Pet savjeta za sigurno preuzimanje i instaliranje softvera bez rizika vaše internetske sigurnosti

Kada je riječ o internetskoj sigurnosti i privatnosti, morate shvatiti da većina prijetnji koje mogu donijeti bilo kakav rizik opasnosti za vaš uređaj obično potječe od vaše aktivnosti internetskog pregledavanja. Da, većina prijetnji poput virusa i zlonamjernog softvera koji mogu zaraziti vaš sustav obično dolaze iz programa koje instalirate na mreži. Zbog toga se preporučuje potpuno razumijevanje programa koje ćete instalirati prije nego što vam kasnije stvori probleme. Također, većina zlonamjernih programa instalira se u vaš sustav bez vašeg znanja, a mogu se pojaviti na raznim zlonamjernim internetskim stranicama.


Da biste zadržali privatnost i sigurnost na mreži u provjeri, morate biti budni na bilo čemu što radite na mreži. To uključuje poznavanje veza koje kliknete na mreži, aplikacije koje preuzmete, web stranice koje posjetite, sigurnosni status svake web stranice koju posjetite i tako dalje. Bez da ste svjesni svoje internetske aktivnosti, možete naići na neke prijetnje koje su bez vašeg znanja opasne po vašu internetsku privatnost, a koje mogu donijeti zaista loše posljedice za vas. Evo 5 savjeta za preuzimanje i instaliranje softvera bez rizika vaše mrežne sigurnosti:

1. Preuzimanje softvera samo sa službene web stranice prodavatelja / izdavača

Postoji puno web stranica trećih strana koja vam nude instalatere softvera. Način na koji te web stranice djeluju jest to što popisuju sav softver dostupan na svakoj platformi iz više kategorija. Oni će vam pružiti vezu za preuzimanje do instalatera aplikacije putem različitih ogledala. Ove web stranice, iako ih možete koristiti kao vrstu prečaca za pronalaženje bilo kojeg programa koji vam je potreban, za vas se ne preporučuju. To je zbog toga što je većina instalatora ugrađena u razne vrste oglasa koji instaliraju dodatne programe na vaš sustav ako pažljivo ne slijedite korake instalacije. Zbog toga se uvijek preporučuje preuzimanje softvera koji vam je potreban samo sa službene web stranice dobavljača ili izdavača..

2. Uvijek izbrišite softver koji se automatski preuzme na vaš uređaj

To se često događa kada posjetite zlonamjerne web stranice na internetu. Ove web stranice obično šalju svoje zlonamjerne programe izravno na vaš uređaj odmah nakon posjete web mjestu. Vidjet ćete ga na stranici za preuzimanje u pregledniku. Kad god posjetite takve web stranice, softver automatski preuzima bez vašeg dopuštenja, a program je gotovo uvijek zlonamjernog tipa. Možete slučajno naići na ove zlonamjerne web stranice kada kliknete slučajne veze na mreži, koje vam donose i neke pop-up oglase. Kad se to dogodi, uvijek izbrišite aplikaciju koja se automatski preuzima na vaš uređaj, a ne dajete joj mogućnost da se instalira na vaš uređaj.

3. Ne preuzimajte nijednu vrstu pokvarenih ili hakiranih programa

Možda će vam trebati program koji vas košta stotine dolara, ali umjesto da platite cijenu softvera, možda biste ga željeli ilegalno preuzeti. Tako ćete pokušati pronaći neke web stranice koje pružaju ilegalno preuzimanje softvera zajedno s provalima ili hackom za njega kako bi zaobišli licencu softvera. Evo stvari Prije svega, to se zove piratstvo, a ilegalno je. Drugo, program koji uključuje bilo koju vrstu crack ili hack je gotovo sigurno zlonamjerni program. Kad ga pokrenete, riskirate uređaj da instalira zlonamjerne kodove u svoj sustav. S druge strane, ti kodovi mogu biti vrlo opasni za vašu internetsku sigurnost i privatnost, jer imaju tendenciju da uznemire vaš sustav i šalju mu zlonamerne naredbe. Dakle, bolje je da se držite podalje od takve vrste softvera.

4. Vrlo pažljivo slijedite korake instalacije

Kad preuzmete instalacijski program čak i sa službene web stranice, nemojte samo nepromišljeno kliknuti Next, Next i next. Morate vrlo pažljivo slijediti korake instalacije jer loš dobavljač softvera može ugraditi zlonamjerni softver ili adware u njihov instalacijski program. Ako samo nepromišljeno kliknete next, next i next, znači da pristajete na instaliranje takvog zlonamjernog softvera zajedno s programom. Dakle, budite svjesni onoga što radite prilikom instaliranja aplikacije. Obavezno označite bilo koju opciju koja vam omogućuje instalaciju dodatnih programa koji vam nisu potrebni ili ne želite.

5. Nemojte instalirati dodatni softver ugrađen u instalaciju softvera

Svaki dodatni program koji se instalira zajedno s instalacijom softvera vjerojatno bi mogao biti adware ili bilo koje druge vrste zlonamjernog softvera. Ti dodatni programi mogu uključivati ​​dodatke, alatne trake ili čak antivirusni softver. Ako vam nije glavni softver koji instalirate, trebali biste isključiti mogućnost instalacije dodatnog softvera. To je zato što postoje mnogi slučajevi kada se sigurnost i privatnost korisnika dovode u pitanje zbog instaliranja tih nepoznatih programa u paketu s glavnim softverom koji su preuzeli na svoj uređaj.

To je 5 savjeta za preuzimanje i instaliranje softvera bez rizika vaše mrežne sigurnosti. Uvijek je bolje izvršiti neka istraživanja prije nego što se odlučite za korištenje određenog softvera jer će korisnici najvjerojatnije predložiti takav softver. Ako instalirate nepoznati softver, riskirate vlastitu internetsku sigurnost i privatnost ako niste pažljivi s njim.