Разбиране на различни VPN протоколи

Когато разгледате много налични VPN доставчици, ще забележите, че те предоставят различни видове VPN протоколи в своята услуга. Някои доставчици на услуги могат да предлагат само един VPN протокол, докато други могат да предлагат множество протоколи, които потребителите могат да избират свободно. Всеки от тези протоколи има своите предимства и недостатъци. Колкото по-реномирана и надеждна е VPN услугата, толкова по-добър избор ще дадат на своите потребители по отношение на VPN протоколите, които могат да използват. Като потребител на виртуалната частна мрежа трябва да разберете за разликата между различните VPN протоколи. По този начин вие знаете какво получавате от вашата инвестиция.


Различните VPN протоколи имат различни начини да защитите вашата онлайн поверителност. Някои може да имат голяма уязвимост в мрежата си, докато други могат да имат отлични функции за защита. Така че, когато използвате услуга за виртуална частна мрежа, която предлага множество протоколи, имайте предвид какъв протокол използвате за вашата сесия за сърфиране, защото това може да повлияе на начина, по който защитавате вашата поверителност онлайн. Ето списъка с най-често срещаните VPN протоколи и какво могат да правят:

1. PPTP (протокол за тунелиране от точка до точка)

PPTP е най-разпространеният VPN протокол, използван от различни доставчици на виртуални частни мрежи, и има най-слабото криптиране на сигурността в сравнение с други протоколи. Това е така, защото този протокол се използва от десетилетия за създаване на частна връзка за компютър, което го прави все по-уязвим за атаки поради остарялата му технология за криптиране. Този протокол обаче е много лесен за настройване и се използва от различни безплатни и евтини VPN доставчици, за да се намалят до минимум разходите за стартиране на бизнеса им във виртуална мрежа. Когато използвате този протокол, можете да получите бърза скорост на връзка за достъп до различни блокирани уебсайтове и той може да се използва за всички платформи.

2. OpenVPN

Това е технология за частна мрежа с отворен код, която ви позволява да установите високо сигурна частна връзка за вашето устройство. Той има усъвършенстваната 256-битова система за криптиране и е много конфигурируем за много платформи. Той е много стабилен в защитата на вашето устройство срещу различни видове атаки. Най-добре обаче се използва за десктоп платформите, тъй като все още е доста трудно да конфигурирате OpenVPN за мобилни устройства. Ако искате повече сигурност в личната си връзка, това определено е протоколът, който трябва да използвате.

3. L2TP (протокол за тунелиране на слой 2)

L2TP е доста подобен на PPTP, в който осигурява частната връзка с достатъчно достатъчно функции за защита. По отношение на силата на сигурност, той е по-сигурен от PPTP, но е по-малко защитен от OpenVPN. Освен това е доста по-бавен от OpenVPN протокола, което го прави по-малко за предпочитане. Също така се носят слухове, че НСА имат поглед върху този протокол и работят за отслабването на този протокол, точно както правят с PPTP. Освен това, ако инсталирате какъвто и да е тип защитна стена на вашето устройство, използването на L2TP може да е в конфликт с използването на вашата защитна стена. Този протокол обаче се счита за лесен за настройване и е съвместим с всички съвременни устройства и операционни системи.

4. IPsec (сигурност на интернет протокола)

IPsec се счита най-вече за L2TP. Той има подобни защитни функции и уязвимости, които има L2TP. Ето защо някои VPN доставчици изброяват IPsec и L2TP като L2TP / IPsec, защото са доста сходни. Този протокол обикновено се използва за криптиране на IP мрежата, която използвате, така че всички пакети данни да бъдат кодирани по време на предаване. Когато се комбинира с други протоколи за сигурност, той може да се използва за осигуряване на подобрения на сигурността за тези протоколи, което прави по-трудно за хакерите да нарушат системата ви и да наблюдават мрежовата ви активност.

5. Собствен VPN протокол

Някои доставчици на VPN може да предоставят собствен протокол, за да подобрят цялостната сигурност на вашата частна мрежа. Например, ако използвайки редовни протоколи, доставчикът на услуги не може да заобиколи определени ограничения за сигурност за своите потребители, собственият VPN протокол ще предостави начин да им позволи да заобикалят ограниченията. Нека да разгледаме използването на VPN в Китай. Правителството затруднява използването на редовна VPN връзка в тази страна. Някои доставчици на VPN обаче успяват да създадат протокола, който позволява да се заобиколи китайските интернет ограничения чрез избягване на дълбоката проверка на пакетите в мрежовия им трафик. Само някои доставчици на услуги имат свой собствен патентован протокол, но когато го направят, собственият протокол може да даде много повече предимства за потребителите по отношение на поверителност и сигурност на интернет.

Това са най-често срещаните VPN протоколи, които можете да намерите в различни VPN услуги. Всеки протокол има своите предимства и недостатъци. Така че като потребител трябва да разберете как използвате вашата VPN връзка. Разбирайки различните протоколи, можете да превключвате между тях, за да получите определени ползи според вашите обстоятелства.