5 nedostataka načina anonimnog pregledavanja i zašto se ne biste trebali previše pouzdati u njega

Većina preglednika koji su danas dostupni omogućit će vam privatno pregledavanje putem anonimnog načina. Iako izraz privatno pregledavanje za ove preglednike zapravo nije privatni za vaše mrežne aktivnosti, anonimni način ima svoje prednosti i nedostatke. Da, ovaj način rada može se smatrati privatnim za korisnike samo ako trebaju skrivati ​​svoju aktivnost pregledavanja od drugih korisnika na istom uređaju. No, kada govorimo o stvarnoj privatnosti na mreži, anonimni način rada ne može pružiti takvu vrstu privatnosti jer sve što radite u ovom načinu rada zapravo nije privatno.


Mnogi još uvijek misle da pomoću anonimnog načina mogu sakriti svoju aktivnost pretraživanja od svakoga. To jednostavno nije istina, jer ovaj način nije dizajniran za to. Samo pomoću privatne veze ili proxyja moći ćete potpuno sakriti svoju aktivnost pregledavanja. Evo 5 nedostataka načina anonimnog pregledavanja i zašto se na njega ne biste previše trebali pouzdati:

1. To samo skriva vašu aktivnost na razini preglednika

Anonimni način u vašem pregledniku ne pruža razinu privatnosti kao robusnu i temeljitu kao virtualna privatna mreža. To znači da, u usporedbi s VPN-om, ovaj način privatnog pregledavanja ne može sakriti vašu aktivnost više nego na razini preglednika. Da, anonimni način može sakriti svu vašu povijest pregledavanja u trenutnoj sesiji, ali ona ih samo skriva u vašem pregledniku. Davatelj internetskih usluga ili vlada još uvijek mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja iako koristite ovaj način privatnog pregledavanja. Virtualna privatna mreža jedini je način da se sakriju vaše aktivnosti pregledavanja na svim razinama.

2. To je isto kao i redovno pregledavanje kad se nadgleda treće strane

Kada pregledavate internet, postoji hrpa trećih strana koje pokušavaju pratiti vaše aktivnosti na mreži. Te treće strane mogu uključivati ​​hakere, vladu, vašeg davatelja internetskih usluga, web stranice koje posjećujete, korporacije, internetske oglašivače i tako dalje. To su treće strane zbog kojih biste trebali biti zabrinuti budući da oni mogu izvući vaše podatke pregledavanja i koristiti ih u vlastite koristi. S anonimnim načinom ne možete izbjeći da vas prate te treće strane. U stvari, funkcionira na isti način kao i uobičajeni način pregledavanja kada je u pitanju praćenje treće strane.

3. Vaš preglednik ne čini privatnim, vaša veza čini

Preglednik sam po sebi nema mogućnost vaše internetske aktivnosti učiniti privatnom. U stvari, ako želite biti u mogućnosti učiniti svoju internetsku aktivnost privatnom, morate se usredotočiti na vezu koju imate. Virtualna privatna mreža najbolji je način vašeg privatnog pregledavanja jer internetsku vezu čini anonimnom i skriva vašu IP adresu. Na ovaj način, nema šanse da vas treće strane putem interneta mogu pratiti. S ovim anonimnim načinom ne možete svoju internetsku aktivnost učiniti privatnom osim ako zajedno s njom ne upotrebljavate privatnu vezu.

4. Vaša se aktivnost briše samo iz vašeg preglednika

Svrha načina privatnog pregledavanja u vašem pregledniku je da informacije o trenutačnoj sesiji budu dostupne samo vama. Nakon što zatvorite prozor privatnog pregledavanja, sve informacije o sesiji brišu se iz preglednika. To je stvar koja ovaj mod stvarno radi. Svi će se kolačići i povijest pregledavanja izbrisati iz preglednika nakon što zatvorite prozor privatnog pregledavanja. Ali to ne znači da web stranice koje posjetite nisu zabilježile vlada ili vaš davatelj internetskih usluga. Zapravo, vaš davatelj internetskih usluga moći će pratiti vašu aktivnost bez obzira na način pregledavanja koji koristite, osim ako ne koristite virtualnu privatnu vezu.

5. Korisan je samo ako koristite javno računalo

Jedino korisna funkcija anonimnog načina rada je kada koristite javno računalo. Na tom se mjestu mora osigurati da drugi korisnici računala ne mogu pristupiti vašoj aktivnosti pregledavanja na istom uređaju. Na primjer, ako pristupate internetu iz biblioteke ili internetskog kafića, morate biti sigurni da drugi korisnici koji kasnije koriste isto računalo ne mogu dobiti pristup vašoj povijesti pregledavanja. No, ako kod kuće koristite svoje računalo, nema razloga da koristite anonimni način rada jer ste jedini korisnik tog računala. Međutim, zaštitu vaše internetske privatnosti treba obaviti bilo da koristite javno računalo ili svoje računalo jer ne želite da neka treća strana pristupi vašim privatnim podacima bez vašeg dopuštenja. To se može učiniti pomoću VPN veze.

To su mane inkognito načina rada preglednika i zašto se na njega ne biste previše trebali pouzdati. To je samo alat kojim ćete omogućiti da podaci vaše sesije pregledavanja nisu dostupni drugim korisnicima na istom računalu, ali ne mogu u potpunosti zaštititi vašu internetsku privatnost. Da biste mogli zaštititi svoju internetsku privatnost, morate koristiti privatnu vezu u sesiji pregledavanja. Korištenjem privatne veze vaša je internetska privatnost uvijek zaštićena bez obzira upotrebljavate li anonimni način rada ili ne.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map