Pse përdorimi i WhatsApp pa VPN nuk është më i sigurt dhe çfarë të bëni për të

Cila është aplikacioni më i popullarizuar i mesazheve të çastit në pajisjet e lëvizshme sot? Po, është WhatsApp. Tani në pronësi të Facebook, kjo aplikacion ka arritur në një miliard përdorues dhe baza e përdoruesve po vazhdon të rritet edhe sot. Mund të thuhet se është aplikacioni kryesor i mesazheve të çastit që njerëzit janë duke përdorur në ditët e sotme për të komunikuar me familjen dhe miqtë e tyre. Gjithashtu, me aftësinë për të krijuar grupe, thirrje zanore dhe thirrje video, është bërë një aplikacion i domosdoshëm që çdokush duhet të instalojë në pajisjet e tij mobile.


WhatsApp përdor sistemin e kriptimit nga fundi në fund i cili lejon përdoruesit të dërgojnë dhe të marrin mesazhe, fotografi dhe video të çastit, pa pasur nevojë të shqetësohen për privatësinë. Completelyshtë plotësisht privat, dhe encryption fund-për-fund të siguruar nga kjo aplikacion mund të mbrojë çdo informacion që është dërguar dhe marrë midis përdoruesve. Për më tepër, është në dispozicion si një aplikacion në internet, do të thotë që ju mund të përdorni këtë shërbim të mesazheve të çastit nga çdo pajisje desktopi duke hyrë në WhatsApp Web. Sidoqoftë, duhet të kuptoni që përdorimi i WhatsApp pa VPN nuk rekomandohet. Këtu janë arsyet:

1. Qeveria mund të thyejë kodimin përfundimtar të WhatsApp-it

Nëse doni të mbroni të dhënat tuaja të komunikimit nga qeveria, atëherë nuk mund t’i bëni nëse nuk përdorni asnjë VPN në pajisjet tuaja mobile. Pse? Kjo është për shkak se sistemi i enkriptimit nga fundi në fund i WhatsApp lehtë mund të prishet nga qeveria dhe ata lehtë mund t’i shohin të dhënat tuaja të komunikimit nëse e dëshirojnë atë. Për qëllim të hetimit, qeveria do të jetë në gjendje të depërtojë në të dhënat e llogarisë suaj në WhatsApp dhe të shikojë regjistrat e komunikimit tuaj.

Kjo është e ndryshme nëse përdorni gjithmonë rrjete private ndërsa përdorni WhatsApp. Me shërbimet e tilla, do të keni një sistem shtesë të kriptimit nga lidhja juaj private që mbron cilindo nga të dhënat tuaja të komunikimit në këtë aplikacion nga çdo palë e tretë që përpiqen të spiunojnë bisedat tuaja në internet.

2. Isshtë në pronësi të Facebook, kështu që të dhënat tuaja janë në rrezik

WhatsApp është në pronësi të Facebook që kur kjo kompani e mediave sociale bleu aplikacionin nga themeluesit origjinal disa vjet mbrapa. Nuk ka asnjë garanci që Facebook nuk i trajton përdoruesit e WhatsApp si ata trajtojnë përdoruesit e Facebook, me të gjithë sistemin e tyre të monitorimit dhe mbikëqyrjes për përdoruesit. Pra, mund të thuhet se të gjitha të dhënat tuaja të komunikimit WhatsApp do të regjistrohen nga Facebook, dhe për këtë arsye mund t’i shpërndahen palëve të treta në një moment më vonë.

Kur përdorni VPN, të paktën nuk keni nevojë të merreni me Facebook duke provuar të monitoroni të gjithë rutinën tuaj të komunikimit. Ju nuk do të duhet të merreni me shqetësimin që ndonjë palë e tretë mund të monitorojë apo edhe të dëgjojë bisedat tuaja në internet me këtë aplikacion.

3. Sistemi i Kriptimit i Aplikacionit Vetëm nuk është i mjaftueshëm

Siç është informuar tashmë për ju, kjo aplikacion i mesazheve të çastit ka sistemin e vet të enkriptimit nga fundi në fund që punon për të mbrojtur të dhënat tuaja të komunikimit nga çdo palë e tretë e paskrupull që përpiqen ta rrëmbejnë. Sistemi i kriptimit nga fundi në fund do të thotë që të dhënat tuaja do të dërgohen dhe pranohen vetëm midis jush dhe marrësit, kështu që ato nuk do të zbulohen tek asnjë person tjetër në mes. Sidoqoftë, ky është vetëm një sistem themelor i kriptimit që çdo aplikacion i komunikimit celular normalisht do të ketë. Nuk mund të garantojë mbrojtjen tuaj të privatësisë në internet.

Me VPN, do të jeni në gjendje të shtoni një ose më shumë enkriptim shtesë për komunikimin tuaj celular. Pra, ndërsa jeni duke përdorur WhatsApp, ju e dini se nuk ka asnjë mënyrë që njerëzit e tjerë të shkelin komunikimin që po bëni, përfshirë qeverinë. Kjo ju jep siguri dhe garanci për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet.

4. Mbrojtja e transmetimeve tuaja të përgjithshme është e rëndësishme

Nuk është vetëm çështje e mbajtjes së të dhënave tuaja të dërguara dhe të marra në WhatsApp private vetëm për ju dhe kontaktet tuaja. Aspak. Shtë çështje për t’i mbajtur të gjitha komunikimet tuaja të sigurta dhe private pa ndonjë rrezik që palët e treta të dëgjojnë ose monitorojnë bisedat tuaja në internet. Pra, ndërsa WhatsApp përdor encryption fund-në-fund për të siguruar që përdoruesit e tyre të kenë sigurinë dhe intimitetin që u duhen, nuk është e mjaftueshme sepse vetëm se do të mbrojë komunikimet tuaja individuale në këtë aplikacion.

Me VPN, ju do të shkoni përtej kësaj. Kriptimi i siguruar nga lidhja private do t’ju lejojë të mbroni të gjitha transmetimet e të dhënave tuaja, jo vetëm bisedat tuaja WhatsApp. Pra, ju do të mbroni të dhënat tuaja të përgjithshme që dërgoni dhe merrni në pajisjet tuaj celular gjatë gjithë kohës.

5. Hakerët po synojnë këtë aplikacion

Me më shumë se një miliard përdorues, WhatsApp është shënjestruar nga hakerat sepse kjo aplikacion do të ruajë shumë informacione private nga përdoruesit e tyre. Për hakerat, kjo do të thotë shumë dhe shumë objektiva të mundshëm për ta hakmarrur. Megjithëse ka masa të sigurisë të bëra nga kjo aplikacion për të siguruar që përdoruesit të mos humbasin qasjen në komunikimin e tyre WhatsApp, hakerat mund të jenë ende në gjendje të bëjnë një shikim në bisedat e tyre nëse nuk ka lidhje shtesë VPN.

Këto janë arsyet pse përdorimi i WhatsApp pa VPN nuk është më i sigurt dhe si të bëni për këtë. Theështja është se VPN është e nevojshme kur përdorni këtë aplikacion të mesazheve të menjëhershme në mënyrë që të shtoni shtresa të shumta të kriptimit për komunikimet tuaja në internet, gjë që është e rëndësishme nëse doni të mbani të sigurt dhe të sigurt informacionin tuaj privat.