Защитавате ли вашата поверителност онлайн? 5 въпроса, които трябва да зададете относно вашата поверителност в интернет

Факт е, че много хора не се интересуват наистина от поверителността си онлайн. Те просто използват своите устройства с каквато и да е цел, която искат, без изобщо да мислят за собствената си онлайн сигурност. Те използват търсачките, посещават някои уебсайтове, изтеглят файлове, споделят файлове, публикуват своите снимки в социалните медии и извършват всички други онлайн дейности, без да знаят, че са наблюдавани от тяхното правителство, интернет доставчика, уебсайтовете, които посещават, корпорациите и дори хакерите. Имате ли същия проблем като много хора?


Ако се интересувате от собствената си поверителност онлайн, за вас е важно да знаете повече и повече да защитавате истинската си идентичност онлайн. Защитата на вашата поверителност онлайн не е работа на правителството или на други трети страни. Това е ваша собствена отговорност. Всъщност, отговорността е всеки, въпреки че много хора все още не са наясно със своите отговорности. Така че, защитавате ли вашата поверителност онлайн? Ето 5 въпроса, които трябва да зададете относно онлайн поверителността си:

1. Използвате ли винаги сигурна мрежова връзка за достъп до Интернет?

Какъв тип мрежова връзка, която използвате за достъп до интернет? Ако често получавате достъп до интернет от обществени WiFi мрежи, трябва да сте наясно, че сигурността на такива мрежи е в съмнение в най-добрия случай. Когато използвате незашифрованата мрежова връзка за достъп до интернет, рискувате вашата активност при сърфиране да бъде наблюдавана от трети страни. Това означава, че ще имате нулева поверителност, когато сърфирате в интернет, използвайки не-криптирана мрежа. От друга страна, ако винаги сте наясно, че използвате само защитена мрежова връзка за достъп до интернет, вашата поверителност е безопасна и хората по принцип не могат да наблюдават вашата онлайн активност.

2. Актуализирате ли своите приложения и операционна система?

Вашите приложения и операционна система са границите на вашата онлайн сигурност. Актуализирането на вашите приложения и операционна система ще гарантира, че системата ви е добре защитена и защитена. Хакерите могат лесно да проникнат във вашата система, ако не я поддържате актуална с най-новия пластир. Това е така, защото тези актуализации, извършвани от разработчиците на ОС и приложения, обикновено носят корекции на различни уязвимости в сигурността. Когато рискувате вашата онлайн сигурност, като не поддържате актуализирани приложенията и операционната си система, това означава, че рискувате и вашата поверителност.

3. Защитавате ли и криптирате ли вашата мрежова връзка?

Дори винаги да използвате собствената си защитена мрежова връзка за достъп до интернет, това не означава, че никой не може да следи вашата активност при сърфиране. Да, хакерите или всякакви други недобросъвестни трети страни може да имат трудности да проникнат в мрежовата ви връзка и да откраднат вашите данни. Но вашата активност при сърфиране вероятно все още ще бъде наблюдавана от вашия интернет доставчик и вашето правителство. Така че, за да гарантирате, че вашата поверителност е напълно безопасна от всеки тип система за онлайн наблюдение, трябва да шифровате и защитите вашата мрежова връзка, като използвате виртуалната частна мрежа или VPN. Това ще гарантира, че непрекъснато разглеждате интернет анонимно.

4. Следвате ли най-добрите практики за онлайн сигурност?

Тъй като много хора все още са толкова безразлични към своята онлайн сигурност, не е чудно, че все още има много случаи на хакване на акаунти в социалните медии. Просто защото повечето хора не следват най-добрите практики за онлайн сигурност. Например, все още има много хора, които задават много прости пароли за своите акаунти. Има и хора, които все още отварят СПАМ имейли и следват връзките, съдържащи се в тези нежелани имейл съобщения. За да защитите вашата поверителност онлайн, трябва да следвате най-добрите практики за сигурност, като например да зададете силни пароли за вашите акаунти, да активирате двуфакторната автентификация, незабавно да изтриете SPAM имейли, да сте запознати с фишинг уебсайтове и т.н. На.

5. Продължавате ли да разкривате личната си информация онлайн?

Колко пъти виждахте приятелите си да разкриват личната си информация в социалните медии днес? Те изобщо не се интересуват от собствената си поверителност, а все още има много хора, които правят това ежедневно. Те разкриват къде се намират сега, кога ще отидат на почивка, личните си проблеми, споделят личните си снимки или информация и т.н. Това е вид навик, който може да изтече вашата собствена поверителност онлайн, дори без хакери да се опитват да проникнат във вашите устройства. За да защитите вашата собствена поверителност онлайн, опитайте се да избягвате разкриването или споделянето на вашата лична информация онлайн, тъй като не е подходящото място за вас да направите това.

Това са 5-те въпроса, които трябва да зададете относно своята поверителност онлайн. И така, направихте ли достатъчно, за да защитите вашата собствена онлайн сигурност и поверителност? Ако отговорът все още не е, трябва веднага да започнете да пазите вашата онлайн поверителност. Никога не е късно да направите необходимите неща, за да запазите самоличността си, докато сърфирате в интернет.