Как социалните медии влияят на вашата поверителност в интернет и как можете да я защитите

Днес има милиарди хора, които имат активен акаунт в социалните медии, независимо дали става въпрос за Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest или местни социални медийни платформи. Поне половината от тях имат активен достъп до акаунта си и публикуват нещо в акаунта си веднъж седмично. Независимо дали това са собствените им мисли, техните настоящи условия, специални събития, запомнящи се моменти или нещо друго, което публикуват, това, което публикуват на техните социални медийни платформи, ще останат там завинаги. Да, въпреки че са го изтрили.


Социалните медийни сървъри винаги запазват файлове или публикации, които се качват от техните потребители. Няма връщане назад, след като публикациите ви станат онлайн. Те не могат да бъдат напълно изтрити. Да, те могат да бъдат изтрити от вашата хронология или емисия. Но, той ще бъде запазен на сървърите за много дълго време. Ето защо социалните медии могат да бъдат голям риск за вашата поверителност онлайн. Като редовен потребител трябва да знаете какво има в магазина, когато използвате някоя от наличните платформи за социални медии там. Ето как социалните медии влияят на поверителността ви онлайн и как можете да го защитите:

1. Социалните медии наблюдават вашата активност за разлика от всички други услуги

Ако искате да знаете какъв тип онлайн услуги, които искат да събират най-много данни от своите потребители, това са социалните медии. Независимо дали става въпрос за Facebook, Instagram, Google Plus, Twitter или друга платформа за социални медии, те ще се опитат да наблюдават потребителите толкова обсесивно, че могат да нарушават честотата ви в интернет. Защо? Това е така, защото бизнесът им се върти около информацията на хората. Всъщност хората, които използват техните услуги, са самият продукт.

Социалните медии продават обещанията, че потребителите могат да се свържат с всеки в света, като създадат профил там. Тогава те насърчават потребителите да споделят публикациите си с други. След това платформата ще проучи поведението на хората и как те си взаимодействат помежду си, какви типове публикации са популярни, текущото им настроение, техните проблеми и т.н. Всички тези данни се събират в техните сървъри.

Как да защитим поверителността си: Използвайте социалните медии възможно най-малко и, ако е възможно, отделете изцяло онлайн живота си от него.

2. Те са заинтересовани да знаят всичко за вас

Защо платформите за социални медии искат да знаят всичко за вас? Това е така, защото вие сте продуктът. Те искат да използват данните, които са събрали от вас, за да получат максимално възможна печалба за компанията. След това събраните данни ще бъдат споделени на техните рекламодатели и трети страни, които са заинтересовани да ви насочат в техните продуктови промоции или реклами.

Правителствата също обичат да работят със социалните медии, тъй като не е необходимо да правят тежката работа, за да ви профилират като свои субекти.

Как да защитим поверителността си: Общувайте само с хора в социалните медии, които лично познавате, индивидуално.

3. Правителството работи в тясно сътрудничество с платформите за социални медии

Платформите за социални медии като Facebook и Twitter ще спазват правилата на правителството относно събирането и споделянето на данни. При всякакви обстоятелства, когато това е необходимо, правителството може да поиска услугите на социалните медии да споделят данните за своите потребители с цел разследване или други цели. Ако компанията не се съобрази с исканията на правителството, бизнесът им може да бъде изложен на риск.

От друга страна, тъй като социалните медии се занимават директно с хората, тя се превръща в чудесен партньор за правителството за изучаване на техните граждани и знаейки всичко за тях с много малко работа. Той дори може да се превърне в разширена правителствена система за наблюдение на гражданите.

Как да защитим поверителността си: Не се откроявайте в социалните медии. Като добър гражданин, опитайте се да използвате социалните медии отговорно.

4. Данните ви няма да бъдат премахнати, въпреки че сте го премахнали

Това е рисковано в социалните медии. Независимо от публикациите или информацията, които сте въвели в платформите за социални медии, те няма да могат да бъдат изтрити, въпреки че сте го премахнали от своята времева линия. Една от причините за това е, че компаниите, стоящи зад тези услуги, се нуждаят от възможно най-много данни, събрани за своите потребители, и не искат да ги пускат. Друга причина е, че когато данните все още се съхраняват в сървърите им, въпреки че са изчезнали от обществото, правителството все още може да има достъп до информацията за всички лица, въпреки че те са премахнали следите си в социалните медии.

В този случай може да бъде наистина опасно за вашата поверителност онлайн, защото информацията ви винаги ще бъде в ръцете на тези компании, въпреки че вече не искате да я споделяте с други.

Как да защитим поверителността си: Публикувайте само добри неща в социалните медии, независимо дали става въпрос за вас или за някой друг. По този начин няма да съжалявате за нищо, което сте публикували.

5. Техните инструменти са предназначени да изучават вашето поведение

Всяка функция, която платформите за социални медии пускат за обществеността, е там, за да проучи по-добре своите потребители. Разбира се, малка част от събраните данни ще бъдат използвани за подобряване на самата услуга. Но голяма част от събраните данни ще бъдат използвани, за да увеличите печалбите си, като продадете вашата информация на заинтересованите трети страни. Освен това всеки инструмент, който те пуснаха, независимо дали е под формата на софтуер, уеб инструменти, приложения или който и да е друг, е предназначен да изучава вашето онлайн поведение. Така че, пазете се от това.

Как да защитим поверителността си: Използвайте VPN винаги, когато имате достъп до социалните медии, за да криптирате всичките си предавания на данни и да ги избягвате да събират личните ви данни.

Ето как социалните медии влияят на поверителността ви онлайн и как можете да го защитите. Отсега нататък би трябвало да сте по-отговорни в използването на платформите за социални медии, докато се опитвате да запазите поверителността си, докато го правите.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map