Sve što biste trebali znati o SOCKS5 protokolu i proxyju

SOCKS5 protokol je protokol koji se često pojavljuje u raznim VPN uslugama kao dodatni protokol za redovne PPTP, L2TP, OpenVPN i druge protokole. Prije svega, ono što trebate znati o SOCKS5 je da je ovo nadograđena verzija protokola Socket Secure, koji pruža dodatni sustav šifriranja kao i UDP i TCP prijenos. U prethodnoj verziji SOCKS, SOCKS4, ne podržava UDP prijenos. Protokol se često koristi za prijenos podataka temeljen na performansama.


SOCKS5 se poprilično razlikuje od uobičajenog HTTPS proxyja u kojem korisnicima pruža mogućnost korištenja svih vrsta prometa umjesto samo HTTP prometa. To znači da se on ne bavi samo prijenosom podataka s web stranica, već i prijenosom podataka za druge vrste prometa, kao što su P2P promet, aplikacije za e-poštu i drugi mrežni promet temeljen na aplikacijama. Da bih znao bolje o ovom protokolu, evo stvari koje biste trebali znati o ovom protokolu i proxyju:

1. Sve se odnosi na postizanje najboljih performansi

Glavni naglasak SOCKS5 protokola je izvedba koju on može pružiti korisnicima. To znači da u usporedbi s drugim vrstama protokola, ovaj može omogućiti brži prijenos podataka između poslužitelja i korisnikovog uređaja. To je razlog zašto se ovaj protokol često koristi za prijenos podataka u velikim količinama, poput preuzimanja i učitavanja datoteka putem interneta i između različitih aplikacija. To je nadogradnja s prethodnog SOCKS4 protokola koja omogućuje još brži prijenos podataka jer podržava UDP prijenos podataka.

2. Često se koristi u dijeljenju datoteka torrentima ili P2P

Budući da je ovaj protokol dizajniran da ne obrađuje samo HTTP zahtjeve poput uobičajenog HTTP proxyja, SOCKS protokol se od svog prvog razvoja koristi za torrenting ili dijeljenje P2P datoteka. To je zbog različitih razloga, a glavni razlog je njegova stabilnost i pouzdanost u isporuci paketa podataka iz različitih vrsta prometa, uključujući i bujicu. Većina pružatelja VPN-a koji nemaju omogućen SOCKS5 protokol obično ne podržavaju dijeljenje datoteka P2P jer se takva vrsta mrežnih aktivnosti ne može jednostavno obavljati s uobičajenim HTTP protokolom.

3. SOCKS5 sadrži sustav šifriranja

Ovaj je protokol bolji od prethodnika jer sadrži dodani sustav šifriranja i dodanu podršku za UDP prijenos podataka. Sustav šifriranja koristan je kako bi se osiguralo da samo određena IP adresa može pristupiti određenom privatnom poslužitelju pomoću ovog protokola i osigurava da vašu vezu ne dijele ili prekidaju treće strane. Ranija verzija, SOCKS4, ne pruža dodanu enkripciju i podršku za UDP, što ga čini manje sigurnim od novije verzije.

4. Podržava UDP i TCP prijenos podataka

TCP prijenos podataka često se koristi u raznim protokolima kako bi vam se omogućio pristup redovitim web lokacijama putem privatnog proxy poslužitelja. To znači da prilikom korištenja TCP prijenosa podataka možete sakriti svoju stvarnu IP adresu dok dobivate prednosti pristupa redovitim web lokacijama s bržim performansama. No, prijenos podataka TCP-a ima problem s kašnjenjem, što onemogućuje prijenos podataka koji zahtijevaju minimalno kašnjenje, poput mrežnog igranja i streaminga videa. Podržavajući UDP prijenos podataka, SOCKS5 je postao bolji protokol u upravljanju prijenosom podataka s malim kašnjenjem, održavajući performanse u najboljem mogućem stanju.

5. Može se koristiti kao samostalni protokol ili u kombinaciji s VPN-om

Dobra vijest o SOCKS5 protokolu je da ga možete koristiti kao samostalni protokol i još uvijek moći anonimno pristupiti internetu brzim prijenosom podataka. Za njegovo funkcioniranje nije potrebno koristiti VPN jer se može konfigurirati baš kao što konfigurirate VPN vezu. No, ako se koristi bez VPN-a, SOCKS5 nudi manje sigurnosnih značajki jer vaše aktivnosti preuzimanja i dalje mogu nadzirati treće strane. Dakle, uvijek je bolje kombinirati ovaj protokol s VPN-om kako biste osigurali svu potrebnu zaštitu i privatnost tijekom pregledavanja ili prijenosa podataka s interneta.

To su stvari koje biste trebali znati o SOCKS5 protokolu i proxyju. Dno crta je da ovaj protokol nudi brži prijenos podataka u odnosu na druge protokole, pa ga se preporučuje koristiti ako planirate obavljati bilo kakvu bujicu. Međutim, bolje je koristiti ga putem VPN-a kako biste osigurali najbolji sustav zaštite mrežne veze i mogli ostati anonimni putem interneta..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map