Pse rrjedhja e të dhënave mund të ndodhë kur përdorni VPN dhe si ta parandaloni atë

Funksioni kryesor i një lidhjeje VPN është të ndihmojë për të mbajtur aktivitetin tuaj në internet privat, të sigurt dhe anonim, duke ju dhënë lirinë e plotë në internet. Lidhja private funksionon për t’u marrë me kërcënime të ndryshme të mundshme nga hakerat dhe palët e treta të paskrupulluara, si dhe për të parandaluar që palët e treta të monitorojnë dhe ndjekin veprimtarinë tuaj. Jo vetëm kaq, VPN gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin e ndokujt nga përgjimi në trafikun e rrjetit tuaj dhe vjedhjen e informacionit tuaj privat dhe personal.


Kur lidhja private funksionon ashtu siç duhet, është një mjet i fuqishëm që mund të përdorni për t’ju mbajtur të sigurt në aktivitetin tuaj në internet. Sidoqoftë, ka raste të caktuara kur lidhja private nuk arrin të sigurojë mbrojtjen që duhet t’ju japë. Kjo ndodh kur rrjedhjet e të dhënave ndodhin, dhe ky është problemi që përjetohet zakonisht nga përdoruesit që janë të ri në skenën VPN dhe nuk dinë se çfarë të bëjnë për të parandaluar atë. Këtu është arsyeja pse rrjedhja e të dhënave mund të ndodhë kur përdorni VPN dhe si ta parandaloni atë:

1. VPN juaj mund të regjistrojë veprimtarinë tuaj

Një nga arsyet më të zakonshme pse mund të rridhni informacionin tuaj personal dhe privat ndërsa jeni të lidhur me rrjetin privat është sepse VPN regjistron aktivitetin tuaj në internet dhe mbledh të dhëna për ju pa pëlqimin tuaj. Në mesin e shërbimeve të ndryshme VPN që janë në dispozicion sot në treg, vetëm disa ofrues të shërbimeve me reputacion dhe të mirë janë të sinqertë me ju në lidhje me ruajtjen e të dhënave. Shumë ofrues të tjerë të shërbimit, nga ana tjetër, me të vërtetë nuk kujdesen për privatësinë tuaj ndërsa përdorni lidhjen e tyre private, dhe në fakt, ata po mbledhin të dhënat tuaja dhe ua shesin palëve të treta.

Si ta parandalojmë: Zgjidhni shërbimin VPN që ka një politikë absolute logjike dhe kujdes shumë për të drejtat e privatësisë në internet të përdoruesit të tyre.

2. Lidhja juaj private mund të bjerë papritmas

Kur përdorni një lidhje private, në të vërtetë po maskoni lidhjen tuaj të rregullt me ​​adresën IP private. Kjo adresë IP private pastaj bëhet IP adresa që ju shfaqni në faqet e internetit që vizitoni. Ndërsa përdorni rrjetin privat, ka shumë pak mundësi që ju të zbuloni adresën tuaj të vërtetë IP sepse po e maskoni atë me një adresë tjetër IP që merrni nga serveri VPN. Sidoqoftë, kur lidhja private bie papritur, ajo pa dashje mund të rrjedh informacionin e adresës tuaj IP në faqet e internetit që vizitoni sepse automatikisht do të kalohet në lidhjen tuaj të rregullt të rrjetit.

Si ta parandalojmë: Sigurohuni që të aktivizoni funksionin Automatic Kill Switch në cilësimet VPN për të shkatërruar lidhjen tuaj të rrjetit përkohësisht sa herë që ka një rënie të lidhjes në VPN tuaj.

3. Mund të keni një konfigurim të mospërputhjes

Duke pasur një konfigurim të mospërputhjes midis shërbimit tuaj VPN dhe sistemit operativ të pajisjes tuaj gjithashtu mund të krijoni një shfaqje të rrjedhjeve të të dhënave. Për shembull, nëse VPN juaj nuk e mbështet lidhjen IPv6 ndërsa sistemi juaj operativ po përdor lidhjen IPv6, atëherë mund të shkaktojë një mospërputhje në konfigurim dhe ai mund të rrjedhë të dhënat tuaja DNS. Për më tepër, me rrjedhjen e të dhënave DNS, ju gjithashtu mund të zbuloni adresën tuaj IP dhe informacione të tjera të ndjeshme nëse nuk jeni të kujdesshëm në lidhje me të.

Si ta parandalojmë: Sigurohuni që të instaloni aplikacionin ose programin zyrtar VPN nga ofruesi juaj i shërbimit VPN dhe ndiqni me kujdes udhëzimet e konfigurimit.

4. Mund të përdorni një shërbim të keq të VPN

Jo të gjitha shërbimet VPN që mund të gjesh sot do të ofrojnë të njëjtën lidhje dhe performancë të një cilësie të lartë. Në rastin e një shërbimi të keq VPN, ai me të vërtetë nuk mund të mbrojë privatësinë tuaj, por përkundrazi do të spiunojë aktivitetin tuaj. Kjo ka qenë rasti me aplikacione të ndryshme falas VPN dhe ofrues të shërbimeve që mund t’i gjeni në treg sot. Ata kufizojnë tiparet e tyre të lidhjes private dhe në vend të kësaj përdorin aktivitetin në internet të përdoruesit si një lloj tjetër i opsionit të fitimit të parave për biznesin e tyre.

Si ta parandalojmë: Përdorni vetëm një shërbim me reputacion VPN të cilit mund t’i besoni, i cili ka një rekord të mirë dhe reagime të përdoruesit.

5. Mund të përdorni një Protokoll të Kriptimit të Nivelit të ulët

Protokolli i kriptimit që përdorni do të ndikojë gjithashtu në mbrojtjen e intimitetit që merrni nga lidhja juaj private. Për shembull, nëse po përdorni SOCKS5 në VPN tuaj, duhet të dini se ky lloj protokolli nuk ka ndonjë shifrim të fortë në dispozicion. Ajo ofron vetëm shpejtësi dhe performancë të mirë për lidhjen tuaj. Shtë gjithashtu e njëjta gjë me protokollet PPTP dhe L2TP që përqendrohen vetëm në shpejtësinë e transmetimit të të dhënave tuaja ndërsa keni një kriptim të nivelit të ulët që është i prekshëm nga sulmet e hakerave. Përdorimi i një protokolli kaq të ulët të kriptimit mund të rezultojë në rrjedhje të të dhënave.

Si ta parandalojmë: Përdorni të paktën 256-bit encryption në VPN tuaj, dhe nëse është e mundur, ngjitni protokollin OpenVPN për një siguri të qëndrueshme dhe mbrojtje të intimitetit për rrjetin tuaj privat.

Këto janë arsyet pse rrjedhja e të dhënave mund të ndodhë kur përdorni VPN dhe si ta parandaloni atë. Mos harroni se duhet të jeni shumë të kujdesshëm në zgjedhjen e lidhjes private që përdorni, veçanërisht nëse planifikoni ta përdorni atë për një kohë të gjatë. Ju duhet të dini se çfarë merrni, dhe gjithmonë duhet të kontrolloni politikën e privatësisë së ofruesit të shërbimit para se të regjistroheni në shërbimin e tyre.