Kako poboljšati brzinu VPN veze i eliminirati međuspremnik u procesu strujanja

Glavni razlog zbog kojeg mnogi koriste VPN, posebno u zemljama sa strogim internetskim zakonima, zapravo nije radi privatnosti ili dodane sigurnosti u njihovoj vezi, već zbog zaobilaženja vladinih ograničenja. Oni koriste VPN jer žele pristupiti web stranicama ili sadržaju treće strane kojem ne mogu normalno pristupiti redovnom internetskom vezom. Zato oni koriste privatnu vezu kako bi zaobišli takva vladina ograničenja ili cenzuru, kako bi mogli pristupiti bilo kojoj web stranici koju žele.


Veliki broj ljudi također koristi VPN za streaming videozapisa koji su ograničeni na regiju. To znači da su videozapisi dostupni samo u određenim zemljama i da ih se ne može gledati ili strujati redovitom vezom iz zemalja koje im nije dopušteno pogledati. Uz ovakvu popularnu upotrebu VPN-a, mnogi zahtijevaju najbolju brzinu veze u svojoj privatnoj mreži jer je to vrlo važno za njihovu udobnost u strujanju takvog sadržaja. Ako vam VPN veza nije prebrza za streaming vašeg sadržaja, evo nekoliko savjeta za poboljšanje brzine VPN-a i uklanjanje međuspremnika u procesu strujanja:

1. Pokušajte promijeniti poslužitelj koji koristite

Većina problema brzine VPN veze dolazi s poslužitelja koji koristite. Obično, ako je poslužitelj preopterećen prevelikim brojem korisnika koji ga istovremeno koriste, to lako može uzrokovati probleme s performansama, uključujući malu brzinu, neuspjeh u otvaranju određenih web stranica i tako dalje. Dakle, prvi korak koji biste trebali učiniti je promijeniti poslužitelj koji koristite. Recimo da sada koristite američki poslužitelj. Pokušajte promijeniti poslužitelj na poslužitelju u Kanadi, Njemačkom poslužitelju ili bilo kojem drugom mjestu poslužitelja. Također je dobra zamjena na poslužitelju koji je najbliži vašoj lokaciji. Omogućit će vam značajno povećanje brzine koje vam je potrebno.

2. Odlučite se za žičnu mrežnu vezu

Problem s bežičnom mrežnom vezom je što obično ovisi o jačini signala. Ovisno o vašoj lokaciji, na jačinu signala vaše WiFi veze utjecat će razne stvari, poput vremenskih uvjeta, bežične smetnje, udaljenosti od najbližeg tornja i tako dalje. Zbog toga je bolje za vas da koristite internetsku vezu koja koristi ožičenu mrežnu vezu, poput optičke veze. Ožičenom vezom dobivate stabilniju vezu i kao rezultat toga možete spriječiti usporavanje vaše VPN veze. Što je manje interferencija u vašoj mrežnoj vezi, to će biti stabilnija brzina vaše privatne mreže.

3. Koristite VPN uslugu koja ne smanjuje brzinu vaše veze

Mnogo je VPN usluga koje vam ne daju potpuni učinak i morate biti svjesni da koristite te usluge. Neke VPN usluge smanjit će brzinu vaše veze ako dostignete određena ograničenja ili koristite previše propusne širine. Zbog toga je važno za vas koristiti VPN uslugu koja ne ograničava vašu propusnu širinu, kao i cijelo vrijeme vam dati punu brzinu veze. Ove VPN usluge obično će oglašavati ove značajke na službenoj stranici kako bi korisnici obavijestili da za svoju privatnu mrežu pružaju punu brzinu. Ako vam trenutni davatelj VPN usluga nastavlja davati vam malu brzinu, onda je vjerojatno da je bolja ideja da prijeđete na drugu uslugu.

4. Ponovo pokrenite usmjerivač ili WiFi mrežu

Ponekad svoju sporu VPN brzinu možete lako popraviti ponovnim pokretanjem usmjerivača ili WiFi mreže. To je osobito istinito ako već dugo niste ponovno pokrenuli uređaj. Dobro je povremeno pokrenuti usmjerivač ili internetsku mrežu kako biste osigurali stabilnost svoje veze. Vaš usmjerivač ili WiFi mreža pokušat će osvježiti vezu koju dobiju nakon ponovnog pokretanja uređaja, pružajući vam bolji prijem signala i bolju internetsku učinkovitost. Nakon što to učinite, trebali biste ponovo pokrenuti svoj VPN softver za najbolji rezultat.

5. Provjerite je li vaš antivirusni softver u sukobu s vašim VPN-om

Kao sigurnosni softver, antivirus ima vlastiti način zaštite vašeg uređaja od različitih mrežnih prijetnji. VPN softver, iako ima sličan cilj da zaštiti sigurnost i privatnost vašeg uređaja, ponekad je u sukobu s antivirusnim softverom. Taj će sukob obično utjecati na performanse VPN veze na vašem uređaju. Pokušajte koristiti VPN vezu na drugom uređaju na kojem nema antivirusnog softvera i provjerite ima li bolju brzinu. Ako je to slučaj, onda je dobra ideja isključiti antivirusni softver dok koristite VPN softver.

Ovo su neki savjeti za poboljšanje brzine vaše VPN veze i uklanjanje međuspremnika u procesu streaminga. Slijedeći ove savjete, možete smanjiti postupak punjenja sadržaja ili sadržaja medija putem VPN-a, što će zauzvrat poboljšati vaše iskustvo korištenja usluge.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map