5 пропуски в режим на инкогнито на браузъра и защо не трябва да разчитате твърде много на него

По-голямата част от браузърите, които са налични днес, ще ви позволят да разглеждате частно в режим „инкогнито“. Въпреки че терминът частно сърфиране за тези браузъри всъщност не е частен за вашата онлайн активност, режимът „инкогнито“ има своите предимства и недостатъци. Да, този режим може да се каже, че е частен за потребителите само ако им се наложи да скрият своята активност при сърфиране от други потребители в същото устройство. Но когато говорим за истинската поверителност онлайн, режимът „инкогнито“ не може да предостави такъв тип функция за поверителност, тъй като всичко, което правите в този режим, всъщност не е частно.


Много хора все още смятат, че с помощта на режима „инкогнито“ могат да скрият своята активност при сърфиране от всеки. Това просто не е вярно, защото този режим не е предназначен за това. Само с помощта на личната връзка или прокси ще можете да скриете своята активност при сърфиране напълно от всеки. Ето 5 недостатъка на режима „инкогнито“ на браузъра и защо не трябва да разчитате твърде много на него:

1. Той само скрива вашата активност на ниво браузър

Режимът „инкогнито“ в браузъра ви не предоставя нивото на поверителност толкова стабилно и задълбочено, колкото виртуалната частна мрежа. Това означава, че в сравнение с използването на VPN този режим на частно сърфиране не може да скрие вашата активност повече, отколкото на ниво браузър. Да, режимът „инкогнито“ може да скрие цялата ви история на сърфиране в текущата сесия, но ги скрива само в браузъра ви. Интернет доставчикът или правителството все още могат да проследяват вашата активност при сърфиране, въпреки че използвате този режим на частно сърфиране. Виртуалната частна мрежа е единственият начин да скриете своята активност при сърфиране на всички нива.

2. Това е същото като редовното сърфиране, когато става въпрос за мониторинг на трети страни

Когато сърфирате в Интернет, има куп трети страни, които се опитват да наблюдават вашата активност онлайн. Тези трети страни могат да включват хакери, правителството, вашия интернет доставчик, уебсайтовете, които посещавате, корпорациите, онлайн рекламодателите и т.н. Това са третите лица, за които трябва да се притеснявате, тъй като те могат да извлекат данните от сърфирането ви и да ги използват за собствени ползи. С режим „инкогнито“ не можете да избегнете проследяване от тези трети страни. Всъщност той функционира по същия начин като редовен режим на сърфиране, когато става въпрос за проследяване на трети страни.

3. Вашият браузър не го прави частен, връзката ви прави

Самият браузър няма възможност да направи онлайн активността ви частна. Всъщност, ако искате да можете да направите своята онлайн активност частна, трябва да се съсредоточите върху връзката, която имате. Виртуалната частна мрежа е най-добрият начин да направите активността на сърфирането си частна, тъй като прави интернет връзката ви анонимна и скрива вашия IP адрес. По този начин няма начин да бъдете проследени от трети страни онлайн. С този режим „инкогнито“ не можете да направите онлайн активността си частна, освен ако не използвате частната връзка заедно с нея.

4. Вашата активност се изтрива само от вашия браузър

Целта на режима на частно сърфиране във вашия браузър е да поддържа информацията за текущата ви сесия на браузъра само за вас. След като затворите прозореца за частно сърфиране, цялата информация за сесията се изтрива от браузъра ви. Това е нещото, което този режим наистина прави. Всички бисквитки и история на сърфиране ще бъдат изтрити от вашия браузър, след като затворите прозореца за частно сърфиране. Но това не означава, че посещаваните от вас уебсайтове не са записани от правителството или вашия интернет доставчик. Всъщност вашият интернет доставчик ще може да проследява вашата активност независимо от режима на сърфиране, който използвате, освен ако не използвате виртуалната частна връзка.

5. Полезно е само ако използвате обществен компютър

Единствената полезна функция на режим „инкогнито“ е, когато използвате обществен компютър. То е мястото, където трябва да гарантирате, че други потребители на компютъра нямат достъп до вашата активност при сърфиране на същото устройство. Например, ако имате достъп до интернет от библиотеката или интернет кафенето, трябва да сте сигурни, че други потребители, които използват същия компютър по-късно, няма да могат да получат достъп до историята на сърфирането ви. Но ако използвате собствения си компютър у дома, няма причина да използвате режима „инкогнито“, защото вие сте единственият потребител на този компютър. Защитата на вашата поверителност обаче трябва да бъде направена независимо дали използвате обществен компютър или използвате свой собствен компютър, защото не искате трета страна да получи достъп до личните ви данни без вашето разрешение. Това може да стане с помощта на VPN връзка.

Това са недостатъците на режима „инкогнито“ на браузъра и защо не трябва да разчитате твърде много на него. Това е просто инструментът, за да поддържате данните на сесията си за сърфиране да не са достъпни от други потребители на същия компютър, но не може напълно да защити вашата поверителност в мрежата. За да можете да защитите вашата поверителност онлайн, трябва да използвате личната връзка в сесията си за сърфиране. Използвайки частна връзка, вашата поверителност онлайн винаги е защитена независимо от това дали използвате режим „инкогнито“ или не.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map