Whatfarë është Facebook Onavo VPN dhe pse nuk rekomandohet për ju

Onavo ishte një kompani izraelite VPN para se të përftohej nga Facebook në 2013. Ndërsa në rrjedhën e 5 viteve, Facebook duket se nuk do ta përdorë këtë kompani për platformën e tyre të mediave sociale, duket se duke filluar nga viti 2018, gjigandi i mediave sociale do të fillojë për të implementuar Onavo VPN në platformën e saj. Isshtë quajtur Facebook Protect, dhe ai mund të jetë akoma i disponueshëm vetëm në disa shtete nga sot. Ndërsa thuhet se Facebook Protect është krijuar për të ndihmuar në mbrojtjen e informacionit dhe të dhënave private të përdoruesit, duket se qëllimi i vërtetë i këtij shërbimi VPN nuk është aq i mirë sa duket..


Kur përdoruesit klikojnë lidhjen që thotë “Mbroni” në faqen e tyre në Facebook, ata do të ridrejtohen tek faqja e dyqaneve të aplikacioneve për Onavo VPN. Kjo është ajo ku përdoruesit mund të instalojnë shërbimin VPN në pajisjen e tyre dhe të fillojnë të mbrojnë të dhënat e tyre. Sidoqoftë, pas ekzaminimit të politikës së privatësisë së Onavo VPN, shërbimi falas VPN nuk duket se është mbrojtës i intimitetit të përdoruesit. Këtu janë gjërat që duhet të dini për Facebook Onavo VPN dhe pse nuk rekomandohet të përdorni:

1. Ashtu si çdo shërbim tjetër falas VPN, është një shërbim i keq i VPN

Kur një produkt ofrohet falas online, zakonisht do të thotë që përdoruesit janë produkti i vërtetë. Ajo që Onavo VPN po përpiqet të bëjë është që është duke u përpjekur të minojë të dhënat e përdoruesit dhe të ndjekë aktivitetin e tyre në internet në këmbim të dhënies së tyre falas VPN lidhje. Kjo nuk është arsyeja pse nuk besoni në shërbimet e rrjetit privat virtual sepse shumica e tyre vijnë me kapjen e madhe për përdoruesit. Kur përdorni funksionin Facebook Protect, sigurohuni të kuptoni se thjesht po i jepni kësaj platforme të mediave sociale më shumë mënyra për të hyrë në informacionin tuaj personal dhe privat dhe t’i përdorni ato për përfitimet e tyre.

2. Ai mbledh të dhënat tuaja dhe informacionin personal

Para se të shkarkoni ose instaloni Facebook Protect VPN në pajisjen tuaj celular, duhet të lexoni dhe të kuptoni për politikën e privatësisë që ata kanë në faqen e tyre zyrtare. Duke përdorur këtë shërbim të lidhjes private, ju i jepni leje ofruesit të shërbimit të mbledhë të dhënat dhe informacionin tuaj në pajisjen tuaj. Pra, nuk po mbron vërtet të dhënat tuaja. Për dallim nga shërbimet e vërteta VPN që janë të dedikuara për të mbrojtur informacionin privat të përdoruesit dhe për t’i mbajtur ato të sigurta dhe anonime në internet, Facebook Onavo VPN po bën të kundërtën.

3. Ajo monitoron dhe gjurmon përdorimin tuaj celular

Facebook është duke përdorur veçorinë e tyre të re Onavo VPN për t’i lejuar ata të spiunojnë sjelljet në internet të përdoruesit të tyre. Megjithëse mund të instalohet vetëm në pajisjet e tyre mobile, është më se e mjaftueshme që platforma e mediave sociale të mbledhë të dhënat në lidhje me përdorimin e aplikacionit tuaj në pajisjen tuaj. Politika e privatësisë thoshte në mënyrë të veçantë që ky shërbim virtual i rrjetit privat po punon për të monitoruar të gjithë aktivitetin tuaj në internet, përfshirë faqet e internetit që vizitoni, aplikacionet që përdorni, sa shpesh jeni duke përdorur aplikacionet, etj..

4. Ajo vepron më shumë si një Spyware sesa një shërbim VPN

Shumë analistë të teknologjisë përpiqen të paralajmërojnë përdoruesit që Facebook Protect, një veçori e re që është ende e disponueshme në rajone të zgjedhura, mund t’ju çojë të instaloni një spyware që paraqet si një shërbim falas VPN. Kjo pasi duke instaluar Onavo VPN në pajisjen tuaj, në thelb po i lini Facebook të dijë për çdo lëvizje tuaj në internet, dhe duke bërë kështu, nuk e mbron aspak privatësinë tuaj. Në fakt, vazhdon të ju spiunojë dhe të mbledhë të gjitha të dhënat tuaja të rëndësishme në serverat e tyre. Si rezultat, ju jeni duke u ekspozuar gjatë gjithë kohës.

5. Tradhton të gjithë qëllimin e një rrjeti virtual virtual

Në botën ku kufizimet në internet po bëhen më të zakonshme, VPN vjen si shpëtimtari që i ndihmon njerëzit të anashkalojnë ato kufizime dhe të kthejnë lirinë e tyre në internet. Gjithashtu, rrjeti privat virtual po punon për të mbajtur aktivitetin në internet të përdoruesit privat dhe të sigurt pa pasur ndonjë qëllim të spiunojë sjelljet e tyre në internet. Kjo për shkak se shumica e shërbimeve të rrjetit privat e konsiderojnë privatësinë e përdoruesit si përparësinë më të lartë, dhe ata po përpiqen të bëjnë çmos për të respektuar të drejtat e të gjithëve për të përdorur internetin lirshëm dhe hapur. Facebook Onavo VPN nuk ka të njëjtat pamje si shumica e shërbimeve të rrjetit privat atje, dhe për këtë arsye, nuk duhet të quhet një shërbim VPN në radhë të parë.

Kur është fjala për të zgjedhur shërbimin e duhur të rrjetit privat virtual për ju, sigurohuni që shërbimi juaj i zgjedhur i lidhjes private mund të mbrojë vërtet privatësinë dhe sigurinë tuaj në internet. Gjithashtu, duhet të siguroheni që veprimtaria juaj në internet nuk monitorohet nga vetë ofruesi i shërbimit, si dhe nga palët e treta. Nuk rekomandohet që të përdorni një shërbim falas VPN si Facebook Protect ose Onavo, dhe përkundrazi, duhet të gjeni ofruesin e shërbimit me reputacion i cili me të vërtetë i respekton të drejtat tuaja të intimitetit si përdorues i Internetit.