Razumijevanje OpenVPN-a i različitih načina za njihovo korištenje

Postoji mnogo protokola šifriranja koje VPN usluge koriste kako bi osigurale da mogu zaštititi svoje korisnike tijekom njihove mrežne aktivnosti. Kada pregledavate internet, web stranice koje posjetite mogu zabilježiti ili pratiti vašu IP adresu, i pri tome će znati odakle dolazite. To vrijedi i za ostale treće strane. U trenutku kada vaš stvarni identitet nadziru zlonamjerne treće strane, to može biti opasno za vašu internetsku sigurnost. Zbog toga VPN usluge moraju koristiti protokole šifriranja, jer je jedna od njihovih funkcija olakšavanje privatne mreže u zaštiti podataka njihovih korisnika..


Jedan od dostupnih protokola šifriranja zove se OpenVPN. OpenVPN je VPN protokol otvorenog koda koji pruža veću sigurnost od uobičajenih i zastarjelih protokola, poput PPTP i L2TP. OpenVPN protokol nudi 256-bitnu zaštitu za svoje korisnike, što je danas najjači sustav šifriranja. OpenVPN je također fleksibilan jer se može koristiti na mnogim platformama i uređajima. Evo nekoliko važnih informacija koje mogu povećati vaše razumijevanje OpenVPN-a i različitih načina za njihovo korištenje:

1. OpenVPN je open source i vrlo prilagodljiv

Riječ “Open” u OpenVPN označava open source, što znači da ova tehnologija VPN protokola ima svoj izvorni kod koji je slobodno dostupan svima koji je mogu pogledati i izmijeniti. Zbog otvorenog koda ovog protokola, to znači da korisnici mogu lako pogledati kôd i mijenjati ga po potrebi. Za mnoge VPN usluge imaju izmijenjenu verziju OpenVPN-a koja nudi vlasničku zaštitu za svoje korisnike. Ovom značajkom svatko može izmijeniti i prilagoditi ovaj protokol prema svojim potrebama.

2. Ovaj se protokol može koristiti na različitim platformama

Za razliku od ostalih protokola privatne veze koji su danas dostupni, kao što su PPTP i L2TP, koji se često koriste besplatnim VPN uslugama, OpenVPN je protokol koji do sada ima najbolju kompatibilnost s različitim platformama. Drugi protokoli mogu biti kompatibilni samo s određenim platformama, i štoviše, oni mogu ponuditi manje mogućnosti od OpenVPN-a. Međutim, kao šifriranje protokol, OpenVPN je vrlo fleksibilan i može se koristiti na različitim platformama i uređajima.

3. Podržava TCP i UDP za prijenos podataka

Kakvu korist čini VPN protokol ako ima spor rad? Glavni problem pri odabiru protokola za šifriranje koji se koristi je brzina protokola za prijenos podataka. Ako je protokol vrlo siguran, ali zaostaje u prijenosu podataka, takav protokol definitivno nije dobar. Srećom, to nije slučaj s OpenVPN-om. OpenVPN podržava TCP i UDP za prijenos podataka, što znači da može vrlo brzo obraditi prijenos podataka, ovisno o vašim potrebama. TCP prijenos može se koristiti kad posjećujete redovite web stranice, dok se s druge strane UDP prijenos može koristiti u mrežnim igrama i video streamingu za brži prijenos podataka.

4. Može se koristiti za zaobilaženje DPI ograničenja

U zemljama u kojima se VPN visoko nadgleda, oni koriste sustav nazvan DPI koji je kratica za dubinsku inspekciju paketa. Ovaj je sustav dizajniran za otkrivanje privatnih veza i nadzor internetskih korisnika kada obavljaju svoje mrežne aktivnosti. Ova DPI tehnologija onemogućuje korištenje većine VPN usluga u Kini. Međutim, OpenVPN tehnologija nudi korisnicima mogućnost zaobilaženja ograničenja DPI-a, onemogućavajući vladi da otkriva privatnu vezu. To je razlog zašto se neke vrlo ugledne VPN usluge i dalje mogu koristiti u Kini jer nude modificirani OpenVPN protokol koji može zaobići bilo koja DPI ograničenja u toj zemlji..

5. Sigurniji je i stabilniji od ostalih protokola

OpenVPN je, s prirodom otvorenog koda, redovno nadograđivan i ažuriran najnovijim sigurnosnim značajkama kako je potrebno u trenutnom tehnološkom okruženju. Zbog toga je OpenVPN jedan od najsigurnijih i najstabilnijih protokola za privatnu vezu koji je dostupan danas. Kada koristite ovaj protokol, zajamčeno je da je vaša privatna veza potpuno anonimna i vrlo je teško hakirati. Koristi jak 256-bitni sustav enkripcije koji onemogućava da ovaj protokol prekrši bilo koja zlonamjerna treća strana.

To su stvari koje će vam dati više razumijevanja o OpenVPN-u i kako se koristi. Kad odaberete vezu s privatnom mrežom, bolje je da odaberete uslugu s omogućenim OpenVPN protokolom kako biste osigurali najbolju zaštitu i performanse za vaše mrežne aktivnosti.