5 неща, които трябва да правите и да не правите, когато сте в обществена WiFi мрежа

С броя на обществените WiFi мрежи, достъпни на повече места във всяка страна, той бързо се превръща в любим метод за много хора да се свързват с интернет. Въпреки това много потребители на интернет все още не разбират рисковете и опасностите от използването на безплатна обществена WiFi мрежа. Повечето хора просто искат да се свързват лесно с интернет, така че да могат да се наслаждават на повече честотна лента от безплатната мрежа за различни цели. Например, има много хора, които използват публичния интернет, за да изтеглят или предават различни медийни файлове, тъй като обикновено той предлага по-голяма скорост на връзката от обикновената мобилна връзка.


Много други хора също използват обществената мрежа и за други цели, като например извършване на финансови транзакции, онлайн пазаруване и т.н. Тук опасностите от обществената мрежа стават все по-очевидни. Тъй като много повече хора използват този безплатен интернет, за да извършват финансови транзакции, които трябва да се извършват в криптирана мрежа, те несъзнателно излагат своята онлайн сигурност и поверителност на недобросъвестните трети страни. За да предотвратите нещо лошо да се случи по време на вашата сесия за сърфиране, трябва да знаете какво да правите и какво да не правите, когато използвате този тип мрежова връзка. Ето 5 неща, които трябва да направите и да не правите, когато сте в обществена WiFi мрежа:

1. Проверете състоянието на шифроване на мрежата

Първото нещо, което трябва да направите, преди дори да се свържете с обществената мрежа, е да проверите състоянието на криптиране на мрежата. Понякога мястото може да казва само безплатен WiFi, но обикновено няма друго обяснение за връзката. Така че, трябва да разгледате устройството си и да видите наличните WiFi връзки. Отворете безплатната обществена мрежа и вижте дали трябва да се свържете с мрежата с парола или не. Ако не се нуждаете от парола за свързване, това означава, че връзката не е шифрована, което по принцип не е защитено за вас. Ако има парола, това означава, че връзката е криптирана.

2. Винаги използвайте VPN, когато връзката не е шифрована

Винаги можете да се свържете с обществения интернет, който е криптиран с парола, точно както се свързвате нормално с домашния WiFi. По принцип е доста сигурен, въпреки че може да не е по-сигурен от обикновената ви WiFi връзка. Въпреки това, в случай на незашифрована връзка, трябва да сте наясно, че тази връзка по принцип не е защитена. Това е така, защото всеки може да влезе в мрежата и нямате поверителност или сигурност, когато решите да използвате тази връзка. Така че, ако искате да се свържете с незашифрованата мрежа, трябва да използвате виртуалната частна мрежа на устройството си, за да направите връзката сигурна и поверителна. Така че, уверете се, че активирате VPN връзката, когато се свързвате с незашифрованата мрежа.

3. Можете да извършвате редовни сърфиращи дейности без частна връзка

Възможно е да не използвате VPN, когато се свързвате с обществена WiFi мрежа, стига връзката да е защитена с парола. Но дори и да е защитена с парола, силно се препоръчва да извършвате само редовни дейности за сърфиране, като например да проверявате в YouTube за поточно предаване на видеоклипове, изтегляне на видеоклипове, слушане на музика и т.н. Докато дейностите ви за сърфиране не включват предаване на вашите лични данни, трябва да е добре. Ако обаче връзката не е шифрована, се препоръчва да активирате вашата VPN връзка, независимо от естеството на вашите дейности за сърфиране..

4. Необходимо е да се използва VPN при извършване на финансови транзакции

Въпреки че е добре да използвате обществената WiFi мрежа за редовни дейности за сърфиране, като например за четене на някои блогове, стрийминг на видеоклипове и т.н., е необходимо да използвате виртуалната частна мрежа, когато възнамерявате да извършвате някои финансови транзакции, като използвате публичния интернет. Това е, за да се гарантира, че вашата лична информация е напълно защитена и защитена, а също така гарантира, че никоя трета страна не може да надникне при предаването на вашите данни. VPN е начинът да запазите връзката си сигурна и защитена.

5. Прекъснете връзката с мрежата веднага, когато приключите

След като приключите с дейностите си за сърфиране, важно е незабавно да изключите устройството си от мрежата. Не искате да продължавате да се свързвате с обществения интернет, защото рискувате сигурността на устройството си, ако го направите. Някой може мълчаливо да предава злонамерени файлове на вашето устройство или да зарази устройството ви с вируси. Така че, когато сте готови, трябва да се върнете към използването на обикновената си мобилна връзка за данни и ръчно да изключите устройството си от WiFi мрежата.

Това са 5-те неща, които трябва да правите, а не да правите, когато сте в обществена WiFi мрежа. Публичният интернет е най-любимото място за хакерите да откраднат данни от потребителите и има много случаи, в които хакерите могат да заразят цялата обществена мрежа със злонамерен софтуер. Така че, който се свърже с мрежата, устройството автоматично ще се зарази и ще бъде под контрола на хакера. Ето защо е необходимо да защитите устройството си с VPN, за да можете да бъдете сигурни, когато свързвате устройството си с публичния интернет.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map