Youfarë duhet të bëni kur lidhja juaj në rrjet po komprometohet

Përdorimi i një lidhjeje në rrjet është pak i ndërlikuar. Nëse nuk kujdeseni për sigurinë tuaj të internetit, atëherë mund të mos dini kur njerëzit e tjerë përpiqen të depërtojnë në rrjetin tuaj dhe të vjedhin të dhënat tuaja. Megjithatë, interneti siç e dimë sot është shumë i rëndësishëm për secilin. Pra, është duke u bërë më e domosdoshme për këdo që të paktën të vetëdijshëm për sigurinë e rrjetit të vet, në mënyrë që të mund të mbrojë siç duhet të dhënat e tyre dhe komunikimin në internet. Por, realiteti është se shumë njerëz çdo ditë po përjetojnë lloje të ndryshme të sulmeve në internet nga palë të treta me qëllim të keq që duan të vjedhin të dhënat e tyre të rëndësishme. Kjo është diçka për të cilën ju, si përdorues i internetit, duhet të keni dijeni.


Mënyra sesi zakonisht punojnë këta njerëz me qëllim të keq është se ata do të komprometojnë lidhjen tuaj të rrjetit dhe do të prishin komunikimin tuaj në internet. Gjithashtu, ata do të rrëmbejnë shfletuesin tuaj dhe do të përpiqen të vjedhin fjalëkalimet tuaja të rëndësishme, në mënyrë që ata të kenë mundësinë e përdorimit të tij. Nëse keni ndonjë nga këto ndërprerje, duhet të merrni masat e nevojshme për t’u marrë me të. Këtu janë gjërat që duhet të bëni kur lidhja juaj e rrjetit po rrezikohet:

1. Shkëputeni menjëherë Rrjetin tuaj

Momenti kur ju gjeni një sjellje të çuditshme në lidhjen tuaj të rrjetit, të tilla si një rritje e përdorimit të bandës, aktivitet i lartë i rrjetit gjatë kohës së papunësisë, aplikacione të çuditshme që kërkojnë transmetime të vazhdueshme të të dhënave, etj., Ju duhet të shkëputni menjëherë rrjetin tuaj. Kjo është gjëja e parë që duhet të bëni. Këta njerëz me qëllim të keq nuk do të mund të bëjnë asgjë nëse nuk lidheni me internet. Pastaj, duhet të ekzaminoni problemet duke kontrolluar Task Manager, nëse ka disa azhurnime të ligjshme që po ndodhin në sistemin tuaj, ose ka disa aplikacione të panjohura që kërkojnë më shumë të dhëna nga lidhja juaj. Kur i gjeni këto aplikacione të panjohura, ndaloni menjëherë procesin e tyre dhe hiqni programin nga pajisja juaj.

2. Ndryshoni Cilësimet e Routerit dhe Fjalëkalimet

Shkoni te cilësimet e routerit tuaj dhe ndryshoni menjëherë cilësimet dhe fjalëkalimet. Nëse keni disa pajisje që janë të lidhur në ruter në të njëjtën kohë, sigurohuni që t’i njihni të gjitha pajisjet. Hakerët mund të përpiqen të përdorin lidhjen tuaj të ruterit në mënyrë që të prishin komunikimet tuaja në internet, kështu që ju duhet të kontrolloni nëse ka pajisje të panjohura që lidhen me ruterin tuaj. Nëse i gjeni, atëherë hiqni menjëherë nga rrjeti juaj. Ndryshoni fjalëkalimin e routerit tuaj në një fjalëkalim më të sigurt, duke përdorur kombinimin e shkronjave të mëdha, shkronjave të vogla, numrave dhe shenjave.

3. Provoni të lidheni përsëri dhe shikoni nëse problemet vazhdojnë

Tani që ju keni hequr qafe problemet themelore që mund të shkaktojnë ndërprerjet e lidhjes tuaj të rrjetit, mund të lidheni me siguri pajisjen tuaj përsëri në rrjetin tuaj. Vëzhgoni pajisjen tuaj për disa minuta dhe shihni nëse problemet vazhdojnë. Nëse i njëjti softuer fillon të përdorë lidhjen tuaj të të dhënave përsëri pa pëlqimin tuaj, megjithëse e keni fshirë atë, atëherë ekziston një shans i madh që sistemi juaj të jetë infektuar. Shtë shumë e vështirë të hiqni softverin me qëllim të keq nga sistemi juaj pasi të jetë infektuar. Nëse softveri juaj antivirus nuk i njeh programet me qëllim të keq, atëherë do të thotë që ju duhet të instaloni një mbrojtje më të mirë për sistemin tuaj.

4. Instaloni një Softuer të mirë Firewall dhe VPN

Provoni të instaloni një program të mirë firewall në sistemin tuaj, në mënyrë që të mbroni sistemin tuaj kundër çdo sulmi në internet të bërë nga hakerat nga një vend i largët. Pasi të instalohet, programi do të kryejë një proces skanimi dhe do të shihni nëse sistemi juaj është infiltruar nga disa kërcënime të panjohura. Nëse është kështu, programi do të pastrojë programet me qëllim të keq dhe do ta mbajë sistemin tuaj në siguri të mirë. Tjetra, duhet të instaloni një program VPN për të koduar të gjithë trafikun tuaj në internet. Kjo është për të siguruar mbrojtje të mëtejshme për sistemin tuaj dhe për të siguruar që të gjitha transmetimet e të dhënave janë të koduara. Pra, edhe pse këto programe me qëllim të keq po transferojnë të dhënat tuaja të rëndësishme në serverat e jashtëm, hakerat nuk mund të hapin të dhënat pasi janë të koduara.

5. Skanoni sistemin tuaj tërësisht me një program antivirus

Së fundmi, ju mund të përdorni një program të mirë antivirus për të skanuar sistemin tuaj plotësisht. Kjo është vetëm në rast se keni instaluar disa viruse në sistemin tuaj pa e ditur atë. Viruset mund të vijnë nga shumë vende, si nga faqet e internetit që vizitoni, nga skedarët që merrni, nga programi që keni instaluar, etj. Softveri antivirus do të ndihmojë në përcaktimin e kërcënimeve që janë instaluar në sistemin tuaj dhe largimin ose karantinimin e kërcënimeve. Ai gjithashtu do të rekomandojë veprimet që duhet të bëni për të larguar kërcënimet nga sistemi juaj.

Këto janë gjërat që duhet të bëni kur lidhja juaj e rrjetit po rrezikohet. Mos e merrni lehtë këtë problem të sigurisë. Edhe kur dikush po përpiqet të hackojë fjalëkalimin tuaj WiFi për të marrë një bandë të gjerë në internet, mos e merrni këtë çështje lehtë. Sistemi juaj mund të jetë në rrezik, dhe ju duhet të bëni hapat e nevojshëm për të siguruar që kërcënimet janë zhdukur përgjithmonë.