Si të mbijetoni në internet kufizues – 5 këshilla për të fshehur adresën tuaj IP

Ka shumë njerëz që ankohen për internetin duke u bërë gjithnjë e më pak të hapur dhe të lirë për përdoruesit për të eksploruar. Ajo ngadalë po bëhet më e kufizuar, veçanërisht me ligje të ndryshme qeveritare që përpiqen të kufizojnë përdoruesit të eksplorojnë internetin siç ishte dikur. Tani është një vend ku mbikëqyrja nga qeveria dhe korporatat bëhet më e zakonshme dhe shumë përdorues po preken nga këto ligje të reja kufizuese të internetit. Kur intimiteti juaj në internet po shkatërrohet çdo ditë, është normale që ju të ndjeheni të shqetësuar dhe të frikësuar nga rrjedhja e informacionit tuaj personal në internet.


Për më tepër, me qeverinë amerikane heqjen e rregullave të neutralitetit, aktiviteti juaj në internet po kontrollohet plotësisht nga ISP-ja juaj. Pra, si mund të mbijetoni në peizazhin më kufizues të internetit? Fatmirësisht, ekzistojnë shërbimet VPN që ju ofrojnë lirinë dhe hapjen e internetit pa ndonjë mbikëqyrje qeveritare ose korporate. Kjo ju ndihmon të fshehni adresën tuaj IP dhe ta bëni shfletimin tuaj anonim në mënyrë që askush të mos mund të monitorojë aktivitetin tuaj në internet. Këtu janë 5 këshilla për të fshehur adresën tuaj IP dhe për të mbijetuar me ligjet më kufizuese të internetit:

1. Aktivizoni VPN tuaj Premium gjithë kohën

VPN është një domosdoshmëri nëse doni të eksploroni internetin pa u zbuluar nga qeveria ose ndonjë palë e tretë që janë të interesuar të ju spiunojnë. Ajo që duhet të bëni është të abonoheni në një plan premium VPN pasi ofron shumë karakteristika që janë të nevojshme për privatësinë dhe sigurinë tuaj në internet dhe më pas aktivizoni lidhjen VPN gjatë gjithë kohës. Ju duhet të mbroni pajisjen tuaj sa herë që lidheni me internetin duke fshehur adresën tuaj të vërtetë IP, në mënyrë që askush të mos mund ta shikojë atë që po bëni në internet. Ndër të gjitha këshillat e nevojshme të shpjeguara këtu, kjo është ajo që duhet të ndiqni pasi është thelbësore që ju të mbijetoni në kufizimet e internetit sot.

2. Shfletoni gjithnjë me modalitetin e paditur

Browserdo shfletues që është në dispozicion sot në treg ka një veçori të quajtur modaliteti incognito. Modaliteti i incognito, kur përdoret, do t’ju lejojë të shfletoni pa lënë asnjë gjurmë në pajisjen tuaj. Farëdo faqe në internet që shfletoni duke përdorur modalitetin e paditur, ose që zakonisht quhet modalitet privat, nuk do të shfaqet në historinë e shfletuesit tuaj pasi të keni braktisur seancën e shfletimit. Mënyra e njohjes, kur përdoret vetëm, nuk do t’ju japë ndonjë ngritje të konsiderueshme të intimitetit. Por, kur shoqërohet me VPN, do ta gjeni se është një mjet i shkëlqyeshëm që ju lejon të shfletoni në mënyrë anonime, pasi askush, madje edhe njerëzit e tjerë që ndajnë të njëjtin kompjuter si ju, nuk mund të gjurmojnë aktivitetin tuaj të shfletimit.

3. Instaloni shtesa të dobishme privatesie në Shfletuesin tuaj

Për shfletuesit kryesorë atje, të tilla si Firefox, Chrome dhe Opera, mund të gjeni shumë shtesa që do të shtojnë më shumë funksionalitete në shfletuesin tuaj. Ka mijëra shtesa në dispozicion për ata shfletues, dhe ato mund t’i shkarkoni kryesisht ato falas. Gjëja e mirë për shtesat ose shtesat është se ka edhe shumë shtesa të dobishme për privatësinë që mund t’i përdorni për të rritur sigurinë dhe privatësinë tuaj në internet. Shtesa të tilla si bllokuesi i reklamave, enkriptimi i vazhdueshëm HTTPS, çaktivizoni gjurmuesin, menaxherin e fjalëkalimeve, dhe të ngjashme, mund t’ju ndihmojnë të mbani intimitetin tuaj në internet të paprekur, pavarësisht shumë palëve të treta që janë duke u përpjekur të gjurmoni aktivitetin tuaj.

4. Gjithmonë Kontaktoni Nga Llogaritë tuaja Online Pas Përdorimit

Për hir të komoditetit, gjithçka është e lidhur tani me llogaritë tuaja, që do të thotë se me një llogari të vetme, mund të bëni gjëra të ndryshme dhe të përdorni shërbime të ndryshme në internet. Për shembull, me një llogari të vetme Google, mund të përdorni me lehtësi kërkimin në Google, Gmail, Google Plus, Google Drive dhe shërbime të tjera të lidhura me Google. Sidoqoftë, kjo llogari mund të përdoret gjithashtu për të monitoruar aktivitetin tuaj kur përdorni këto shërbime. Palët e treta mund të monitorojnë pyetjet tuaja të kërkimit, temat e postës elektronike, llojet e skedarëve që ngarkoni, etj. Kjo është arsyeja pse për të rritur privatësinë tuaj, është shumë e rëndësishme që ju të dilni nga llogaritë tuaja në internet menjëherë pas përdorimit. Në këtë mënyrë, nuk u jepni palëve të treta një mënyrë të thjeshtë për t’ju ndjekur.

5. Bëni të njëjtën gjë me pajisjen tuaj mobile

Këshillat e mësipërme mund të zbatohen në kompjuterat tuaj desktop. Sidoqoftë, është gjithashtu e rëndësishme për ju të zbatoni këshillat e mësipërme edhe për pajisjen tuaj celular. Pra, kur përdorni pajisjen tuaj celular, duhet të aktivizoni premium VPN tuaj gjatë gjithë kohës, si dhe të përdorni modalitetin e mos njohjes së shfletuesit, të instaloni shtesa privatesie për shfletuesin tuaj dhe të dilni nga llogaritë tuaja në internet pas përdorimit. Në këtë mënyrë, çfarëdo pajisje që përdorni, gjithmonë do të jeni të sigurt nga ndjekja dhe mbikëqyrja e paautorizuar e bërë nga qeveria dhe palët e tjera të treta.

Këto janë këshillat për të fshehur adresën tuaj IP dhe për të mbijetuar në internet kufizues. Nëse mendoni se përdorimi i internetit nuk është më i sigurt dhe privat për ju, duhet të ndiqni këto këshilla për të siguruar që aktiviteti juaj në internet do të mbetet i sigurt, i sigurt dhe privat. Ka shumë mënyra se si palët e treta mund të monitorojnë aktivitetin tuaj të shfletimit, por gjithashtu keni mjetet në dispozicion për të mbrojtur pajisjen tuaj nga një lloj i tillë i sistemit të monitorimit dhe mbikëqyrjes. Thjesht duhet të fshehni adresën tuaj IP dhe të merrni masat e nevojshme për të mbrojtur sigurinë dhe të drejtat tuaja private në internet.