Torrent – 39 Fakte dhe Statistikë

Ndarja e skedarëve nga kolegët me kolegë (P2P) ose
përrua mori internetin nga stuhia në dekadën e fundit. Gjithëpërfshirja e saj
preku pothuajse të gjithë të lidhur me rrjetin botëror.


Nuk ka mohuar faktin se njerëzit
e përdorte atë kryesisht për burime piraterie dhe përmbajtje. Kjo metodë e shkëmbimit të skedarëve
në një farë mënyre e solli botën në këmbët e përdoruesit. Njerëzit e përdorën BitTorrent jo vetëm për të
shkarkoni filma dhe seriale TV, por u përdor për të gjitha llojet e produktive
qëllime gjithashtu.

Disa kanë hyrë në libra të rinj për të zgjeruar
njohuri, ndërsa të tjerët morën duart në të gjithë softverin që donin. P2P
shkëmbimi i skedarëve ndihmoi për të sjellë botën afër së bashku duke përhapur gëzimin e
muzika në të gjithë globin.

Sidoqoftë, përrua nuk i zgjodhi të gjithë.
Industria argëtuese, mbajtësit e të drejtave të autorit, shtëpitë e mediave dhe të gjitha llojet e
grupe të ngjashme ishin tmerruar nga ngritja e një teknologjie të tillë, dhe me të drejtë
kështu që. Këto grupe duhej të duronin goditjet financiare pasi të gjithë po ktheheshin
drejt piraterisë.

Ata nuk kishin mundësi tjetër përveç përdorimit të ligjit, dhe
nganjëherë ndikimin e tyre, për t’i dhënë skedarit P2P duke ndarë një luftë. Nuk kaloi shumë
para se përpjekjet e tyre të fillonin duke treguar disa rezultate. Torrenti hyri në një gradual
vdekje, dhe gjërat shkuan përsëri në pothuajse normale.

Ka shumë për më shumë në histori në vend
sesa kjo përmbledhje. Ky artikull është për të ndarë disa interesante, të veçantë,
marrje mendsh dhe fakte informuese për përruan me ju.

Faktet themelore rreth përroit

Le të fillojmë me bazat atëherë. Duke pasur
një vështrim në origjinën e saj, disa mund të habiten kur dinë që nuk është as një
teknologji dy-vjeçare. Por kjo është natyra e shumicës së tendencave në internet dhe
teknologjive. Ata vijnë, ata përparojnë dhe pastaj përjetojnë një prishje të ngadaltë.

ne
duhet të njiheni pak me BitTorrent përpara se të shikoni të gjithë mallin
shkaktoi.

1. E gjitha filloi në 2001: BitTorrent
u prezantua për herë të parë në botë në 2001 nga Bram Cohen. Ishte një protokoll që
lejohet copëtimi i skedarit në copa më të vogla, të quajtura përrua dhe të përfshirë
shkëmbimi i skedarëve kolegë me kolegë. BitTorrent më vonë evoluoi në vitet e ardhshme dhe mori
edhe me mire.

(Burimi: TorrentFreak)

2. BitTorrent është një protokoll, dhe
BitTorrent Inc. është kompania:
Jo shumë njerëz e dinë që BitTorrent është
protokoll i përdorur për shkëmbimin e skedarëve P2P. BitTorrent Inc. është një kompani, si dhe një
mjet që lehtëson shkarkimin e torrenteve. μTorrent, një tjetër program i njohur për shkarkimin e torrenteve është gjithashtu
një pronë e BitTorrent Inc.

(Burimi: BitTorrent)

3. Ka një ndryshim delikate midis
Ndarja e skedarëve BitTorrent dhe P2P:
Njerëzit shpesh ngatërrojnë ndarjen e skedarëve P2P dhe
BitTorrent. BitTorrent është një nga metodat peer-to-peer për ndarjen e skedarëve dhe
e vërtetë në shumë kuptim. Dallimi midis BitTorrent dhe P2P të tjerë
metodat e shkëmbimit të skedarëve janë që ato i shkëputin skedarët në copa dhe ngarkime më të vogla
dhe i shkarkon ato në të njëjtën kohë.

(Burimi: WorldTVPC)

4. Shkarkimi i torrenteve ose përdorimi
BitTorrent nuk është i paligjshëm:
Shtë një koncept i gabuar popullor që përdor skedarin P2P
ndarja është e paligjshme. Por nuk është metoda e shkarkimit, por përmbajtja ju
shkarkoni ose qarkulloni që e bën procesin të ligjshëm ose të paligjshëm.

(Burimi: Techlila)

5. BitTorrent nuk ofron
anonimiteti:
Për dallim nga rrjetet e tjera të kolegëve të tjerë si Tor, nuk është si
BitTorrent për t’i mbajtur klientët anonimë. Në fakt, shumë lehtë mund të shihet
Adresat IP të pajisjeve të përfshira në rrjet.

(Burimi: ArtsTechnica)

Rritja e përroit

Shpejt pas mbërritjes së saj në peizazh,
BitTorrent mori përsipër. Të gjithë duke filluar nga një mjedis muzikor deri në universitete
në nevojë për të ndarë skedarë të mëdhenj të të dhënave hulumtuese, konstatuan se ishin të dobishme dhe
mjet i besueshëm.

Përfitimet e përroit ndaj metodave konvencionale të shkarkimit ishin gjithashtu ndër arsyet e popullaritetit të tij. Përdoruesit nuk kanë më nevojë të shqetësohen për fikjen e pajisjes ose shkarkimin që ndalon në mes të rrugës dhe fillon përsëri. Shkarkimi i skedarëve të mëdhenj u bë shumë më i lehtë gjithashtu.

Do të thoshte edhe rrjeti nga kolegët
decentralizimi. Komuniteti kishte kontroll mbi pjesën më të madhe të datablow. ajo
rezultoi në disponueshmërinë e më shumë burimeve pothuajse pa kosto monetare.
Kishte vetëm kaq shumë arsye në favor të kësaj metode të ndarjes së skedarëve sa ishte
e vështirë për ta kuptuar atë dështon.

6. Ishte përgjegjës për 43% deri në 70% të
gjithë trafiku në internet:
Një studim në 2009 pretendoi se transferimet e skedarëve P2P ishin
përgjegjës për 43% deri në 70% të të gjithë trafikut të internetit. Ishte kur përrua
ishte shumë popullor dhe nuk kishte shumë kufizime për të.

(Burimi: Ipoque)

7. Wasshtë vlerësuar se ka shkaktuar 200 dollarë
250 miliard dollarë humbje në vit:
Në vitin 2012, aktivistët pretenduan se pirateria në internet,
që përbëhej kryesisht nga përrua, shkaktoi humbje prej 200 deri në 250 miliardë dollarë
industria e argëtimit, çdo vit. Më vonë numrat u konsideruan të paracaktuar
nga disa raporte.

(Burimi: Freakonomia)

8. Shtetet e Bashkuara dikur kishin
numri më i lartë i shkarkimeve përrua:
Disa nga më të përparuarit ekonomikisht
kombet e botës kryesuan tabelën si përdoruesit kryesorë të BitTorrent. Stat
madje mund të përkthehet lirshëm në to duke qenë konsumatori më i madh i piratëve
përmbajtje. Ky ishte rasti në 2012 kur ndarja e skedarëve P2P ishte shumë e popullarizuar.

(Burimi: TorrentFreak)

9. BitTorrent kishte një pjesëmarrje prej 3,35%
gjerësia e bandës në të gjithë botën:
Një studim në vitin 2013 pohoi se BitTorrent (
protokoll) përbën 3.35% të të gjithë bandës. Ishte më shumë se dyfish për të
FTP-ja e zakonshme (protokolli i transferimit të skedarëve), i cili përbënte 1.32% të gjerësisë së bandës
botëror.

(Burimi: Palo Alto Networks)

10. BitTorrent dikur kishte nga 15 deri në 27
milion përdorues në ditë:
Një studim i publikuar në 2013 theksoi se
BitTorrent dikur kishte diku nga 15 deri në 27 milion përdorues çdo ditë.
studimi sugjeroi gjithashtu se përdoruesit evropianë mbizotëruan në skenë. Kishte më shumë
prej tyre në drejtim të përdoruesve si dhe përdorimit.

(Burimi: MLDHT)

11. BitTorrent dhe μTorrent kishte më shumë se 150 milion përdorues aktivë të kombinuar: Kompania BitTorrent ishte në kulmin e rritjes së saj në 2012 kur ajo
tejkaloi markën 150 milion për numrin e përdoruesve në BitTorrent dhe μTorrent të kombinuar. Kjo e fundit kishte një numër shumë më të lartë të përdoruesve në
përzierja.

(Burimi: BitTorrent)

12. 98% e të dhënave në rrjetet P2P ishin
copyright:
Nuk ka mohuar faktin se pirateria ishte një nga
arsyet më të mëdha për popullaritetin e përroit. Kthehu kur ndarja e skedarit P2P
po shijonte frekuencë të lartë të përdoruesve, 98% të rrjedhës së të dhënave në rrjetet P2P
përbëhej nga përmbajtje të mbrojtur nga e drejta e autorit.

(Burimi: Go-Gulf)

13. Vendet në zhvillim shkarkohen më të mëdha
skedarët ndërsa ato të avancuara ekonomikisht kërkonin ato më të vogla:
njerëz
të jetuarit në vendet me infrastrukturë të dobët shkarkojnë skedarë më të mëdhenj torrentë
si filma dhe seriale. Dhe ato më të zhvilluarit kërkojnë skedarë muzikorë më të vegjël.
Studimi tregon se njerëzit kënaqen me piraterinë në internet sipas lehtësisë.

(Burimi: Zëvendës)

14. Avatar është filmi më i shkarkuar
në Torrent:
Avatar dyshohet se është filmi më i piratuar në BitTorrent me
më shumë se 21 milion shkarkime. Kalorësi i Errët merr në diskutim nga afër
pozita e dytë me 19 milion shkarkime të ndjekura nga Transformers.

(Burimi: TorrentFreak)

15. Call of Duty- Opsionet e zeza ishin më së shumti
lojë pirate e dekadës së mëparshme me 4.27 milion shkarkime:
Një listë e
lojërat më të piratuara u përpiluan në 2011, dhe ekskluziviteti i Call of Duty u rrëmbye
si pozicioni i parë ashtu edhe i dyti me një total prej pothuajse 4.37 milion
shkarkime. Isshtë e panevojshme të përmendet se shkarkime përrua të bëra për një
shumica e këtyre shkarkimeve.

(Burimi: MakeUseOf)

16. Drake është ‘Asgjë nuk ishte njësoj’
kryesoi grafikun për albumin më të shkarkuar të të gjitha kohërave në vitin 2014:
Statistika të tilla
ishin relativisht më të lehtë për tu marrë kur ndarja e skedarëve P2P ishte në kulmin e saj. Derisa
Albumi i Drake ishte ai më i shkarkuari, u kthye beqarja e vetme e Maroon 5 ‘Payphone’
jashtë të jetë kënga më e përplasur e të gjitha kohërave deri në vitin 2014.

(Burimi: Hypebot)

Rënia e përroit

BitTorrent gëzonte një sukses të madh
para se gjërat të fillonin të shkonin drejt jugut për përdoruesit e saj. Duke pasur parasysh faktin se shumica e dosjeve
ndarja që përfshin protokollin ishte për pirateri, nuk ishte e vështirë për median
shtëpi për të bindur autoritetet të ndërmarrin ndonjë veprim.

Disa motorë kërkimi përrua u morën
poshtë. Disa madje përfshinë arrestimin e pronarëve. Kishte shumë raste të
agjencitë qeveritare që kapin serverat e përroit.

Klientët e Torrentit fituan të ardhura nga reklamat, dhe
kompanitë e mediave sulmuan gjithashtu. Ata shkurajuan tregtarët nga
vendosja e reklamave në platforma të tilla. Shtë akoma e vështirë të marrësh me qira një server në SH.B.A.
dhe Franca nëse do të përdoret për ndarjen e skedarëve P2P.

Përdoruesit u dha paralajmërime të rrepta
kundër shkarkimit të ndonjë përmbajtje pirate, dhe disa madje u shërbyen me ashpërsi
gjobat. Ajo dekurajoi të tjerët që të përdorin përrua. Më në fund, ngritja e
Netflix provoi të ishte gozhda e fundit në arkivol.

Edhe pse përrua nuk është aq popullor sa
dikur, ishte akoma një prani e konsiderueshme. Këtu janë disa detaje
në gjendjen aktuale të përroit.

17. BitTorrent ka më shumë se 170 milion
përdoruesit:
Edhe pas të gjitha kufizimeve të vendosura në përdorimin e përroit
softveri, BitTorrent, kompania udhëheqëse e teknologjisë së bazuar në kolegë, ka më shumë sesa
170 milion përdorues në të gjithë botën. Sidoqoftë, do të jetë interesante të zbuloni se si
shumë prej tyre janë aktivë në platforma.

(Burimi: BitTorrent)

18. Protokollet e BitTorrent janë përgjegjës
për 40% të trafikut global global:
BitTorrent, kompania prapa softuerit P2P
BitTorrent dhe μTorrent, thotë se
protokollet e saj perbejne 40% te trafikut ditor global global. Duket se numri
të jetë i besueshëm, duke mbajtur në konsideratë bazën e madhe të përdoruesit të kompanisë dhe
popullariteti i shkëmbimit të skedarëve P2P.

(Burimi: BitTorrent)

19. Më shumë se 28 milion përdorues kënaqen
në skedarin P2P që ndan çdo ditë:
Ndarja e skedarëve nga kolegët në kolegë është ndër më shumë
metodë popullore e transferimit të skedarëve dixhital midis përdoruesve. Mesatarisht, më shumë se 28
milion njerëz janë duke përdorur këtë protokoll.

(Burimi: Tecxipio)

20. Një rritje në numrin e
shërbimet e transmetimit po çojnë në më shumë përrua:
Raportet sugjerojnë se
BitTorrent po fiton edhe një herë vrull. Industria e argëtimit është
duke u mbushur me njerëz të shumtë të shërbimeve streaming. Situata nuk është vetëm
konfuze por e kushtueshme për përdoruesit. Si rezultat, ata po kthehen në pirateri,
kështu, rritja e përdorimit të shërbimeve të përroit.

(Burimi: Zëvendës)

21. Pjesa e BitTorrent është në rrjedhën e sipërme
trafiku u ul në pothuajse gjysmën në 4 vjet:
Sipas raporteve nga
Sandvine, BitTorrent kishte një pjesë të 52.01% të trafikut në rrjedhën e sipërme për broadband
rrjetet në Amerikën e Veriut në vitin 2011. Deri në vitin 2015, numri u zvogëlua në 26.83%. kjo
ka ndodhur kryesisht për shkak të ligjeve më të rrepta të piraterisë dhe relativisht më të lirë
shërbime transmetuese.

(Burimi: Sandvine)

22. Shumë vende kanë bllokuar përruan
faqet e internetit:
Meqenëse është gati e pamundur të tregohet nëse përdoruesi po shkarkon
përrua për një qëllim të ligjshëm ose përndryshe, shumë vende vendosën të
bllokoni faqet e përroit krejt. Disa nga këto vende janë Kina, SH.B.A.,
Australia, Afrika e Jugut dhe Rusia.

(Burimi: WikiPedia)

23. 51% e të rinjve në Evropë
nuk bëri pirateri për të paktën një vit:
Pirateria në internet dhe shkëmbimi i skedarëve P2P shkojnë
dorë për dore. Një zhvendosje në njërën do të ndikojë tek tjetra pothuajse çdo herë. A
raporti nga Bashkimi Evropian sugjeroi që 51% e njerëzve të moshës nga 15 deri në 24 vjeç
vitet nuk kanë marrë pjesë në piraterinë në internet për një vit të fundit.

(Burimi: Pronë Intelektuale 2019 dhe
Tabela e rezultateve të të rinjve)

24. Njerëzit po piratojnë më shumë libra elektronikë
se më parë:
Vitet e fundit kanë parë një rënie në pothuajse të gjitha format e internetit
pirateria pervec nje. Një studim nga Universiteti i Amsterdamit sugjeron që përqindja
e piratëve të librave elektronikë u rrit nga 6.3% në 7.7% ndërmjet viteve 2012 dhe 2017.

(Burimi: TorrentFreak)

25. Ngarkimi i torrenteve në Japoni mund të tokës
ju në burg deri në 10 vjet:
Disa vende janë pak më të përcaktuara
për të hequr qafe piraterinë në krahasim me të tjerët. Për shembull, ligjet kundër piraterisë
në Japoni mund të ju ulë në burg për dy vjet nëse kapeni duke shkarkuar të paligjshëm
përrua, dhe për dhjetë vjet nëse gjendet duke ngarkuar të njëjtën gjë. Gjermania, India, dhe
SH.B.A. janë disa nga vendet e tjera që vendosin dënime të rënda nën të
ligje kundër piraterisë.

(Burimi: RapidVPN)

26. Walking Dead kishte numrin më të madh
e shkarkimeve të torrenteve në 2018:
Seriali televiziv popullor ‘Game of Thrones’ ishte
përrua më e shkarkuar për gjashtë vjet rresht para se të shpërngulet
nga “The Walking Dead”. Fundi i mbizotërimit të GoT erdhi pas prodhimit
Shtëpia nuk kishte më shfaqje për t’u transmetuar dhe kur seriali mori fund.

(Burimi: TorrentFreak)

27. Zvicra dhe Spanja janë më të sigurtat
vendet për njerëzit që duan të shkarkojnë përrua:
Vende si Spanja
dhe Zvicra lejojnë shkarkimin e torrenteve nëse nuk është për përfitime financiare.
Dikush mund të shkarkoni filma, seri televizive dhe muzikë, ndër të tjera, dhe të shijoni
ato.

(Burimi: LimeVPN)

28. Facebook dhe Twitter përdorin BitTorrent
për të lëshuar azhurnime:
Ju mund të realizoni përfitimet e ndarjes së skedarëve P2P nga
fakti që media sociale behemoths Facebook dhe Twitter e përdorin atë për të dalë jashtë
updates. Përdorimi i BitTorrent e ka bërë atë shumë më të lehtë dhe më të shpejtë për ta
transferoni skedarë miliona përdoruesve.

(Burimi: TorrentFreak, TorrentFreak)

29. Ndarja e skedarëve P2P dhe VPN duket se do të jenë
duke u bërë miq të ngushtë:
Rritja e numrit të lojtarëve në transmetim
industria duket se ka futur një jetë të re në tendencat e ndarjes së skedarëve P2P.
Sidoqoftë, këtë herë njerëzit nuk po e bëjnë atë hapur. Ata po mashtrojnë P2P
trafiku me përdorimin e VPN-ve.

(Burimi: Sandvine)

30. Qeveritë dhe shtëpitë e mediave morën
poshtë disa nga faqet e internetit më të mëdha përrua dhe motorë kërkimi përrua:
përrua
faqet në të gjithë globin u morën për të frenuar piraterinë. Kjo çoi në një
rënie e ndjeshme e numrit të shkarkimeve përrua në të gjithë globin.
pronarët e disa prej këtyre faqeve të internetit madje u përballën me pasoja juridike. Kjo periudhë ishte
mosha e errët metaforike për shkëmbimin e skedarëve P2P.

(Burimi: TorrentFreak)

Nomenklatura përrua

Shpesh hasim shumë terma të huaj
kur shkarkoni torrents ose shikoni një skedar. Disa prej tyre duken të lehta për tu hamendur
ndërsa të tjerët tingëllojnë si dredhëza teknike e pastër. Le të shohim disa nga
termat popullorë dhe disa intrigues të BitTorrent.

31. torrent: Shtë një skedar kompjuterik që
mban metadata në lidhje me përmbajtjen. Termi mund të përdoret gjithashtu për t’iu referuar një grupi
të skedarëve të tillë. Një skedar përrua përfundon me një shtrirje .torrent. Një skedar përrua
nuk përmban të dhëna aktuale, por informacione për të.

(Burimi: Rrjeti im privat)

32. Peer: I referohet atyre përrallave
skedarë që nuk janë shkarkuar plotësisht ende, por që janë duke u ngarkuar tashmë
çfarëdo që ata kanë për të tjerët. Bashkëmoshatarët janë ato që e bëjnë skedarin P2P duke e ndarë një të tillë
mënyrë efektive për të shkarkuar skedarë të mëdhenj me shpejtësi të lartë.

(Burimi: Techworm)

33. Seed: Një farë mund të konsiderohet a
version më i avancuar i një bashkëmoshatari. Farërat referojnë ato skedarë që janë tashmë
janë shkarkuar dhe tani po ngarkojnë për sisteme të tjera në swarm.

(Burimi: Techworm)

34. Swarm: Shtë grupi i
pajisje të lidhura për të formuar rrjetin e ndarjes. Përbëhet nga të dy bashkëmoshatarët dhe
fara. Një tufë mund të mos kërkojë më fara nëse bashkëmoshatarët kanë marrë kolektivisht
të gjitha pjesët e skedarit.

(Burimi: TECHOTREAT)

35. Leech: Leech është ajo që
shkarkime mënyrë më shumë se sa ngarkon. Pajisjet e tilla shtojnë plogështinë në
të rrjetit dhe të provojë të jetë një barrë për pajisjet e tjera në rrjet.

(Burimi: TECHOTREAT)

36. ia zunë frymën: Kjo është situata
kur një klient refuzon të dërgojë pjesë skedarësh tek një bashkëmoshatar. Mund të ndodhë nën
kushte të shumta. Mund të jetë rasti që bashkëmoshatarja tani është bërë farë
nuk u duhen më pjesët e skedarëve. Kolegia mund të jetë në pragun e saj
kapaciteti i ngarkimit, dhe për këtë arsye nuk mund të pranojë pjesët e skedarit. Ose mund të jetë
rasti që bashkëmoshatarja është ndaluar për abuzim ose përdorim të listës së zezë
klient përrua.

(Burimi: BitTorrent.org)

37. Hit-dhe-drejtuar: Kjo i referohet
situatë kur një klient shkarkon të gjithë skedarin, por nuk mbjell mjaft kohë
për të kënaqur rregullat e gjurmuesit. Klientë të tillë zakonisht fshijnë skedarin e përroit si
sapo ata të përfundojnë shkarkimin.

(Burimi: Fandom)

38. Freeleech: Shtë rasti kur
asnjë nga statistikat që lidhen me shkarkimin nuk është regjistruar. Klientët e përfshirë bëhen
i lirë të leçet në raste të tilla, dhe për këtë arsye, quhet freeleech.

(Burimi: Fandom)

39. Modaliteti i Endgame: Një përrua
shkarkimi zakonisht bëhet i ngadalshëm kur shumica e skedarëve janë shkarkuar tashmë.
Për të pushtuar këtë çështje, ajo kërkon pjesët e mbetura të të dhënave nga të gjithë bashkëmoshatarët
në dispozicion në rrjet. Sapo të marrë pjesën e të dhënave, klienti
u dërgon të gjitha kërkesave të anulojë në vend që të pranojnë copën nga
të tjerët dhe duke e hedhur poshtë atë.

(Burimi:
Blogu i Niall)

burimet

 1. TorrentFreak
 2. BitTorrent
 3. WorldTVPC
 4. Techlila
 5. ArtsTechnica
 6. iPoque
 7. Freakonomics
 8. TorrentFreak
 9. Rrjetet Palo Alto
 10. MLDHT
 11. BitTorrent
 12. Go-Gulf
 13. ves
 14. TorrentFreak
 15. E bëjnë përdorimin e
 16. Hypebot
 17. BitTorrent
 18. BitTorrent
 19. Tecxipio
 20. ves
 21. Sandvine
 22. Wikipedia
 23. 2019 Tabela e rezultateve të pronësisë intelektuale dhe rinisë
 24. TorrentFreak
 25. RapidVPN
 26. TorrentFreak
 27. LimeVPN
 28. TorrentFreak, TorrentFreak
 29. Sandvine
 30. TorrentFreak
 31. Rrjeti im privat
 32. Techworm
 33. Techworm
 34. TECHOTREAT
 35. TECHOTREAT
 36. BitTorrent.org
 37. fandom
 38. fandom
 39. Blog-u i Niall-it
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map