7 ključnih razlika između osobne VPN i poslovne VPN

Postoje dvije vrste VPN usluga koje biste trebali znati, a to su osobni VPN i poslovni VPN. Oboje imaju svoje funkcije. Osobna VPN usluga je usluga privatne mreže koju pojedinci koriste, dok je poslovna VPN usluga privatna mrežna usluga koju koriste tvrtke ili korporacije. Dakle, provjerite jeste li odabrali uslugu virtualne mreže prema svojim potrebama.


Kada pogledate osobni i poslovni VPN, postoji nekoliko razlika zbog kojih se ističu jedan od drugog. Evo 7 ključnih razlika između osobnog VPN-a i poslovnog VPN-a:

1. Jedan korisnik vs. Više korisnika

Naravno, jedna od najočitijih razlika je ta što je osobna usluga dizajnirana za jednog korisnika, dok je poslovna usluga dizajnirana za više korisnika. Poslovna usluga obično ima jedan globalni račun koji može koristiti više korisnika, a to su obično zaposlenici. Svaki zaposlenik dobiva korisničko ime i lozinku za vezu s virtualnom privatnom mrežom i svaki će se povezati na poslužitelje po svom izboru. U osobnoj VPN usluzi korisnik ima potpunu kontrolu nad svojim računom, dok je u poslovnoj usluzi voditelj računa onaj koji ima potpunu kontrolu poslovnog računa.

2. Funkcija upravljanja računa

U osobnoj VPN usluzi možete u potpunosti kontrolirati virtualnu privatnu mrežu koju koristite. Također možete kontrolirati svaki uređaj koji se povezuje na privatni poslužitelj, ovisno o vašim potrebama. U poslovnoj službi postoji jedan upravitelj računa koji ima zadatak kontrolirati sve korisnike ili zaposlenike koji koriste VPN vezu. Upravitelj računa može dodati ili ukloniti pojedine korisnike prema njihovom mišljenju, a mogu promijeniti globalne postavke za VPN mrežu i primijeniti novu postavku za cijelu tvrtku..

3. Redovni poslužitelji vs. Poslužitelji

Osobni VPN račun spojit će se na poslužitelje koji su redovito dostupni svim korisnicima virtualne privatne mreže. Koristite svaki poslužitelj s drugim korisnicima, tako da postoji rizik od preopterećenja poslužitelja ako postoji previše korisnika koji istovremeno koriste isti poslužitelj. Uz poslovnu uslugu, obično VPN pružatelji imaju vlastite poslužitelje, posebno dizajnirane za poslovne korisnike. Dakle, poslovni se korisnici mogu povezati s poslovnim poslužiteljima, s boljom izvedbom i kvalitetom u usporedbi s uobičajenim poslužiteljima.

4. Namjenska IP adresa s namjenskim poslužiteljem

Za osobnu VPN uslugu dijeli se IP adresa koju dobijete kada se povežete s privatnim poslužiteljem, što znači da jednu IP adresu može koristiti više korisnika odjednom. Također, vaša se IP adresa redovito mijenja, čak i ako se svakodnevno spajate na isti poslužitelj. U poslovnoj usluzi IP adresa koja se daje posvećena je IP adresi, što znači da samo vaša tvrtka koristi tu određenu IP adresu na jednom poslužitelju. Dakle, ne dijeli se s drugim poslovnim korisnicima. Međutim, svaki zaposlenik koji koristi privatnu mrežu dijelit će IP adresu vašeg poduzeća.

5. Instalacija softvera

VPN davatelj obično daje različit softver za osobne i poslovne korisnike. Za osobne korisnike softver koji se koristi je isti softver koji koriste drugi korisnici, s istim postupkom instalacije i nekoliko verzija softvera, ovisno o platformi. Za poslovne korisnike softver se obično prilagođava ovisno o poslovnim potrebama, a instalaciju obično rade sigurnosni stručnjaci iz VPN davatelja.

6. Osobna upotreba vs. Poslovna upotreba

Osobna se VPN usluga obično koristi u osobne svrhe, kao što je pristup blokiranim web stranicama, gledanje filmova iz druge regije, pretplata na usluge iz drugih zemalja i tako dalje. Također osobna usluga nudi sigurnost i zaštitu privatnosti za pojedince u njihovim mrežnim aktivnostima, kao što su internetsko bankarstvo i kupovina. S druge strane, poslovna VPN usluga obično se koristi za internetske poslovne aktivnosti, poslovnu sigurnost i zaštitu podataka, sigurnu poslovnu komunikaciju i druge svrhe povezane s poslovanjem..

7. Pojedinačna privatnost vs. Privatnost cijelog poslovanja

Osobna VPN usluga osmišljena je radi zaštite privatnosti pojedinca i održavanja anonimnosti pojedinca u njihovim internetskim aktivnostima. Također štiti osjetljive i privatne podatke pojedinca tako da bilo koja treća strana ne može pratiti njihovu aktivnost. Za poslovni VPN dizajniran je kako bi zaštitio privatnost cijelog posla, uključujući sve njegove zaposlenike. Zaposlenici mogu sačuvati svoju privatnost na mreži tijekom obavljanja poslovne djelatnosti, a cjelokupno poslovanje može zaštititi svoje važne resurse i podatke na mreži.

To su 7 ključnih razlika između osobnog VPN-a i poslovnog VPN-a. Budući da je poslovni VPN neizmjerno složeniji od osobne VPN usluge, posebno tijekom instalacije i održavanja, obično se zahtijeva od poslovnog klijenta da se savjetuje sa stručnjacima davatelja VPN usluga prije nego što može koristiti njihovu VPN uslugu..