Si Media Sociale ndikon në privatësinë tuaj në internet dhe si mund ta mbroni atë

Sot, ka miliarda njerëz që kanë një llogari aktive të mediave sociale, pavarësisht nëse janë Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, apo platforma lokale të mediave sociale. Të paktën gjysma e tyre qasen në mënyrë aktive në llogarinë e tyre dhe postojnë diçka në llogarinë e tyre një herë në javë. Pavarësisht nëse janë mendimet e tyre, kushtet e tyre aktuale, ngjarjet speciale, momentet e paharrueshme, apo ndonjë gjë tjetër që ata postojnë, ato që ata postojnë në platformat e tyre në median sociale do të qëndrojnë atje përgjithmonë. Po, edhe pse e kanë fshirë.


Serverët e mediave sociale gjithmonë mbajnë skedarë ose postime që ngarkohen nga përdoruesit e tyre. Nuk ka kthim mbrapa pasi postimet tuaja të futen në internet. Ata nuk mund të fshihen plotësisht. Po, ato mund të fshihen nga afati kohor ose nga burimi juaj. Por, do të mbahet në serverë për një kohë shumë të gjatë. Kjo është arsyeja pse media sociale mund të jetë një rrezik i madh për privatësinë tuaj në internet. Si një përdorues i rregullt, duhet të dini se çfarë është në dyqan sa herë që përdorni një nga platformat e mundshme të mediave sociale atje. Ja se si media sociale ndikon në privatësinë tuaj në internet dhe si mund ta mbroni atë:

1. Media sociale monitoron veprimtarinë tuaj, ndryshe nga çfarëdo shërbimi tjetër

Nëse doni të dini se çfarë lloj shërbimesh në internet që dëshiron të mbledhë më shumë të dhëna nga përdoruesit e saj, është media sociale. Pavarësisht nëse janë Facebook, Instagram, Google Plus, Twitter, ose ndonjë platformë tjetër e mediave sociale, ata do të përpiqen të monitorojnë përdoruesit në mënyrë obsesive sa të mund të prishin privatësinë tuaj online shpesh. Pse? Kjo sepse biznesi i tyre rrotullohet rreth informacionit të njerëzve. Në fakt, njerëzit që përdorin shërbimet e tyre janë vetë produkti.

Media sociale po shet premtimet që përdoruesit mund të lidhen me këdo në botë duke krijuar një profil atje. Pastaj, ata inkurajojnë përdoruesit të ndajnë postimet e tyre me të tjerët. Tjetra, platforma do të studiojë sjelljet e njerëzve dhe si ndërveprojnë me njëri-tjetrin, cilat lloje të postimeve janë të njohura, disponimet e tyre aktuale, problemet e tyre etj. Të gjitha këto të dhëna janë mbledhur në serverat e tyre.

Si të mbroni privatësinë tuaj: Përdorni media sociale sa më pak të jetë e mundur dhe, nëse është e mundur, shkëputni jetën tuaj në internet nga ajo krejt.

2. Ata janë të interesuar të dinë gjithçka për ju

Pse platformat e mediave sociale duan të dinë gjithçka për ju? Kjo sepse ju jeni produkti. Ata duan të përdorin të dhënat që kanë mbledhur nga ju për të fituar fitimet maksimale të mundshme për kompaninë. Të dhënat e mbledhura më pas do t’iu shpërndahen reklamuesve të tyre dhe palëve të treta që janë të interesuar t’ju drejtojnë në promovimet ose reklamimet e produkteve të tyre..

Qeveritë gjithashtu pëlqejnë të punojnë me mediat sociale sepse nuk kanë nevojë të bëjnë punën e vështirë për t’ju profilizuar si subjektet e tyre.

Si të mbroni privatësinë tuaj: Bashkëveproni vetëm me njerëz në mediat sociale që ju personalisht i njihni, në baza individuale.

3. Qeveria punon ngushtë me platformat e mediave sociale

Platformat e mediave sociale si Facebook dhe Twitter do të respektojnë rregullat e qeverisë në lidhje me mbledhjen dhe shkëmbimin e të dhënave. Në çdo rrethanë, sa herë që të jetë e nevojshme, qeveria mund të kërkojë nga shërbimet e mediave sociale të ndajnë të dhënat në lidhje me përdoruesit e saj për qëllime të hetimit ose çfarëdo qëllimi tjetër. Nëse kompania nuk i përgjigjet kërkesave të qeverisë, biznesi i tyre mund të jetë në rrezik.

Nga ana tjetër, pasi që mediat sociale merren direkt me njerëzit, bëhet partner i shkëlqyeshëm për qeverinë për të studiuar për qytetarët e tyre dhe duke ditur gjithçka për ta me shumë pak punë. Mund edhe të bëhet sistemi i mbikëqyrjes së zgjeruar të qeverisë për qytetarët.

Si të mbroni privatësinë tuaj: Mos qëndroni në media sociale. Si një qytetar i mirë, përpiquni të përdorni me përgjegjësi median sociale.

4. Të dhënat tuaja nuk do të hiqen edhe pse i keni hequr ato

Kjo është ajo që është e rrezikshme për mediat sociale. Farëdo postimesh ose informacioni që keni futur në platformat e mediave sociale, nuk do të mund të fshihet, edhe pse e keni hequr atë nga afati kohor. Një nga arsyet për këtë është se kompanitë që qëndrojnë pas këtyre shërbimeve kanë nevojë për sa më shumë të dhëna të mbledhura në lidhje me përdoruesit e saj dhe nuk duan që ta lëshojnë atë. Një arsye tjetër është se kur të dhënat akoma ruhen në serverat e tyre, edhe pse ato janë larguar nga publiku, qeveria ende mund të përdorë informacionin në lidhje me çdo individ, edhe pse ata kanë hequr gjurmët e tyre në mediat sociale.

Në këtë rast, mund të jetë me të vërtetë e rrezikshme për intimitetin tuaj në internet sepse informacioni juaj gjithmonë do të jetë në duart e atyre kompanive edhe pse nuk doni më t’i ndani me të tjerët.

Si të mbroni privatësinë tuaj: Postoni vetëm gjëra të mira në mediat sociale, pavarësisht nëse bëhet fjalë për ju apo ndokënd tjetër. Në këtë mënyrë, nuk do të pendoheni për asgjë që keni postuar.

5. Mjetet e tyre janë krijuar për të studiuar sjelljet tuaja

Featuredo tipar që platformat e mediave sociale lëshuan për publikun është aty për të studiuar më mirë përdoruesit e tyre. Sigurisht, një pjesë e vogël e të dhënave të mbledhura do të përdoren për të përmirësuar vetë shërbimin. Por, një pjesë e madhe e të dhënave të mbledhura do të përdoren për të maksimizuar fitimet e tyre duke shitur informacionin tuaj palëve të treta të interesuara. Gjithashtu, çdo mjet që ata lëshuan, qoftë në formën e programeve kompjuterike, mjetet në internet, aplikacionet, apo ndonjë tjetër, është krijuar për të studiuar sjelljet tuaja në internet. Pra, kini kujdes nga kjo.

Si të mbroni privatësinë tuaj: Përdorni VPN sa herë të keni qasje në mediat sociale për të koduar të gjitha transmetimet e të dhënave tuaja dhe t’i shmangni ato nga mbledhja e të dhënave tuaja personale.

Kjo është se si media sociale ndikon në privatësinë tuaj në internet dhe si mund ta mbroni atë. Tani e tutje, ju duhet të jeni më të përgjegjshëm në përdorimin e platformave të mediave sociale ndërsa përpiqeni të bëni më të mirën tuaj për të mbajtur të mbrojtur jetën tuaj private gjatë kësaj kohe.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map