Pametan DNS – 5 stvari zbog kojih se to razlikuje od virtualne privatne mreže

Pametni DNS jedan je od nekoliko alata za deblokiranje bilo koje vrste internetskih ograničenja. Funkcija Smart DNS-a slična je VPN-u, ali postoji mnogo razlika zbog kojih je Smart DNS manje poželjan za upotrebu. Ovaj alat za deblokiranje funkcionira tako što vam omogućava pristup posebnom DNS poslužitelju na kojem će vaš mrežni promet biti preusmjeren prije dolaska na web mjesto koje želite posjetiti. Na primjer, ako živite u Aziji i želite pristupiti Smart DNS poslužitelju u SAD-u, vaš će se internetski promet preusmjeriti na američki poslužitelj prije nego što zapravo posjetite određeno web mjesto. Kao rezultat toga, vaš će promet izgledati kao uobičajeni američki promet za web mjesto koje mu pristupate, što vam omogućava pristup mnogim blokiranim web mjestima na putu.


Iako je način rada sličan VPN-u, Smart DNS ima svoje prednosti i nedostatke. Za razliku od VPN-a, on mijenja samo vašu DNS adresu, zadržavajući netaknutu vašu IP adresu i nema nikakvu vrstu zaštite privatnosti za vaše mrežne aktivnosti. Evo 5 stvari zbog kojih se Smart DNS razlikuje od virtualne privatne mreže:

1. Omogućuje bržu brzinu od većine VPN usluga

Glavni naglasak Smart DNS-a je brzina. Korištenjem drugog DNS poslužitelja možete učinkovito povećati brzinu veze jer on može pružiti stabilniju vezu za vas. Međutim, u slučaju Smart DNS-a on je već prilagođen za najbolju brzinu i performanse, tako da s ovim alatom za deblokiranje možete lako strujati bilo koji sadržaj koji je širina pojasa bez brige o padu performansi. Također je vrlo pouzdan u pogledu performansi koje pruža, što ga čini najboljim izborom ako želite samo strujati sadržaj iz različitih regija punom brzinom, za razliku od VPN veze koja bi vam mogla usporiti tijekom postupka strujanja..

2. Ne sakriva vašu stvarnu IP adresu

Iako je VPN najbolji način za zaštitu vaše privatnosti i sigurnosti na mreži, Smart DNS nije dizajniran za zaštitu vaše internetske privatnosti. Ovom uslugom možete mijenjati samo svoju DNS adresu, ali ne i svoju IP adresu. Kao rezultat toga, na web stranicama koje posjetite uvijek ćete prikazati svoju stvarnu IP adresu. To znači da ne možete upotrebljavati ovu uslugu deblokiranja da biste sakrili internetsku privatnost jer ne dolazi s bilo kojom značajkom zaštite privatnosti. Jednostavno preusmjerava početni promet na DNS poslužitelj, a zatim ga preusmjeri na odredišne ​​web stranice.

3. Može deblokirati ograničenja web mjesta poput VPN-a

Dobra vijest o Smart DNS-u je da se on može koristiti za deblokiranje bilo koje vrste ograničenja regije za bilo koji mrežni sadržaj. Na primjer, ako želite pristupiti Netflix US-u iz zemlje u kojoj živite, ova je usluga prilično robusna i pouzdana kako bi vam omogućila pristup Netflix US-u samo promjenom DNS poslužitelja. Zapravo je postavljanje ove usluge jednostavnije od postavljanja VPN softvera ili aplikacija jer jednostavno morate promijeniti DNS adresu i možete odmah deblokirati bilo kakva ograničenja web mjesta bez ikakvih kompliciranih koraka.

4. Još uvijek ste skloni cyber napadima i nadzorima treće strane uz Smart DNS

Budući da vam ova usluga deblokiranja ne pruža značajku maskiranja IP adresa, to znači da ćete svoju IP adresu uvijek izložiti web lokacijama koje posjetite. Također znači da nemate čvrstu zaštitu privatnosti i sigurnosti, baš kao ni VPN vezu, što omogućuje hakerima ili bilo kakvim beskrupuloznim trećim stranama nadzor nad vašim prometom i krađu važnih podataka. Kada koristite ovu uslugu, vaša privatnost na mreži isključiva ste vi i morat ćete koristiti mrežnu vezu što pažljivije.

5. Nema dodatne sigurnosne značajke

Opet, svrha Smart DNS-a je preusmjeravanje prometa i deblokiranje bilo kojih ograničenja regije koja vam onemogućavaju pristup određenim web mjestima. Štoviše, pruža vam najbolju optimiziranu brzinu za pristup sadržaju zaštićenom regijom, tako da nećete imati problema s izvedbom u tom procesu. No, ne nudi nikakve dodatne sigurnosne značajke za razliku od VPN veze. To znači da pomoću ove usluge deblokiranja možete naići na zlonamjernu web stranicu i neće biti sigurnosne mjere koja vas sprječava da pristupite tako opasnoj web stranici. Drugim riječima, vaša internetska sigurnost bit će ugrožena.

To su razlike između Smart DNS i VPN. Ukratko, Smart DNS dizajniran je za brzinu, performanse i pouzdanost koja vam omogućava pristup bilo kojoj web stranici koju je blokirala vaša vlada. S druge strane, VPN vam nudi potpunu internetsku zaštitu privatnosti i sigurnosti, omogućujući vam da deblokirate ili zaobiđete bilo kakva internetska ograničenja, dajući vam slobodu u vašim mrežnim aktivnostima.