5 Рискове за поверителност при използване на виртуални клавиатури на трети страни

Виртуалната клавиатура е екранната клавиатура, която можете да използвате като заместител или алтернатива на физическите клавиатури. Обикновено се предлага на мобилни устройства и се използва най-вече за смартфони и таблети. Въпреки че виртуалните клавиатури се предлагат и за настолни платформи, те се използват много рядко, освен ако потребителите нямат някакви проблеми с уврежданията. Така че, независимо дали използвате устройство с Android или iOS, имайте предвид виртуалната клавиатура, която използвате в момента.


През повечето време можете да използвате виртуалната клавиатура по подразбиране, както е предоставено от мобилната операционна система. Но има много алтернативи, които можете да намерите в App Store или Play Store, които ще заменят текущата виртуална клавиатура, която използвате. Лошата новина е, че тъй като тези клавиатури обикновено записват вашата въведена информация, за да предоставят по-добри предложения за думи и други предимства, трябва да сте наясно, че това може да бъде опасно за вашата поверителност. Ето 5 рискове за поверителност при използването на виртуални клавиатури на трети страни:

1. Може да дойде със скрит кейлогър

Докато много разработчици на трети страни ще твърдят, че няма да съхраняват данните за натискане на клавиши на своите потребители, има случаи, в които трети разработчици действително вграждат keylogger в приложенията си за клавиатура. Това може да бъде опасно за вас като потребител, тъй като използвате тази виртуална клавиатура всеки път, когато въведете нещо на устройството си. Възможно е разработчиците на клавиатура на трети страни да правят логването, защото те искат да покажат подходяща реклама за вас, но няма доказателство, че вашите данни просто ще бъдат използвани за тази цел. Ето защо е добре да се придържате към приложението за клавиатура по подразбиране, което се доставя с вашето устройство.

2. Необходим е пълен достъп до вашата телефонна система

Някои приложения за клавиатура, които инсталирате на устройството си, може да се нуждаят от пълен достъп до вашата телефонна система, което е странно и абсурдно. Защо приложение като това изисква например достъп до вашата камера и микрофон? Това е нещо, с което трябва да сте наясно, преди да инсталирате този тип приложение на мобилното си устройство. Обърнете внимание на разрешението, което изискват от вас, преди да го инсталирате и вижте дали това ще бъде вредно за вашата поверителност или не.

3. Може да събере частни данни от вашето устройство

Тъй като някои виртуални клавиатури на трети страни искат пълното разрешение за вашата телефонна система, това означава, че тя може да има пълен контрол над вашия телефон, когато иска. Това също означава, че може да има достъп до всякакви данни, съхранявани на вашия телефон, като SMS, имейл, контакт с телефона, снимки и други подобни. Ако подобно приложение може да направи това, това означава, че то може безшумно да събира личните данни от вашето устройство, което е лошо за вашата поверителност онлайн. Тъй като вие сте този, който дава на това приложение разрешение за това, не можете да му попречите да извършва тази дейност, въпреки че използвате VPN връзка на мобилното си устройство. Единственият начин да го спрете е да деинсталирате приложението.

4. Течове от приложения за клавиатура на трети страни са често срещани

Имало е инциденти, при които приложенията на клавиатурата изтеглят данните на потребителя на трети страни. Приложенията събираха данните от своите потребители и съхраняваха данните на своите сървъри. Въпреки това сървърите не разполагат със здрава система за сигурност, необходима за доброто изискване за съхранение на данни, което води до хакване на данни от недобросъвестни трети страни. Личните данни на милиони потребители получават до трети страни, а личността на милиони хора е изложена на риск поради това изтичане. Ето защо е много рисковано да използвате приложение за виртуална клавиатура на трета страна на мобилното си устройство.

5. Разработчикът на клавиатурата може да няма защитен сървър, който да съхранява данните на потребителя

Преди да инсталирате алтернативно приложение за клавиатура за вашето устройство, не забравяйте да прочетете политиката за поверителност на разработчика на приложението. Как ще събират вашите данни? Какви видове данни се събират? Къде се съхраняват? В някои случаи разработчикът на клавиатура няма инфраструктурата, необходима за безопасно съхраняване на данните на потребителя. Те използват евтин споделен сървър, който може лесно да бъде хакнат, тъй като има ниско ниво на сигурност. Без значение какъв е случаят, винаги е по-добре да избягвате това да се случва, като използвате официалната виртуална клавиатура, предоставена от вашата мобилна платформа.

Това са рисковете за поверителността на използването на виртуални клавиатури на трети страни. Това, което въвеждате, може да бъде наблюдавано от тези приложения на трети страни, ако не сте внимателни. Това включва вашето потребителско име и парола, както и съобщенията, които пишете на приятелите си. Така че ще бъде от ваша полза винаги да сте наясно с рисковете, свързани с използването на виртуални клавиатури на трети страни.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map