Как да архивирате вашите данни безопасно чрез сигурна VPN връзка

Архивирането на вашите данни трябва да се извършва периодично, особено ако имате важни данни на вашите локални компютри. Добре е да архивирате данните си, тъй като ще имате достъп до тях, когато пожелаете, дори когато имате проблеми с вашите локални компютри или други устройства. Резервното копиране в облака обаче означава да рискувате да получат достъп до вашите данни или да бъдат нарушени от безотговорни хора, като например хакери. Може да се притеснявате от това, тъй като хакерите могат да прихванат вашето предаване на данни по време на процеса на архивиране и да копират данните на техните собствени сървъри. Има проблеми и с това, че хората губят чувствителните си или лични данни поради хакването им в облак.


Ето защо е много важно за вас да поддържате сигурността на връзката си по време на процеса на архивиране, за да не допуснете трети страни да имат достъп до вашите данни. Ето няколко съвета, за да архивирате вашите данни безопасно, като използвате защитена VPN връзка:

1. Уверете се, че вашият VPN винаги е активен при синхронизиране на вашите данни

Много услуги за съхранение в облак ще предоставят софтуера или приложението, което можете да инсталирате на устройството си. Функцията на софтуера е да ви позволи да синхронизирате данните в облачното хранилище, точно като локалното хранилище. Така че, просто трябва да копирате данните в папката за съхранение в облак на вашето устройство и те автоматично ще бъдат качени в облачното хранилище. Също така данните в тази папка се синхронизират автоматично със съхранението в облака, така че непрекъснато предавате данните си от устройството си в облачното хранилище. Това, което трябва да направите, е да се уверите, че вашият VPN винаги е активен, когато се случи този процес на синхронизация.

2. Използвайте само уважаван доставчик на облачно съхранение

Има много доставчици на облачно хранилище, които можете да намерите онлайн, като Dropbox, Google Drive, Microsoft One Drive и т.н. Повечето от тях предлагат безплатно облачно пространство за съхранение за определен лимит, с определени такси за допълнително съхранение. Това, което трябва да направите, е да изберете доставчика на облачно хранилище, който да е реномиран. Колкото по-малко надежден е доставчикът на съхранение в облак, толкова по-голяма е вероятността той да бъде хакнат. С добър и реномиран доставчик на облачно хранилище, вашето предаване на данни винаги ще бъде сигурно, особено с добавянето на VPN връзка.

3. Влезте в уебсайта на вашия доставчик на облачно съхранение, използвайки само VPN

Ако искате да влезете в своя акаунт за съхранение в облак чрез официалния уебсайт, тогава трябва да гарантирате, че вашата VPN връзка е активна, когато правите това. Всъщност трябва да влезете в акаунта на вашия доставчик на хранилище само чрез VPN, за да гарантирате, че вашето предаване на данни е винаги безопасно. Не забравяйте, че съхранявате важни данни в облачното си хранилище, така че трябва да сте сигурни, че имате достъп до данните с помощта на частна връзка, за да избегнете някой да шпионира вашия интернет трафик.

4. Винаги използвайте силна парола и проверка в две стъпки

Когато създавате акаунт при доставчик на облачно хранилище, уверете се, че създавате силна парола за този акаунт. Това е така, защото вашата парола е единственото нещо, което хакер ще трябва да влезе в акаунта ви. Ако вашата парола не е силна, квалифициран хакер може да разбере паролата ви само за няколко минути или няколко часа. Но ако паролата ви е силна, хакерите ще отнемат години, за да разберат вашата парола. Също така, не забравяйте да зададете процеса на удостоверяване в две стъпки за вашия акаунт, така че ще трябва да удостоверявате данните си за вход, когато се опитвате да получите достъп до профила си. Това ще ви помогне да добавите повече слоеве на сигурност към важните си данни.

5. Приложете VPN към всички устройства, свързани към облачното съхранение

И накрая, трябва да инсталирате софтуера или приложението си за виртуална частна мрежа във всички устройства, които са свързани към облачното хранилище. Една от функциите на облачното хранилище е да ви позволи да синхронизирате данните си между множество устройства. Така че винаги трябва да пазите сигурността на предаването на данни на всички устройства, като инсталирате VPN на всичките си устройства. По този начин данните ще останат лични и защитени за вас, независимо от устройството, което използвате.

Това са съветите за архивиране на вашите данни безопасно, като използвате защитена VPN връзка. Колкото повече данни съхранявате в облачното хранилище, толкова по-важно е да криптирате предаването на данни с помощта на VPN връзка. Това е, за да се гарантира, че вашите данни ще се синхронизират на устройства сигурно и поверително, както и да избегнете хакери да откраднат вашите важни данни.