Какво трябва да направите, когато мрежовата ви връзка се компрометира

Използването на мрежова връзка е малко сложно. Ако не ви интересува вашата собствена интернет сигурност, може да не знаете кога други хора се опитват да проникнат във вашата мрежа и да откраднат вашите данни. И все пак, интернет, какъвто го познаваме днес, е много важен за всеки. И така, става все по-необходимо всеки поне да знае за собствената си мрежова сигурност, за да може правилно да защити своите данни и онлайн комуникация. Но реалността е, че много хора всеки ден изпитват различни видове интернет атаки от злонамерени трети страни, които искат да откраднат важните им данни. Това е нещо, което вие като интернет потребител трябва да знаете.


Начинът, по който тези злонамерени хора обикновено работят, е, че те ще компрометират мрежовата ви връзка и ще нарушат вашата интернет комуникация. Освен това те ще отвлекат вашия браузър и ще се опитат да откраднат вашите важни пароли, така че да могат да получат достъп до него. Ако получите някое от тези прекъсвания, трябва да вземете необходимите мерки, за да се справите с него. Ето нещата, които трябва да направите, когато мрежовата ви връзка е компрометирана:

1. Незабавно изключете мрежата

В момента, в който откриете странно поведение в мрежовата си връзка, като скок на използване на честотна лента, висока мрежова активност по време на празен ход, странни приложения, изискващи постоянно предаване на данни и т.н., трябва незабавно да изключите мрежата си. Това е първото нещо, което трябва да направите. Тези злонамерени хора няма да могат да направят нищо, ако не се свържете с интернет. След това трябва да проучите проблемите, като проверите Task Manager дали има легитимни актуализации във вашата система или има някои неизвестни приложения, изискващи повече данни от вашата връзка. Когато намерите тези неизвестни приложения, незабавно спрете процеса им и премахнете софтуера от устройството си.

2. Променете настройките и паролите на рутера

Отидете на настройките на вашия рутер и незабавно променете настройките и паролите. Ако имате някои устройства, които са свързани към рутера едновременно, уверете се, че разпознавате всички устройства. Хакерите може да се опитат да използват връзката ви с рутер, за да прекъснат вашите онлайн комуникации, така че трябва да проверите дали има непознати устройства, свързващи се към вашия рутер. Ако ги намерите, веднага ги премахнете от мрежата си. Променете паролата на рутера на по-сигурна парола, като използвате комбинацията от главни букви, малки букви, цифри и знаци.

3. Опитайте да се свържете отново и вижте дали проблемите продължават

Сега, когато сте се отървали от основните проблеми, които могат да причинят прекъсвания на мрежовата ви връзка, можете безопасно да свържете устройството си отново към мрежата си. Наблюдавайте устройството си за няколко минути и вижте дали проблемите продължават. Ако същият софтуер започне да използва връзката ви за данни отново без вашето съгласие, въпреки че сте го изтрили, има голям шанс вашата система да бъде заразена. Много е трудно да премахнете злонамерен софтуер от вашата система, след като е заразен. Ако антивирусният ви софтуер дори не разпознава злонамерените програми, това означава, че трябва да инсталирате по-добра защита за вашата система.

4. Инсталирайте добра защитна стена и VPN софтуер

Опитайте да инсталирате добър софтуер за защитна стена във вашата система, за да предпазите системата си от всякакви онлайн атаки, извършени от хакери от отдалечено място. След като бъде инсталиран, софтуерът ще извърши процес на сканиране и ще види дали вашата система е била проникната от някакви неизвестни заплахи. Ако е така, софтуерът ще почисти злонамерените програми и ще поддържа системата ви в добра защита. След това трябва да инсталирате VPN софтуер, който да криптира целия ви интернет трафик. Това ще осигури допълнителна защита на вашата система и гарантира, че всички предавания на данни са криптирани. Така че, въпреки че тези злонамерени програми пренасят вашите важни данни към външните сървъри, хакерите не могат да отворят данните, тъй като са криптирани.

5. Сканирайте системата си старателно с антивирусен софтуер

И накрая, можете да използвате добър антивирусен софтуер, за да сканирате старателно системата си. Това е само в случай, че сте инсталирали някои вируси в системата си, без да знаете за това. Вирусите могат да идват от много места, например от уебсайтовете, които посещавате, от файловете, които получавате, от софтуера, който сте инсталирали и т.н. Антивирусният софтуер ще ви помогне да определите заплахите, които са били инсталирани във вашата система, и да премахне или карантира заплахите. Той също така ще препоръча действията, които трябва да направите, за да премахнете заплахите от вашата система.

Това са нещата, които трябва да направите, когато мрежовата ви връзка е компрометирана. Не приемайте този проблем със сигурността. Дори когато някой се опитва да хакне вашата парола за WiFi, за да получи някаква безплатна интернет честотна лента, не приемайте това нещо леко. Вашата система може да е изложена на риск и трябва да направите необходимите стъпки, за да гарантирате, че заплахите са изчезнали завинаги.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map