5 вида информация, която Google ще проследява от вашата активност при сърфиране

Google доминира в интернет, откакто стана най-голямата компания за търсачки в света. Въпреки това, тъй като нарастването на популярността на мобилната операционна система Android, интернет се превърна в неразделна част от живота на никого. С широкото използване на операционната система Android всеки може да се свърже с интернет, когато пожелае. Разбира се, тъй като Google предлага и различни онлайн инструменти, които се използват от милиарди хора, като Gmail, Диск, Снимки, Превод, Документи, Плюс и много други инструменти, милиарди хора не могат да живеят без Google в днешно време. По цял свят хората трябва да използват поне един онлайн инструмент, създаден от тази компания в ежедневните си дейности.


Тъй като хватката на Google е толкова силна в онлайн активността на всички, това е проблем, тъй като тази компания също следи вашата онлайн активност. Това е особено вярно, когато използвате техните инструменти, тъй като те ще съхраняват история на използването на тези инструменти. Ето защо някои хора искат да се измъкнат от хватката му, което е напълно невъзможно в този ден и възраст. Вместо да се опитвате да изхвърлите Google от живота си, по-добре е да знаете какво наблюдават от вашата онлайн активност. По този начин можете да подобрите поверителността си онлайн, докато използвате онлайн инструментите на компанията. Ето 5 вида информация, която Google ще проследява от вашата активност при сърфиране:

1. Вашата история на търсенето

Google е най-голямата търсачка в света и тя е основната търсачка, която хората по целия свят използват ежедневно. Когато използвате тази търсачка, компанията автоматично ще съхранява вашите данни за търсене в историята на търсенето ви. Това обаче може да стане само когато сте влезли в акаунта си в Google, докато извършвате онлайн търсене. Ако извършите търсенията, без да сте влезли в акаунта си, данните от търсенето ви не се записват във вашия акаунт. Историята на търсенето ще се състои от ключовите думи, които сте въвели в полето за търсене, както и от историята на гласовото ви търсене.

2. Посетените ви уеб страници

Google също ще записва посетените ви уеб страници, за да определи интереса ви. Това до голяма степен се дължи на факта, че основният бизнес модел на тази компания е онлайн реклама, което изисква компанията да познава най-добрата целева аудитория за тяхната дисплейна реклама. Ето защо посетените уеб страници ще бъдат записани от тази компания, особено ако използвате Chrome, за да може компанията да показва най-подходящите за вас реклами. Ще го видите в действителност, когато посещавате уебсайтове или използвате приложения на мобилни устройства с Android.

3. Местоположението, което посещавате

Ако използвате мобилното устройство Android, в което GPS системата е включена, Google автоматично ще наблюдава вашето местоположение през цялото време. Това е особено вярно, ако използвате приложения, които изискват достъп до Google Maps или други GPS функции. Компанията ще записва местата, които сте посещавали, вашето текущо местоположение и вашата дестинация. Компанията дори ще ви помоли да прегледате местата, които сте посещавали през последните няколко дни, за да подобрите функцията за търсене на местен бизнес.

4. Видеоклиповете, които сте гледали

Тъй като Google е собственик на YouTube и YouTube е най-големият уебсайт за споделяне на видео в интернет днес, естествено милиарди хора гледат видеоклипове в YouTube ежедневно. Това, което компанията прави, е, че също така следи видеоклиповете, които сте гледали в YouTube. Тъй като YouTube също използва рекламната мрежа, която е собственост на Google, една от целите на компанията за наблюдение на вашата активност в YouTube е да предостави рекламите, които са най-подходящи за вашите предпочитания. Други неща, които се наблюдават от вашата активност в YouTube, включват вашите харесвани видеоклипове, колко време сте гледали видеото, любимите канали и коментарите.

5. Информация, свързана с Google App Services

Има много мобилни приложения, които използват Google App Services, за да функционират добре. Ако използвате приложение, което изисква да се свържете с вашия акаунт в Google, за да влезете в приложението, това означава, че приложението използва услугите на Google Приложения в своята работа. Когато използвате такива приложения, вашата активност се проследява от Google, както и от разработчика на приложения. Използването на приложението може до известна степен да бъде споделено с Google, особено ако разработчикът на приложения използва API от Google за голяма част от функциите на приложението.

Това са 5-те вида информация, които Google ще проследява от вашата активност при сърфиране. Въпреки че е вярно, че може да не успеете да избягате от тази компания в дигиталния си живот, все още има много алтернативи, които са налице в случай, че искате да намалите влиянието на Google във вашата онлайн активност. Но най-важното е, че трябва да оборудвате мрежовата си връзка с VPN, за да не позволявате на компании от трети страни като Google да не могат да следят всяка онлайн дейност, която извършвате.