5 причини, поради които един акаунт за еднократна употреба може да защити вашата поверителност онлайн

Повечето хора може да не са запознати с нещата, наречени имейл акаунт за еднократна употреба. Този тип имейл акаунт обаче съществува и може да осигури начин за по-добра поверителност, ако знаете как да го използвате. В сравнение с обикновения имейл акаунт, имейл акаунтът за еднократна употреба е типът имейл адрес, който може да бъде използван само веднъж и можете да го изхвърлите след употреба. Така че това е вид временен имейл адрес, който можете да използвате, ако искате да изпратите лично съобщение до други хора, без да се налага да излагате личната си информация.


Във вашата онлайн активност ще има много случаи, когато от вас се изисква да предавате имейл информацията на трета страна за различни цели. Това може да бъде с цел изтегляне на софтуер, абонамент за бюлетин, провеждане на разговор с непознат, покупка и продажба и т.н. В такива случаи не е нужно наистина да давате основния си имейл адрес, особено ако трябва да общувате с такива трети страни само веднъж. Е-мейл адресът за еднократна употреба е по-подходящ в такива ситуации. Освен това има основателни причини, поради които трябва да започнете да използвате този тип имейл акаунт, ако се интересувате толкова от вашата поверителност онлайн. Ето 5 причини, поради които един имейл акаунт за еднократна употреба може да защити вашата поверителност онлайн:

1. Защитете информацията си за самоличност онлайн

На първо място, когато използвате имейл акаунт за еднократна употреба, можете лесно и удобно да скриете самоличността си онлайн. Ако не искате други хора да знаят за вас, можете да използвате този тип акаунт, защото можете да защитите самоличността си и да направите разговора си личен. Това е полезно, особено ако се занимавате с компании, които искат вашия имейл адрес за маркетингови цели. В този случай можете да използвате адреса за еднократна употреба и да избегнете всички маркетингови съобщения, които могат да бъдат изпратени до вашия адрес по-късно. Също така е полезно, когато използвате този адрес, за да общувате с непознати онлайн.

2. Избягвайте да се справяте със спам съобщения

Спам съобщенията могат да бъдат неприятни за справяне, защото тези съобщения продължават да пълнят входящата ви поща с боклуци и често опасни връзки. За да избегнете получаване на спам съобщения, трябва да спрете да споделяте основния си имейл адрес с други трети страни, особено тези, които не познавате добре. Ако лесно давате съобщенията си на други трети страни, особено на хора или компании, които не познавате, тези трети страни могат да продадат вашия адрес на други трети страни, така че да могат да ви включат в списъка си със спам. С адрес за еднократна употреба е възможно напълно да се избегнат спам съобщения.

3. Не регистрира вашия IP адрес

Почти всички доставчици на акаунти за еднократна употреба ви позволяват да съхранявате временни съобщения, без да влезете в своя IP адрес. Не забравяйте, че вашият IP адрес съдържа много чувствителна информация относно вашето местоположение и вашето устройство. Ако уведомите някой за вашия IP адрес, потенциално ще дадете личната си информация на тях безплатно. С акаунта за еднократна употреба, който не регистрира вашия IP адрес, не е нужно да се притеснявате от това, че някой знае вашия IP адрес онлайн. Също така е по-добре, ако използвате този тип временен акаунт с активна VPN, за да го направите още по-личен за вас.

4. Всички съобщения се изтриват след определен период

Целта на пощенската кутия за еднократна употреба е да ви позволи да я използвате в определен период от време, преди да я изхвърлите. Всички съобщения, които влизат във вашия временен акаунт, ще бъдат изтрити за определен период, обикновено за седмица. Ето защо той се нарича временен имейл акаунт. По този начин не е нужно да се притеснявате от трета страна, която се опитва да сканира входящата ви поща за съобщенията или разговорите, които сте правили в миналото. Той е предназначен да се използва за вашата лична комуникация.

5. Предотвратете какъвто и да е уебсайт да продава личната ви информация

В днешно време има много уебсайтове, които се опитват да получат повече пари от своите клиенти или посетители, като продават личната си информация. Това означава, че всяка информация, която предоставяте за такива уебсайтове, ще бъде използвана като стока за тези уебсайтове, за да спечелите повече пари. Когато им предоставите основния си имейл адрес заедно с личната ви информация и уебсайтът реши да продаде информацията за имейл адресите си на други трети страни, това ще бъде неизгодно за вас. Използвайки акаунт за еднократна употреба, това възможно нарушение на поверителността може да бъде предотвратено, преди да се случи.

Това са причините, поради които имейл акаунтът за еднократна употреба може да защити вашата поверителност онлайн. Защитата на вашата поверителност онлайн може да се извърши по различни начини. Първият препоръчителен метод е чрез използване на виртуална частна мрежа. Вторият препоръчан метод е да започнете да използвате този тип временни имейл акаунти, за да запазите личните си и сигурни комуникации онлайн.