Какво е Facebook Onavo VPN и защо не се препоръчва за вас

Onavo беше израелска VPN компания, преди да бъде придобита от Facebook през 2013 г. Докато в течение на 5 години Facebook изглежда не използва тази компания за своята платформа за социални медии, изглежда, че като започне от 2018 г., гигантът на социалните медии ще започне за внедряване на VPN Onavo на своята платформа. Той е наречен Facebook Protect и може да е наличен само в определени страни от днес. Въпреки че се казва, че Facebook Protect е създаден да помага за защита на личната информация и данни на потребителя, изглежда, че истинската цел на тази VPN услуга не е толкова добра, колкото изглежда..


Когато потребителите кликнат върху връзката с надпис „Защита“ на началната си страница във Facebook, те ще бъдат пренасочени към страницата на магазина за приложения за VPN Onavo. Това е мястото, където потребителите могат да инсталират VPN услугата на своето устройство и да започнат да защитават своите данни. Въпреки това, след като разгледа политиката за поверителност на Onavo VPN, безплатната VPN услуга не изглежда да е защитна за поверителността на потребителя. Ето нещата, които трябва да знаете за Facebook Onavo VPN и защо не се препоръчва да използвате:

1. Както всички други безплатни VPN услуги, това е лоша VPN услуга

Когато даден продукт се предлага безплатно онлайн, това обикновено означава, че потребителите са истинският продукт. Това, което Onavo VPN се опитва да направи, е че се опитва да изкопае данните на потребителя и да проследява тяхната онлайн активност в замяна да им даде безплатна VPN връзка. Ето защо не се доверявате на безплатни услуги за виртуални частни мрежи, защото повечето от тях идват с голяма уловка за потребителите. Когато използвате функцията Facebook Protect, не забравяйте да разберете, че просто давате на тази платформа за социални медии повече начини да получите достъп до вашата лична и лична информация и да ги използвате за собствени предимства.

2. Той събира вашите данни и лична информация

Преди да изтеглите или инсталирате Facebook Protect VPN на вашето мобилно устройство, трябва да прочетете и разберете за политиката за поверителност, която имат на официалната си страница. Използвайки тази услуга за частна връзка, вие давате разрешение на доставчика на услуги да събира вашите данни и информация на вашето устройство. Така че, всъщност не защитава вашите данни. За разлика от истинските VPN услуги, които са предназначени да защитават личната информация на потребителя и да ги поддържат сигурни и анонимни онлайн, Facebook VPN Onavo прави точно обратното.

3. Той следи и проследява вашата мобилна употреба

Facebook използва новата им функция Onavo VPN, за да им позволи да шпионират онлайн поведението на своите потребители. Въпреки че може да бъде инсталиран само на техните мобилни устройства, платформата за социални медии е повече от достатъчна да събира данните за използването на вашето приложение на вашето устройство. Политиката за поверителност изрично казва, че тази услуга за виртуална частна мрежа работи за наблюдение на цялата ви онлайн активност, включително уебсайтовете, които посещавате, приложенията, които използвате, колко често използвате приложенията и т.н..

4. Действа повече като шпионски софтуер, отколкото VPN услуга

Много технологични анализатори се опитват да предупредят потребителите, че Facebook Protect, нова функция, която все още е налична в избрани региони, може да ви накара да инсталирате шпионски софтуер, който се представя като безплатна VPN услуга. Това е така, защото инсталирайки Onavo VPN на устройството си, вие по същество уведомявате Facebook да знае за всеки ваш ход онлайн и по този начин изобщо не защитава поверителността ви. Всъщност той продължава да ви шпионира и да събира всички важни данни на техните сървъри. В резултат на това сте изложени през цялото време.

5. Предоставя целта на виртуалната частна мрежа

В света, където интернет ограниченията стават все по-чести, VPN идва като спасител, който помага на хората да заобиколят тези ограничения и да върнат свободата си онлайн. Също така виртуалната частна мрежа работи, за да поддържа онлайн активността на потребителя поверителна и сигурна, без да има намерение да шпионира поведението им онлайн. Това е така, защото повечето услуги на частната мрежа държат поверителността на потребителя като най-висок приоритет и се опитват да почетат правата на всеки да използва интернет свободно и открито. Facebook Onavo VPN няма същите изгледи като повечето услуги на частната мрежа там и следователно не бива да се нарича VPN услуга на първо място.

Когато става въпрос за избора на подходящата услуга за виртуална частна мрежа за вас, уверете се, че избраната от вас услуга за частна връзка може наистина да защити вашата поверителност и сигурност в мрежата. Освен това трябва да гарантирате, че вашата онлайн активност не се следи от самия доставчик на услуги, както и от всички други трети страни. Не се препоръчва да използвате безплатна VPN услуга като Facebook Protect или Onavo, а вместо това трябва да намерите реномиран доставчик на услуги, който наистина почита вашите права за поверителност като интернет потребител.