Pse filtrimi në internet është i panevojshëm dhe pse duhet të filloni të zhbllokoni faqet e internetit tani

Diskutimi për filtrimin e internetit në mesin e zyrtarëve qeveritarë po përshkallëzohet dita ditës. Shumë njerëz duan të kufizojnë përdoruesit e internetit që të shijojnë lirshëm rrjetën. Ata duan të bllokojnë dhe censurojnë shumë faqe në internet, dhe të ngarkojnë më shumë për të hyrë në disa faqe në internet. Filtrimi i Internetit është rreth e përqark nesh dhe qeveritë e botës kanë versionin e tyre ose rregullat e filtrimit neto. Në një farë mënyre, me rregulla të tilla filtrimi, çdo qeveri dëshiron të kontrollojë përdoruesit e tyre në aktivitetin e tyre në internet.


Ndërsa filtrimi i internetit nuk është 100% i keq për përdoruesit, pasi jep shumë përfitime për ta, mund të mos jetë aspak i nevojshëm. Nëse nuk mund të përdorni disa faqe në internet për shkak të bllokimit të atyre faqeve nga qeveria ose ISP, është koha që ju ta ndryshoni tani. Me një VPN ose një rrjet virtual privat, filtrimi neto nuk ka asnjë kuptim. Mund të shijoni lirshëm në internet pa asnjë kufizim thjesht duke aktivizuar lidhjen tuaj VPN. Këtu janë arsyet pse filtrimi në internet është i panevojshëm dhe pse duhet të filloni të zhbllokoni faqet e internetit tani:

1. Përdoruesit kanë të drejtat për të hyrë në internet hapur dhe lirshëm

Po, në të vërtetë, ju keni të drejtat e një interneti të hapur dhe të lirë. Duke kufizuar internetin me një lloj kufijsh, ata që bëjnë këto kufizime në të vërtetë po privojnë të drejtat tuaja si përdorues të internetit. Për shembull, në Kinë ekziston diçka që quhet mur i zjarrit të madh të Kinës, që në thelb është mënyra sesi qeveria kineze u thotë qytetarëve se nuk lejohen të hyjnë në internet përtej murit të zjarrtë të madh, që do të thotë se ata mund të hyjnë vetëm në faqet e internetit që miratohen nga qeveria. Në njërën anë, rregullat ekzistojnë për të ruajtur sigurinë e vendit, por nga ana tjetër, ai shërben si burg që nuk lejon qytetarët të eksplorojnë botën e lirë lirshëm. Ky është rasti i shembullit kur privatësia në internet dhe të drejtat e sigurisë së përdoruesve janë duke u rrezikuar.

2. Trajton përdoruesit e Internetit si Fëmijët e Vogël

Kur hidhni një vështrim listës së faqeve të internetit të censuruar ose bllokuar, shumica e tyre përbëhen nga faqet e internetit që nuk janë të përshtatshme për përdoruesit e mitur të vizitojnë. Por, meqenëse sistemi i filtrimit prek të gjithë vendin, do të thotë që ata që e bëjnë këtë sistem të filtrimit po i trajtojnë përdoruesit e internetit si fëmijë të vegjël, të cilëve nuk u lejohet të hyjnë në uebfaqe të tilla “të papërshtatshme”. Do të ishte më mirë nëse sistemi i filtrimit funksionon vetëm për të bllokuar faqet e internetit të cilat mund të jenë të dëmshëm për përdoruesit, siç janë phishing dhe faqet e internetit mashtruese. Por, në realitet, qeveritë po bllokojnë çdo faqe në internet që ata konsiderojnë se nuk është e përshtatshme për disa përdorues për të vizituar, gjë që është duke trajtuar në mënyrë efektive të gjithë përdoruesit e internetit si fëmijët e vegjël.

3. Ai trajton përdoruesit si kriminelë të mundshëm ose krijues të problemeve

Në shumë raste, qeveritë po krijojnë sistemin e filtrimit për të mbrojtur vendin nga çdo sulm të dëmshëm. Përdoruesit janë të bllokuar nga përdorimi i faqeve në internet që janë në kundërshtim me propagandën e qeverisë ose ideologjinë. Ata kanë logjikën se nëse përdoruesit hyjnë në faqe të tilla, ata mund të bëhen potencialisht të rrezikshëm për qeverinë. Po në lidhje me përdorimin e një informacioni të tillë vetëm për hir të edukimit ose mësimit? Sipas kësaj logjike, sistemi i filtrimit të internetit i trajton përdoruesit mesatarë të internetit si kriminelë ose probleme problematikë, gjë që nuk është gjithmonë. Ajo që duhet të bëjë qeveria është të forcojë sigurinë e tyre në internet në vend që të bllokojë disa faqe në internet të parëndësishme.

4. Njerëzit do të përpiqen të rrethojnë sistemin e filtrimit sidoqoftë

Një nga arsyet pse filtrimi i internetit është një lloj i panevojshëm dhe i padobishëm është se përdoruesit do të përpiqen të gjejnë një mënyrë për të anashkaluar një sistem të tillë filtrimi. Natyrisht, njerëzit janë kuriozë. Njerëzit duan të dinë pse disa faqe në internet po bllokohen dhe pse duhen parandaluar hyrjen në faqet e internetit të tilla. Për shembull, YouTube, faqja kryesore në botë për transmetim, është bllokuar në disa vende. Natyrisht, njerëzit do të duan të dinë se çfarë ka të bëjë me këtë faqe në internet, dhe pse nuk mund të qasen në të, ndërsa njerëzit e tjerë në vendet e tjera mund të qasen në të. Kështu, ata do të përdorin VPN për të anashkaluar sistemin e filtrimit dhe të shkëputen nga kufizime të tilla në internet.

5. Edukimi në lidhje me sigurinë në internet dhe privatësinë është ajo që ka rëndësi

Në vend që të mendoni se cilat faqe në internet që duhet të bllokohen ose censurohen, mund të jetë më mirë që qeveria të mendojë se si të edukojë masat për sigurinë dhe privatësinë në internet. Gjithashtu, jepini prindërve edukim në lidhje me rëndësinë e kontrollit prindëror në epokën dixhitale. Sistemi i filtrimit nuk do të bëjë shumë nëse njerëzit nuk dinë të qëndrojnë të sigurt dhe privat në internet. Arsimi është ajo që ka rëndësi sepse do t’u japë qytetarëve ose përdoruesve të internetit njohurinë e nevojshme për të qëndruar të sigurt në internet. Në vend që të jetë paranojak i sjelljeve të rrezikshme të mundshme që vijnë si rezultat i lirisë së internetit, qeveria duhet të mbështesë lirinë e tillë të internetit duke u dhënë qytetarëve arsimin e plotë për të qëndruar të sigurt në internet.

Këto janë arsyet pse filtrimi në internet është i panevojshëm dhe pse duhet të filloni të zhbllokoni faqet e internetit tani. Nëse keni jetuar nën ligjet kufizuese të internetit në vendin tuaj, mund të çliroheni nga kufizimet e tilla duke përdorur një shërbim premium VPN. Do t’ju kthejë lirinë tuaj në internet. Pra, filloni të zhbllokoni faqet e internetit sot. Por, mos harroni të jeni një përdorues i përgjegjshëm i Internetit në çdo kohë.