Защитете поверителността си – 5 начина да разберете разликата между истински уебсайт и уебсайт за фишинг

Има много начини хакерите да откраднат вашата важна информация. Най-често срещаната стратегия, която ще използват, е да създадат фишинг уебсайт, който прилича на легитимен уебсайт, а след това да ви примамят да посетите такъв сайт и да поставите важна информация за него. Обикновено тяхната крайна цел е да откраднат потребителското ви име и парола, за да могат те да поемат контрола над вашия акаунт и да правят каквото си поискат с него. Ето защо винаги трябва да сте бдителни, когато посещавате всяка връзка, предоставена от подозрителен човек, който току-що сте срещнали онлайн.


Много хора все още не могат да правят разлика между фалшив сайт и легитимен. Ето защо те просто ще въведат потребителското си име и парола, без дори да мислят. След това те ще се оплакват, че акаунтът им се е хакнал, докато всъщност причината за инцидента е тяхната небрежност. Ето защо трябва да се образовате по този въпрос. Ето 5 начина да разберете разликата между истински уебсайт и фишинг уебсайт:

1. Името на домейна

На първо място, името на домейна е единственото нещо, което трябва да разгледате. Всички законни уебсайтове ще имат поне име на домейн https, което означава, че протоколът, който използва, трябва да започва с https. Това важи особено за сайтове, които изискват да влезете в акаунта си. От друга страна, фишинг сайтът ще ви предостави само име на домейн http. Името им също може да е подобно, но с много лека промяна на буквите. Например, истинският сайт може да има адрес като https://www.google.com/, докато фалшивият сайт ще има адрес като http://www.go0gle.com/. Така че, разгледайте внимателно името на домейна в адресната лента.

2. Защита на уебсайта

Един добър, легитимен и сигурен уебсайт обикновено ще има силен протокол за защита, който го защитава от различни онлайн заплахи. Сигурността на SSL винаги ще съществува във всеки легитимен уебсайт, който изисква вашата информация за вход. Не забравяйте, че ако компанията не е легитимна, SSL сертификатът няма да бъде връчен на компанията, тъй като изисква строги тестове, преди да бъде прието приложението им. Междувременно фалшивият сайт няма да има инсталиран никакъв протокол за сигурност върху него, като по този начин потвърждава, че уебсайтът не е надежден. Обърнете внимание на адресната лента на вашия браузър. Ако в лявата част на адресната лента има зелена ключалка и можете да видите, че сайтът е проверен от легитимен доставчик на сигурност, тогава това означава, че това е истински уебсайт.

3. Изпращащият линк

Повечето фишинг уебсайтове се „популяризират“ чрез спам имейли към техните жертви. Те могат също да бъдат популяризирани чрез директни съобщения в различни платформи за социални медии. Ако получите връзка, която ви изисква да влезете в акаунта си, уверете се, че този, който ви дава връзка, е надежден човек или компания. Това е така, защото много хора, които попадат в този капан, дадоха личната си информация чрез подозрителна връзка. Вместо да проверят неговата достоверност, те решиха да я игнорират. Така че, уверете се, че наистина имате доверие на човека или компанията, която ви дава връзката към уебсайта. Ако бъдете помолени да влезете в акаунта си в който и да е уебсайт, уверете се, че този, който ви дава връзката за вход, е самата компания.

4. Дизайнът на сайта

Друго нещо, което трябва да погледнете, за да разграничите истински уебсайт и уебсайт за фишинг, е цялостният дизайн на сайта. Разбира се, фалшив уебсайт ще се опита да имитира максимално реалния, но той винаги ще бъде несъвършен. Въпреки че могат да имитират дизайна на сайта на пръв поглед, те не могат да заблудят хората, ако наистина сравняват дизайна на истинския и фалшив уебсайт. Така че, разгледайте внимателно дизайна на сайта. Ако видите нещо изключено, това може да е знакът, че това не е истинският сайт, който обикновено използвате.

5. Налични страници на уебсайтове

Лъжлив сайт никога няма да може да копира целите уеб страници на истинския. Така че, когато посетите подозрителен уебсайт, който наподобява истински, трябва да кликнете върху различни връзки, налични в този уебсайт. Ако те не могат да показват други страници, различни от страницата за вход, със сигурност това е фалшив сайт. Но, ако можете да разглеждате уебсайта както обикновено без проблем, тогава се занимавате с истинския. Затова отделете време, за да разгледате уебсайта и да видите дали можете да получите достъп до уеб страниците както обикновено. В противен случай стойте далеч от този сайт.

Това са 5-те начина да разберете разликата между истински уебсайт и фишинг уебсайт. Когато знаете повече за тези различия, можете да защитите по-лесно онлайн поверителността си. Въпреки това, най-важното нещо, което трябва да направите, е да избягвате всеки тип фишинг инцидент, като сте запознати с хората, с които общувате онлайн, и внимавайте за връзките, които щракнете също.