5 Недостатъци на Opera VPN и защо трябва да използвате специален VPN вместо това

Opera е един от основните браузъри, които хората използват както за своите настолни, така и за мобилни устройства. Важното при този браузър е, че той има вградена VPN услуга, която потребителите могат да използват безплатно без ограничение. Няма ограничения на честотната лента, докато използвате тази VPN услуга, която се нарича Opera VPN, и потребителите могат лесно да криптират трафика си, който преминава през този браузър, само като включат VPN функцията.


Когато инсталирате Opera за първи път, тази функция е изключена по подразбиране. Само след като го включите от Настройките за поверителност на браузъра, ще можете да започнете да използвате VPN услугата. Признакът, че частната връзка е активна в Opera, е, че ще видите малкото синьо поле с VPN дума, написано на адресната лента. Въпреки това, колкото и добре да звучи, VPN услугата на този браузър има различни недостатъци и когато го сравните със специализираните услуги за частна връзка, ще откриете, че е по-нисък по отношение на качеството на услугата. Ето 5 недостатъка на Opera VPN и защо трябва да използвате специализиран VPN вместо това:

1. Достъпно е само в браузъра

Въпреки че този браузър предлага безплатна услуга за частна мрежа за потребителите, той не може да бъде използван както всички други специализирани услуги за частна връзка. Основната разлика е, че тя е достъпна само в рамките на браузъра и ако искате да се насладите на частната връзка, трябва да използвате Opera, за да направите това. Освен това той е достъпен само в настолната версия на Opera и не можете да го използвате в приложението Opera Mobile. Но можете да изтеглите приложението Opera VPN от магазина за приложения, за да се насладите на същата частна услуга, която е налична в настолния браузър Opera.

2. Често има нестабилна скорост за частната връзка

Въпреки че не ограничава използването на честотната лента за частната връзка, както за всички други безплатни VPN услуги, скоростта е главно проблемът. Въпреки че честотната лента е неограничена, скоростта на интернет, произведена от частната връзка, не е толкова бърза, колкото всички други специализирани частни мрежи. Скоростта е добра за леко сърфиране, но за тежък пренос на данни е по-добре да не разчитате на тази частна връзка. Това вероятно е, защото има милиони потребители, които използват частните сървъри едновременно, а ресурсите на сървъра са ограничени поради това, че е безплатна услуга.

3. Не предлага своите сървъри въз основа на местоположенията на страната

Докато по-рано Opera VPN се предлагаше като безплатна VPN услуга за потребителите, при която потребителите могат да избират от различни сървърни места въз основа на всяка страна, сега услугата се трансформира в много ограничена услуга за частна връзка. Това е така, защото местоположенията на сървъра не са достъпни въз основа на държавата, а на базата на континента. Потребителите могат да избират между сървъри в Азия, Европа и Америка за личната си връзка. Това означава, че не е добре да се заобикаля съдържанието, заключено в региона в интернет.

4. Не е добре за филмово или видео поточно предаване

Ако използвате настолния браузър Opera и активирате тази безплатна VPN, не трябва да очаквате много, ако се опитате да предавате поточен филм или видео от любимите си уебсайтове. Това е така, защото скоростта просто не е твърде добра за стрийминг. Той е оптимизиран само за лесна дейност при сърфиране и очевидно не можете да го използвате за поточно предаване на Netflix или други онлайн услуги за стрийминг, които са блокирани във вашата страна. Винаги е по-добре да използвате специализиран VPN, ако искате да го направите.

5. Изтеглянията на файлове често се прекъсват при използване на частната връзка

Отново, тъй като тази услуга за частна връзка не е оптимизирана за тежко прехвърляне на данни, винаги е по-добре да се въздържате от използване на частната връзка за изтегляне на файлове през интернет, особено големи файлове. Това е така, защото напредъкът на изтегляне често се прекъсва, докато използвате частната връзка, докато ако изключите функцията VPN, ще изтеглите всички файлове просто. Тази грешка е била известна от потребителите, но изглежда, че не е била разрешена от разработчиците. Освен това скоростта на изтегляне е много бавна, което прави по-добре да използвате вместо това специализираната VPN услуга.

Това са недостатъците на Opera VPN и защо трябва да използвате специализиран VPN вместо това. Използвайки специализирана услуга за частна връзка, вие ще можете да получите всички предимства, които една VPN услуга би могла да ви предложи, включително бърза скорост на изтегляне и качване, обходно съдържание, блокирано в региона, поточно видео или филм, подобрена защита на поверителността, подобрена сигурност , анонимност и много други.