Причините защо VPN услугите само с протокол PPTP не са сигурни

Създаването на устойчива VPN услуга се нуждае от големи инвестиции от страна на VPN компанията. Ето защо те таксуват разумна месечна или годишна такса за услугата, която използвате. Те също така предлагат различни допълнителни функции за допълнителни такси, които ще ви осигурят по-добра защита във вашата онлайн активност. Съществуват обаче евтини или безплатни VPN услуги, които не искат да харчат твърде много пари за изграждане на устойчива услуга за частна мрежа за своите потребители. Те използват само един основен протокол за защита, който според тях е достатъчно добър за обикновените потребители.


Да, това е често срещана практика за сенчестите доставчици на VPN услуги, които предлагат своите услуги безплатно или само на евтина цена. Тяхната цел е просто да привлекат все повече и повече потребители, за да могат да осигуряват приходи от потребителите си с реклами на трети страни и други оферти. За протокола за защита те използват обикновен PPTP протокол, който не осигурява достатъчно сигурност и поверителност за своите потребители. Трябва да избягвате този тип VPN услуги. Ето причините VPN услугите само с PPTP протокол да не са защитени:

1. Това е остарял протокол за сигурност

PPTP се използва от ерата на Windows 95, а защитният протокол не е актуализиран толкова често, колкото другите по-напреднали протоколи за сигурност със силно криптиране днес. Ето защо евтините или безплатни VPN услуги могат да използват този протокол PPTP лесно, тъй като няма реални разходи за използването на този протокол. Този остарял протокол за сигурност обаче го прави много опасен за потребителите. Защо? Това е така, защото когато разчитате само на този протокол за сигурност, съществува риск данните ви да изтекат, тъй като не са напълно защитени.

2. Има по-сигурни алтернативи

Например, има OpenVPN протокол, по-сигурна алтернатива на PPTP, който е с отворен код и винаги се актуализира. Има и други по-усъвършенствани протоколи, които използват 256-битов метод на криптиране, което гарантира, че вашата мрежова връзка е защитена през цялото време. Само добри и надеждни VPN доставчици ще използват тези по-сигурни алтернативи за тяхната частна мрежа, тъй като тези протоколи са по-подходящи за защита на поверителността и сигурността на потребителя. Няма причина да продължавате да използвате PPTP, ако можете да се свържете с по-сигурните алтернативи.

3. Известно е, че PPTP е много уязвим за злонамерени атаки

Има твърде много дупки в сигурността, които са открити в PPTP протоколите и тези дупки за сигурност обикновено стават слаби входни точки за различни злонамерени атаки. Много лесно е дори начинаещият хакер да опита да хакне PPTP протокола и да пречи на предаването на данни в рамките на този протокол. Така че трябва да бъдете изключително внимателни, когато използвате този протокол за сигурност в личната си връзка. Накратко, ако използвате само PPTP, всъщност не използвате частна връзка, тъй като лесно можете да излагате предаването на данни на различни злонамерени атаки.

4. Налични са много PPTP хакове

Всеки може да сърфира онлайн за известно време и да намери много софтуер за хакерство PPTP, наличен за изтегляне. Това означава, че всеки, дори ако човекът изобщо не разбира за хакерство, може да инсталира софтуера за хакерство PPTP и да хакне наличната PPTP връзка. В резултат на това те могат лесно да прихващат предаването на данни в рамките на този протокол и по този начин да излагат важната информация на потребителите, които използват този протокол. Помислете, когато използвате този протокол за частна дейност като онлайн банкиране и пазаруване. Когато поставяте информацията за кредитната си карта в различни онлайн магазини, хората лесно могат да хакнат тази информация, ако използвате този слаб PPTP протокол.

5. Много хакери насочват PPTP протоколи

И накрая, има толкова много хакери, които се насочват към PPTP протоколи, тъй като е много лесно да нарушат сигурността на този протокол и да получат важните данни от потребителите. Освен това, тъй като все още има доста хора, които използват този протокол, най-вече чрез безплатни или евтини VPN услуги, все още има много потенциални жертви, над които могат да работят тези хакери. За тези хакери хакването на по-сигурен и усъвършенстван протокол за сигурност е много трудно да се направи и за това е необходимо много време, усилия и умения. Ето защо те биха предпочели да хакнат някои PPTP протоколи, отколкото да харчат неограничено време в опит да хакнат по-сигурен протокол.

Това са причините VPN услугите само с PPTP протокол да не са защитени. Ако наистина ви интересува вашата поверителност, трябва да видите протоколите за защита, използвани от вашия VPN доставчик, и да се уверите, че те използват усъвършенстваните протоколи за сигурност. Ако те използват само PPTP протокол, не забравяйте да преминете към друг доставчик на VPN в името на вашата собствена поверителност и сигурност онлайн.