9 Nedostaci VPN-a koje biste trebali znati prije nego što ga koristite

VPN je danas poznato kao rješenje za razne probleme s privatnošću na internetu. Iako vlada i vaš davatelj internetskih usluga svaki dan mogu nadgledati sve vaše mrežne aktivnosti i mogu ograničiti web stranice koje možete posjetiti online, virtualna privatna mreža može pružiti sigurnosno rješenje koje vraća vašu internetsku privatnost i slobodu. Pomoću virtualne privatne mreže možete lako pregledavati internet bez brige o bilo kakvoj vrsti nadzora, praćenja i ograničenja koja provodi vlada, vaš davatelj internetskih usluga ili druge treće strane.


Međutim, među mnogim prednostima koje VPN može pružiti za vašu privatnost na mreži, postoje i brojni nedostaci kojih morate biti svjesni prije nego što upotrebite bilo koju VPN uslugu. To se posebno odnosi ako ste prvi put VPN korisnik. Evo 5 nedostataka VPN-a koje biste trebali znati prije upotrebe:

Slobodno ponovno upotrijebite gornju grafiku na svom blogu ili nadolazećem članku. Jednostavno kopirajte kôd u nastavku.

1. Korištenje VPN-a zapravo može biti ilegalno u vašoj zemlji

Postoje zemlje koje svojim građanima ne dopuštaju upotrebu bilo koje vrste VPN usluga. Zapravo će većina VPN usluga biti blokirana u zemljama koje privatne mreže smatraju nezakonitim. To je prvi nedostatak s kojim se trebate suočiti. Ako mislite da se vaša zemlja nalazi na popisu zemalja koje privatnu vezu smatraju nezakonitom, tada uopće ne biste trebali koristiti VPN uslugu. To je zato što biste na kraju mogli platiti veliku novčanu kaznu ili otići u zatvor.

2. Mogli biste imati problema sa performansama tijekom korištenja privatne mreže

Budući da privatna mrežna veza funkcionira tako što vašu mrežu povezuje s privatnim poslužiteljem prije nego što zapravo pristupite web mjestu koje želite posjetiti, to bi moglo stvoriti problem s performansama u procesu. Nekim virtualnim privatnim mrežama može biti potrebno duže vremena da kontaktiraju privatne poslužitelje, što može rezultirati duljim vremenom za učitavanje web stranice kojoj pristupate.

To je zapravo čest nedostatak koji ćete vidjeti kada koristite besplatnu VPN uslugu. Također možete primijetiti da brzina veze pri korištenju privatne veze može biti sporija nego kada koristite uobičajenu vezu.

3. VPN usluga može nadgledati vašu aktivnost i koristiti vaše podatke

Neke će usluge privatne mreže omogućiti korištenje njihovih privatnih poslužitelja u zamjenu za vaše podatke. Naravno, možda najprije ne bi izjavili svoju namjeru. Međutim, bilo je slučajeva da VPN kompanije prate podatke svojih korisnika radi vlastite koristi. Da, oni bi mogli pomoći zaobići vaša internetska ograničenja i sakriti vašu IP adresu, ali kompanije privatne mreže zapravo mogu vršiti praćenje.

Trebali biste biti svjesni VPN usluga koje nude svoju privatnu vezu besplatno ili po vrlo niskoj cijeni jer bi mogli prijaviti vašu aktivnost.

4. Moguće je teško postaviti za poslovne korisnike

Za pojedine korisnike VPN može biti lako postaviti jer jednostavno trebate preuzeti VPN aplikacije ili softver i instalirati ga na svoj uređaj. Međutim, za poslovne korisnike slučaj možda nije takav. Za poslovne korisnike VPN je mnogo složeniji za postavljanje, posebno ako trebate postaviti privatnu mrežu u svojoj poslovnoj prostoriji.

To će dodati veću složenost vašoj cjelokupnoj mrežnoj vezi i utjecati će na svaki uređaj koji koristite u svom poslovanju. Iako mnoge VPN tvrtke mogu to pojednostaviti za vas, možda će vam trebati posvećen tim za upravljanje mrežama koji će nadgledati mrežu privatnih veza u vašem poslovanju..

5. To bi moglo dodati više troškova za vašu mrežnu vezu

Virtualna privatna mreža po zadanom je vrhunska usluga privatne veze koju morate platiti odvojeno od svoje uobičajene mrežne veze ili davatelja internetskih usluga. Ako želite koristiti VPN usmjerivač, morate kupiti dodatni hardver usmjerivača koji će se moći koristiti uz vašu VPN vezu. Dakle, do vas možda neće doći besplatno. Naravno, postoji mnogo besplatnih privatnih veza koje možete koristiti, ali one uglavnom nisu pouzdane i imaju mnoga ograničenja. Dakle, još jedan nedostatak privatne veze je taj što vam dugoročno može biti jako skup.

6. To može usporiti brzinu vašeg interneta

Kada dodate VPN vezu, dodajete sloj privatnosti preko VPN poslužitelja. Umjesto da izravno pristupate web mjestu, pristupate mu putem svog VPN davatelja. Iako vam ovo omogućuje da sakrijete svoju IP adresu i šifrirate svoje podatke, to također znači da podaci moraju putovati više i s dodatnom složenošću.

Ako davatelji VPN-a koje koristite nisu dovoljno moćni, vaš Internet može postati vrlo spor. To utječe prvenstveno kada vam je potreban brzi internet za streaming ili preuzimanje itd. Ali to nije uvijek slučaj. Ranije smo pregledali mnoge VPN davatelje brzine i često je smanjenje brzine u nekim slučajevima minimalno. NordVPN, primjerice, dao nam je brzinu uz minimalno smanjenje. Uspjeli smo dobiti gotovo 95% prvotne brzine. Ne samo oni, mnogi drugi davatelji usluga optimizirani su da ne usporavaju vaš internet.

7. Ako se koristi ne može se zajamčiti 100% anonimnost

Postoje razni načini na koje možete i dalje otkriti svoj identitet iako koristite VPN. Što ako pregledavate web mjesto pomoću VPN veze i odjednom ste shvatili da vaš VPN klijent iznenada prekida vezu? Ili vam DNS curi? Što je još gore, davatelj usluga koji se koristite slaže se da će vašoj vladi pružiti neke kritične podatke o sebi?

Iako davatelji usluga danas nude brojne značajke kao što su Double VPN ili Kill Switch kako bi vašu vezu učinili što privatnijom i sigurnijom. I dalje postoje brojni načini na koje podaci mogu procuriti pomoću hardvera, softvera ili na bilo koji drugi način.

8. Nije moguće zaobići sva ograničenja

Jedan osnovni razlog zbog kojeg ljudi koriste VPN jest deblokiranje određenih web stranica ili sadržaja (drugim riječima, zaobilaženje ograničenja.) Iako je relativno lako deblokirati većinu web stranica ili sadržaja, neki će sadržaj i dalje biti teško pristupiti. Netflix, na primjer, dostupan je s bilo kojeg mjesta, ali tvrtka dopušta pristup nekim filmovima ili TV emisijama samo za određene zemlje.

Budući da imaju različite sporazume s proizvođačima sadržaja, nije im zakonski dopušteno prikazivanje određenog sadržaja u određenoj regiji. I uglavnom su dobri u tome. Mnogi pružatelji VPN-a NE mogu zaobići ovo ograničenje. Isti je slučaj i s mnogim drugim web lokacijama ili sadržajima.

9. Pitanja kompatibilnosti s platformom ako upotrebljavate manje popularnu platformu

Ako koristite operativni sustav koji milioni korisnika koriste širom svijeta, u redu ste. Međutim, ako koristite manje popularan OS, zastarjeli OS ili nekompatibilan hardver, možda neće postojati mnogo načina na koje možete koristiti ili konfigurirati VPN na svom uređaju. Većina VPN-ova dostupna je za četiri najpopularnija operativna sustava, također Windows, macOS, Android i iOS. Ako koristite bilo što drugo, velike su šanse; možda ćete se suočiti s poteškoćama u konfiguriranju usluge pa čak i dobiti podršku tvrtke. To se odnosi ne samo na VPN-ove, već i na bilo koji softver. Nekoliko pružatelja VPN-a nudi načine konfiguriranja usmjerivača da zaštiti i cijelu vašu internetsku mrežu, što bi moglo poslužiti kao rješenje ovog problema..

To su nedostaci VPN-a koji biste trebali znati prije nego što ga upotrebljavate. Ako planirate koristiti bilo koju VPN uslugu, trebate osigurati da koristite renomirane usluge.

Ugledni davatelji usluga neće vam ukazati na ove nedostatke ili barem mogu umanjiti takve nedostatke za vas. Štoviše, ako vam je zaista stalo do vaše internetske privatnosti i sigurnosti, VPN je najbolji alat koji možete koristiti da zaštitite internetsku privatnost i sigurnost..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map