavljanje internetskog bankarstva i kupovine. No, osim toga, obično neće nuditi više dodatnih značajki.

Namjenska privatna veza s druge strane nudi puno naprednih značajki, s tim da se više značajki redovito dodaje. Na primjer, može ponuditi vojni sustav šifriranja, sustav za blokiranje protiv VPN-a, sprječavanje brzine gasa na Internetu, ultrabrze performanse i tako dalje. Ukratko, ove napredne značajke obično nisu dostupne u ugrađenoj VPN usluzi.

5. Dugoročna dostupnost

S ugrađenim VPN-om raspoloživost usluge ovisit će o softverskoj tvrtki ili proizvođaču paketa proizvoda. Ako se tvrtka više ne odluči uključiti rješenje privatne mreže u svoj softver ili proizvod, onda je to gotovo. Korisnici više ne mogu koristiti privatnu vezu. Također je privatna veza dostupna samo ako korisnici koriste određeni uređaj ili softver.

Uz izdvojeni VPN, dugoročna dostupnost je sigurnija. Sve dok plaćate pretplatu, uslugu ćete moći koristiti u nedogled. Iako jedna VPN tvrtka više ne pruža vezu s privatnom mrežom, ima ih još stotine za odabir. Dakle, vjerojatno ćete to vidjeti dugoročno.

Ovo su neke važne stvari koje će vam pomoći da odaberete između ugrađenog VPN-a i posebne VPN usluge. Kad saznate za ove važne stvari, možete odabrati koja vam je bolja. Općenito, ugrađeni VPN trebao bi se smatrati samo besplatnom uslugom, a preporučuje se vam da namjenski VPN koristite kao svoju glavnu privatnu vezu..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map