Një afat kohor i polemikave, skandaleve, shqetësimeve të privatësisë dhe shkeljeve të të dhënave në Facebook

Facebook është i padiskutueshëm një nga më të mëdhenjtë
faqet e internetit të rrjeteve sociale në botë. Ka më shumë se 2.41 miliardë
njerëz në këtë platformë, duke bashkëvepruar me të tjerët dhe duke shkëmbyer foto, opinione,
video qesharake, dhe shumë më tepër. Vlera neto e Facebook është diku rreth 140 dollarë
miliardë, dhe duket se do të rritet vetëm në të ardhmen. Facebook gjithashtu posedon Instagram
dhe WhatsApp, me më shumë se një miliard përdorues në të dyja platformat.


Numrat e lidhur me kompaninë janë
vigan, dhe madje edhe një pjesë e ndryshimit zakonisht prek shumë përdorues dhe
bizneset. Njerëzit ndajnë të gjitha llojet e informacionit rreth tyre në Facebook. disa
i këtij informacioni mund të jetë jashtëzakonisht i ndjeshëm dhe personal. Onus vjen
Facebook se respekton intimitetin e përdoruesit dhe nuk i le informacionet të arrijnë
kudo që përdoruesi nuk dëshiron.

Por ka pasur disa raste
duke drejtuar drejt Facebook-ut duke mos arritur ta bëjë këtë. Shkeljet e të dhënave, intimiteti i errët
politikat dhe keqpërdorimi i informacionit të përdoruesit janë disa nga gjërat për të cilat
Facebook u fut në titujt.

Facebook është aq i madh sa që lehtë mund të përdoret për të tundur mendime në të gjithë një komb, për të ulur qeveritë, për të ndikuar në zgjedhje dhe shumë më tepër. Autoritetet në të gjithë botën e kanë pranuar çështjen dhe janë duke bërë përpjekje të vazhdueshme për të zvogëluar fuqitë e këtij gjigandi të mediave sociale.

Në këtë artikull, ne do t’ju sjellim
disa nga ngjarjet kryesore kur Facebook ishte në lajme, kryesisht për arsye të gabuara.
Objektivi ynë nuk është të portretizojmë Facebookun në dritë të keqe, por të krijojmë vetëdije.
Askush nuk mund t’i besojë një organizate thjesht sepse është e madhe dhe ka shumë
njerëzit e lidhur me të. Edhe ato me të gjitha burimet e tyre
asgjësimi bëjnë gabime dhe është përdoruesi që përfundon duke paguar për ato
gabime.

1. 2003- Facemash
ishte polemika e parë e Zuckerberg:
Në këtë artikull, do të kaloni
disa incidente që përfshijnë Zuckerberg dhe shkelje të intimitetit. Por edhe ne
mendoni se ky incident, krejtësisht i palidhur me Facebook, vlen të përmendet.

Mark Zuckerberg, themeluesi i Facebook,
krijoi një sit të quajtur Facemash ndërsa ishte student në Harvard. Faqen
do të tregonte rastësisht fotografi të çdo dy studentëve aktualë të Harvardit, dhe
vizitorët duhej të zgjidhnin atë që ata e gjetën më tërheqës.

Zuckerberg hakoi në serverët e Harvardit për të
kapni ato dhe fotografitë, dhe për këtë arsye, mund ta quajmë duke shkelur Zuckerberg
intimitetin në internet të njerëzve për herë të parë. Site nuk ka kohë për të marrë
popullore, dhe nuk ishte shumë kohë para se autoritetet u njohën me të. ata
e bëri atë të zbriste në internet, dhe Zuckerberg kërkoi falje për veprimet e tij.

(Burimi: Pasqyra)

2. Gusht 2007 – Ata rrodhën rastësisht
kodi i burimit:
Në vitin 2007, Facebook nuk ishte madje
afër forcës së Facebook-ut aktual. Gjithçka është më e rafinuar
tani, veçanërisht kur bëhet fjalë për menaxhimin e kodit. Atëherë, ata përfunduan
shfaqja e kodit burim për shkak të një serveri të keqfiguruar.

Dikush kopjoi dhe publikoi kodin në një
blog krijuar posaçërisht për qëllimin e quajtur Facebook Secrets. Facebook
më vonë u pajtuan të kishin një çështje të tillë dhe deklaruan se nuk ishte një shkelje e sigurisë por
një server i keqfiguruar që shkaktoi problemin. Ata gjithashtu pohuan se
kodi nuk dha ndonjë informacion që mund të komprometojë platformën.

(Burimi: Crunch Tech)

3. Shtator 2007 – Facebook lejohet të
kërkoni për profile në platformë duke përdorur motorë kërkimi:
Platforma e mediave sociale edhe një herë ra nën radarin e intimitetit
avokatët kur ata i vunë profilet në dispozicion për kërkim publik. Ajo do të
lejoni që edhe ata të zbulojnë profile në Facebook që nuk janë në platformë.

Edhe pse dikush do të duhet të identifikohet
Facebook për të marrë informacione shtesë ose për të bashkëvepruar me personin, shumë
përdoruesit e konsideruan atë një shkelje serioze të intimitetit.

(Burimi: BBC News)

4. Qershor 2008- Klinika e Politikave të Internetit dhe e interesit publik (CIPPIC)
ngriti një ankesë kundër Facebook për shkeljen e ligjeve kanadeze:
CIPPIC
deklaroi që Facebook nuk i informon si duhet përdoruesit e tij për mënyrën e ndarjes
informacionin personal të përdoruesit me palë të treta. Trupi gjithashtu theksoi atë
shumica e cilësimeve të intimitetit u vendosën në publik si parazgjedhje për çdo llogari të re.
Ajo çon në shumicën e përdoruesve që zbulojnë informacionin e tyre personal pa pasur nevojë
çdo njohuri për të.

Komisioneri i privatësisë konfirmoi më vonë
që shumë nga ankesat e paraqitura ishin legjitime dhe rekomanduan ndryshime.
Facebook pranoi disa nga ndryshimet e propozuara nga komisioneri, por jo të gjitha
prej tyre.

(Burimi: itbusiness.ca)

5. Shkurt 2009 – Facebook heq
e drejta e përdoruesve për të fshirë informacionin personal nga platforma:
Kishte shumë shqetësime për privatësinë nga përdoruesit në të gjithë botën kur
Facebook azhurnoi “kushtet e shërbimit” të tij dhe fitoi kontroll të plotë mbi
çdo gjë që përdoruesit postojnë në platformë. Para dispozitave të reja, përdoruesit kishin
mundësia për të hequr të gjithë informacionin e tyre personal nga faqja në internet sa herë që ato
kërkuar. Kushtet e modifikuara i lejuan Facebook-ut të përdorë informacionin në çfarëdo mënyre
dëshiron, edhe nëse përdoruesi ka fshirë llogarinë.

Facebook deklaroi se i duhej një kontroll i tillë
për të funksionuar siç duhet, dhe shumë shërbime të tjera të tilla si email gëzojnë një të ngjashme
kontrolli mbi të dhënat e përdoruesit. Njerëzit ngarkojnë informacione personale në mënyra të ndryshme më tej
platforma, dhe dikush tjetër që fiton kontroll të plotë mbi atë
informacioni mund të jetë i frikshëm për individët.

(Burimi: Telegrafi)

6. Shtator 2009- Facebook u detyrua të mbyllte fenerin që kur pushtoi intimitetin
sipas përdoruesve:
Beacon ishte një sistem reklamimi i zbatuar nga
Facebook për të postuar detajet e blerjes së përdoruesit në burimin e tyre të lajmeve sociale.

Edhe pse ekzistonte një mundësi për të hequr dorë
të funksionit, përdoruesit e kishin të vështirë ta përdorin atë. Shumë prej tyre konsiderohen
kjo është një shkelje e intimitetit pasi nuk donin informacionet rreth tyre
blerjet për të dalë në publik. Një grup i përdoruesve madje ngriti një padi kundër
kompani.

(Burimi: Telegrafi)

7. Shkurt 2011 – instantasti i Facebook
tipar personalizimi lejoi faqet e internetit të filialeve të fitojnë përdorimin e përdoruesit
informacione:
Kjo veçori e Facebook lejoi të tjera
faqet për të fituar qasje në çdo informacion që përdoruesit shënuan publike. Ai përfshinte
markat që ju kanë pëlqyer në platformë dhe disa informacione të tjera në lidhje me tuajin
preferencat.

Karakteristika u aktivizua si parazgjedhje kur
prezantuar në platformë. Shumë prej 500 milion përdoruesve të atëhershëm nuk kishin asnjë të dhënë
Facebook që ndan informacionin e tyre personal me bizneset e tjera. E bezdisshme
fakt në lidhje me këtë tipar ishte se ju mund të rrjedhë disa personale
informacion për korporatat nëse miqtë tuaj nuk e kanë fikur funksionin.

(Burimi: ZD Net)

8. Nëntor 2011 – FTC arrin një
zgjidhja me Facebook në lidhje me atë se si mbron privatësinë e përdoruesit:
Ndër raste të ndryshme të Facebook-ut që nuk veprojnë me përgjegjësi kur janë
erdhi në intimitetin e përdoruesit, FTC arriti një zgjidhje me rrjetin social
kompani për të siguruar që nuk shkel më tej privatësinë e përdoruesve. Zgjidhja
përmbante pretendime të ndryshme për të mbajtur një kontroll se si kompania modifikon privatësinë
cilësimet dhe deklaratat.

Wereshtë raportuar të ketë disa incidente
kur Facebook nuk ishte aq transparent në lidhje me përdorimin e të dhënave. Duhej të përballej me a
shumë nxehtësi për ndryshimin e politikave të privatësisë pa njoftuar përdoruesit ose njoftuar
ato. Kompania do të ndryshojë politikën e saj në atë mënyrë që artikujt që përdoruesi ka
e shënuar private nuk do të ishte më private, dhe përdoruesi nuk do ta dinte as
në lidhje me të Aplikacioni në Facebook u raportua gjithashtu për të mbledhur shumë më tepër të dhëna nga përdoruesit
telefon sesa kërkohej të funksiononte.

Tani Facebook-ut iu kërkua të merrte pëlqimin
para se të prezantonin ndonjë ndryshim në deklaratën e intimitetit, dhe atyre iu kërkua që të
i nënshtrohet një kontrolli të pavarur të privatësisë çdo 2 vjet për 20 vitet e ardhshme. shenjë
Zuckerberg pranoi që kompania kishte bërë një “numër të vogël gabimesh të profilit të lartë”.

(Burimi: The Guardian)

9. Qershor 2013 – Kur u lidh Facebook
me PRISM, programi i mbikëqyrjes masive:
ato
ishin ditë të çmendura kur Edward Snowden i tregoi botës se si qeveria e SHBA
agjencitë pushtojnë intimitetin e qytetarëve të tyre. Përfshiu përmendjen e PRISM, a
program që do të lejonte zyrtarët të krijonin një profil të kujtdo që ata dëshirojnë
duke përdorur të gjitha regjistrimet e tyre të informacionit dhe komunikimit në internet.

Facebook ishte ndër të tjerët më të mëdhenj
kompani të akuzuara për lejimin e qeverisë për të hyrë në privatësinë e përdoruesit
informacion. Sidoqoftë, ashtu si të gjitha ato kompani të tjera, Facebook gjithashtu e mohoi
duke pasur njohuri mbi PRISM ose duke siguruar ndonjë akses të derës së pasme në agjencitë qeveritare.

(Burimi: Verge)

10. Shkurt 2015 – Facebook u gjet
duke shkelur përsëri ligjin evropian:
Belge
komisioni i intimitetit nuk dukej shumë i kënaqur me modifikimin e ri
politika e privatësisë së Facebook. Ata përmendën politikën e re si thjesht zgjerim të
e mëparshmja dhe se ajo ende po dhunonte konsumatorin evropian
ligji i mbrojtjes.

Raporti përmendi që përdoruesit marrin
kontroll i pamjaftueshëm mbi përmbajtjen e krijuar nga përdoruesit e përdorur për qëllime tregtare dhe
se ishte jashtëzakonisht e vështirë për të lundruar nëpër cilësimet e intimitetit në
platformë. Ata përmendën se si mënyra e vetme për të ndaluar aplikacionin në Facebook të mbledhë informacione
në lidhje me smartphone tuaj është që të fikni GPS plotësisht. Mund të jetë lehtësisht pengesë
për dikë që dëshiron të përdorë objektet GPS por nuk dëshiron ta dijë Facebook-un
në lidhje me vendndodhjen e tyre. Megjithatë, kompania deklaroi se ata janë në përputhje me të
të gjitha ligjet belge për mbrojtjen e të dhënave.

(Burimi: The Guardian)

11. Dhjetor 2015- Cambridge Analytica
dhe përdorimi i saj i të dhënave në Facebook mori në vëmendje të publikut për herë të parë:
The Guardian publikoi një artikull ku thuhej se hasi disa
dokument i cili tregon se të dhënat psikologjike të korrura nga Facebook, pa
leja e përdoruesve, është duke u përdorur në fushatën presidenciale të Ted Cruz.

Raporti përmend gjithashtu përfshirjen e
Robert Mercer, një miliarder i mirënjohur i Wall Street dhe një donator republikan.
Ata theksuan se ai është ai që financoi ekzistencën e Cambridge Analytica,
e cila tani po ndihmon fushatën presidenciale të Ted Cruz me përdorimin e
të dhëna psikologjike të mbledhura nga Facebook pa i njoftuar përdoruesit.

(Burimi: The Guardian)

12. Shkurt 2016 – Facebook u përpoq të
të marrë kontrollin mbi internetin në Indi dhe dështoi në mënyrë të mjerë:
Facebook u përball me kundërshtimin mbarëkombëtar për propozimin e saj për të ofruar
internet falas për njerëzit e Indisë. Ajo që u quajt më herët “Internet Zero”
dhe më vonë të etiketuar “Bazat Falas”, nuk ishte gjë tjetër veçse përpjekja e Facebook për të marrë
mbi internet në Indi.

Kompania propozoi të sigurojë falas
shërbime të internetit për njerëzit. Do ta bënte këtë duke bërë marrëveshje me lokale
shërbimet e telekomunikacionit dhe sigurimin e përdoruesve për disa nga bazat
dhe faqet e internetit të njohura dhe aplikimet. Megjithatë, kjo do të kishte hedhur
lojtarë të vegjël jashtë tregut, dhe të gjitha faqet e internetit dhe shërbimet e përfshira brenda
plani nuk do të kishte mbetur asnjë konkurrencë.

Sidoqoftë, India pa një fushatë të gjerë
për neutralitetin neto në të gjithë vendin. Miliona kërkesa u dërguan në
autoriteti rregullator, dhe njerëzit ishin aq të hapur sa mund të jenë gati neto
neutralitetit. Ata diskutuan gjithashtu se si Bazat e Lira nuk ishin gjë tjetër veçse një kurth për një
internet më i vogël.

Pas një beteje të gjatë dhe rraskapitëse 11-mujore,
qytetarët më në fund morën atë që kërkuan. Facebook nuk u lejua të
ofroni shërbime të internetit në vend dhe vendimi shkoi në favor të neto
neutralitet.

(Burimi: The Guardian)

13. maj 2016 – Lajmet tendencioze të Facebook
Seksioni merr nën radarin e autoriteteve amerikane:
Raporte nga disa shtëpi mediatike që sugjerojnë se Facebook mund të jetë
kanë qenë duke hedhur artikuj për seksionin e lajmeve të saj të modës, ta bëjnë Senatin
të fillojë një hetim për këtë çështje. Gizmodo publikoi një artikull të lajmeve që kishte një
ish-kuratori i lajmeve në Facebook duke treguar se si ishin lajmet favorizues të konservatorëve
shtypur. Artikulli kishte edhe fragmente të intervistimit të ish-kuratorëve të tjerë
me disa duke mohuar dhe disa duke pranuar paragjykimin.

Disa ditë më vonë, The Guardian publikoi një
dokument që theksoi përfshirjen e rëndë të kuratorëve njerëzorë kur bëhet fjalë
te menaxhimi i seksionit. Meqenëse Facebook kishte një bazë të tillë të madhe përdoruesish, të personalizuara
Seksioni i lajmeve në trend mund të ketë disa ndikime serioze se si formohen pikëpamjet politike
Vendi. Pas dy historive, senati vendosi të fillojë një hetim
në çështje.

Në përgjigje të akuzave, Facebook
nisi grupin e udhëzimeve që përdor për të menaxhuar seksionin e lajmeve të tij në trend dhe
insistoi që ata të kenë një mekanizëm të fortë për të siguruar që të gjitha pikëpamjet të merren
pjesa e tyre e drejtë e ekspozimit.

(Burimi: Digg, Gizmodo, The Guardian)

14. maj 2017- Facebook vazhdon të dështojë në përpjekjet e tij për të luftuar lajmet e rreme: falso
lajmet kanë qenë një zonë kryesore shqetësuese për Facebook për një kohë të gjatë. Ishte një temë e nxehtë
gjatë zgjedhjeve presidenciale në SH.B.A. dhe më pas ishte një çështje madhore në shumë
Shtete te tjera. Facebook dukej i shqetësuar për këtë çështje, por nuk arriti të zgjidhte
kërcënimi. Përhapja e dezinformatave ndikoi në vende të tilla si Gjermania
too. Një shumë e ndjenjave të urrejtjes u nxitën në vend me ndihmën e
lajme të rreme. Barak Obama gjithashtu ngriti shqetësime në lidhje me lajmet e rreme para fundit
të mandatit të tij si President i Sh.B.A..

Facebook vendosi një kontroll të fakteve
sistem i cili duhej të informonte përdoruesit për lajmet jo aq të besueshme
dhe ruajini që të mos viralizohen. Sidoqoftë, gjërat po shkonin vetëm në jug për në
Mediat sociale kanë ndikuar se sistemi ishte tepër vonë për të raportuar lajmet ose përfundoi
duke katalizuar përhapjen e thashethemeve.

(Burimi: The Guardian)

15. Shtator 2017 – Zbulimet në Facebook a
Përfshirja e mundshme ruse në zgjedhjet e SHBA:
Facebook
dorëzoi prova në lidhje me 3,000 reklama në platformë, të cilat duket se kishin
lidhje me Rusinë dhe zgjedhjet presidenciale në SH.B.A. Facebook tha
reklamat nuk ishin shumë specifike për ndonjë figurë politike por përfshinin tema të tilla
si emigracioni, raca dhe të drejtat e barabarta. Ata raportuan shpenzime totale të
100,000 dollarë në reklamat mbi dy vjet.

(Burimi: BBC)

16. Shtator 2017 – Diferenca të mëdha
midis pretendimeve të menaxherit të reklamave në Facebook dhe të dhënave të konsensusit:
Facebook u fut në lajme përsëri kur vuri në dukje një analist hulumtues
ndryshime të mëdha midis asaj që pretendon Facebook dhe ato të dhëna konsensuale të SH.B.A.
thotë. Menaxheri i Ad i Facebook pretendoi se ishte në gjendje të arrinte gati 41
milion njerëz në SHBA të moshës midis 18-24 vjeç. Përkundrazi, të dhënat e regjistrimit
nga raportet e kohës kanë vetëm 31 milion njerëz në vend të moshuar në atë
grup.

Një çështje e ngjashme u vërejt kur erdhi
te demografia e moshave midis 25 dhe 34-vjeç. Ndërsa menaxheri i reklamave në Facebook
pretendoi se mund të arrinte në 60 milion njerëz të tillë, tha regjistrimi
kishte vetëm 45 milion njerëz të tillë në komb.

Kishte mundësi të shumta për të tilla
nje ndryshim Mund të ishte një problem, njerëz që krijonin llogari të shumta, përdorimi i tyre
VPN, etj. Por lajmet mbollën disa pyetje në mendjen e tregtarëve që mbështeten
në Facebook për reklama.

(Burimi: Wall Street Journal)

17. Shtator 2017 – Autoritetet Spanjolle
gjobiti Facebook
1.2 milion € për
Deklaratat e paqarta të privatësisë dhe metodat e padrejta të mbledhjes së të dhënave:
Gjoba erdhi pasi autoritetet zbuluan shumë
parregullsi në mënyrën se si Facebook mbledh të dhënat nga përdoruesit.

Ata deklaruan se gjigandi i mediave sociale
mbledh të dhëna të përdoruesit për tema të tilla si seksi, besimi, ideologjia dhe shumë të tjera
gjërat ose direkt ose indirekt përmes aplikacioneve të palëve të treta. Përdoruesi shpesh
nuk ka të dhëna për mbledhjen e të dhënave dhe është i mashtruar në dhënien e pëlqimit për të.
Kompania nuk e bën të qartë pse po mbledh informacione të tilla dhe
çfarë do të bëjë me të.

Mbledhja e të dhënave vazhdon edhe kur
përdoruesi nuk është regjistruar në llogarinë Facebook përmes faqeve në internet që kanë
Butoni si Facebook. Ata përmendën gjithashtu që edhe përdoruesit pa asnjë
Llogaria në Facebook nuk është e sigurt nga shfrytëzimi i të dhënave të tilla.

Ata gjithashtu vunë re çështje kur bëhet fjalë
fshirjen e informacionit të ruajtur nga serveri i tyre. Kompania do të kishte të dhënat
për 17 muaj me përdorimin e cookies.

Përgjigja zyrtare nga Facebook deklaroi
se ata ndiqnin rregulloret evropiane dhe do të kundërshtonin gjobën. madje
megjithëse shuma e gjobitur ishte thjesht një kashtë për grumbullimin e parave të Facebook-ut, ishte
dëmtimi i reputacionit të tij i cili ishte një shqetësim shumë më i madh.

(Burimi: Crunch Tech)

18. Mars 2018- Mbuluesi i telefonit
Christopher Wylie i tha botës që Cambridge Analytica përdorte në mënyrë të paligjshme
fitoi të dhëna në Facebook për të ndihmuar fushatën e Trump:
i ardhshëm
nuk dukej kaq e ndritshme për Facebook në këtë pikë. Shtëpi të mëdha mediatike mbuluan lajme
histori që përmendën përdorimin e të dhënave nga rreth 50 milion profile në Facebook
nga Cambridge Analytica. Numri u rishikua më vonë në 87 milion.

Wylie, e cila dikur ishte një punonjës në
Cambridge Analytica, përmendi se si të dhënat u fituan në mënyrë false dhe më pas
keqpërdoret për të korrur përfitime politike. Ai përmendi se si informacionet e fituara
nga profili i një përdoruesi mund të përdoret për t’i manipuluar ato politikisht me përdorimin
të reklamave specifike.
(Burimi: The Guardian)

19. Mars 2018 – FTC fillon një hetim
kundër Facebook për të monitoruar përfshirjen e saj në çështjen Cambridge Analytica:
Gjërat fillojnë të bëhen të çrregullta për Facebook rreth kësaj kohe kur
Komisioni Federal i Tregtisë vendos të zbulojë nëse kompania shkel ndonjë klauzolë
të zgjidhjes së mbrojtjes së intimitetit që ajo bëri me autoritetet në 2011. Kompania
çmimet e aksioneve regjistruan një rënie të konsiderueshme pas këtij lajmi.

(Burimi: The Washington Post)

20. Prill 2018 – Facebook hyn akoma
një tjetër polemikë e intimitetit për përdorimin e teknologjisë së skanimit të fytyrës:
Një vendim në Illinois parashtroi disa pyetje mbi ruajtjen dhe përdorimin
të të dhënave biometrike të përdoruesve pa pëlqimin e tyre. Facebook përdor DeepFace
teknologji për të skanuar foto të ndryshme të përdoruesit dhe më pas të sigurojë më mirë
sugjerime kur bëhet fjalë për etiketimin e njerëzve në fotot e postuara në platformë.
Ligji ndalon organizatat të ruajnë informacione biometrike të përdoruesve
pa miratimin e tyre. Sidoqoftë, Facebook tha që nuk kishte asgjë
thelb në pretendime dhe kërkoi shembuj individualë për të treguar ndonjë dëm
bërë për individët me përdorimin e teknologjisë. Diskutim i thjeshtë i një tjetri
Shkelja e mundshme e intimitetit dukej e mjaftueshme për të ndikuar në vlerën e markës së tyre këtë herë.

(Burimi: Investopedia)

21. Prill 2018 – Zuckerberg duhej
dëshmojnë para Kongresit:
Duke ndjekur të gjitha
u shpalos në skandalin e Cambridge Analytica, Zuckerberg u kërkua të ishte i pranishëm
në dy seanca të kongresit në muaj. Senatorët pyetën disa seriozë dhe
pyetje të vështira nga miliarderi i ri. Zuckerberg u përball me Senatin
Komitetet e gjyqësorit dhe tregtisë në një ditë dhe Energjia dhe Tregtia në Shtëpi
Komiteti nga ana tjetër.

(Burimi: CNBC)

22. maj 2018- Facebook gjobiti 122 dollarë
milion për përputhjen e llogarive të përdoruesve të Facebook dhe WhatsApp:
Kur Facebook fitoi WhatsApp në 2014, ata kundërshtuan çdo spekulim
të përputhjes së të dhënave të përdoruesit në dy platformat. Deklarata u bë te
Komisioni Evropian në procesin e rishikimit të bashkimeve të vitit 2014. Komisioni tregon
duke ditur që mundësitë e një gjëje të tillë që ndodhte ekzistonte në atë kohë, dhe
zyrtarët e kompanisë ishin mirë të vetëdijshëm për të.

Si rezultat, kompania u gjobit për
sigurimi i informacionit të pasaktë në kohën e procesit të rishikimit të bashkimeve.
Përgjigja e Facebook-ut që ishte një gabim nga ana e tyre nuk dukej se bënte përshtypje
kushdo në atë kohë. Facebook u detyrua gjithashtu të ndalojë rrjedhën e të dhënave midis
dy platforma në rajon.

(Burimi: Crunch Tech)

23. Korrik 2018- Facebook gjobitet 500,000 për
Saga e Kembrixhit Analytica:
Kompania u gjobit
për shkak të dështimit për të mbajtur të dhënat e përdoruesit të sigurt dhe për të mos qenë në gjendje
tregoni përdoruesve se si përdoren të dhënat e tyre. Shuma e gjobitur nuk mund të shqetësojë shumë Facebook-un,
por pritet të ketë ndonjë ndikim serioz në reputacionin dhe publikun e tyre
perceptim.

Nëse shkelja do të merrej
vend pas prezantimit të GDPR, atëherë shuma mund të ishte diku
rreth 1.4 miliardë. Guess vendimi ishte disi e hidhur për të
gjigandi i mediave sociale.

(Burimi: The Guardian)

24. Shtator 2018 – 50 milion Facebook
llogaritë u ekspozuan në një shkelje të të dhënave:
Nëse dikush
menduan se gjërat nuk mund të keqësoheshin më shumë se kjo për Facebook, atëherë ishin
gabuar. Uebfaqja e rrjeteve sociale dëshmon shkeljen më të madhe të të dhënave
që kur erdhi në ekzistencë. Hakerët shfrytëzuan kodin e Facebook për të fituar
hyrë në një numër kaq të madh të llogarive të përdoruesve.

(Burimi: The New York Times)

25. Mars 2019- Facebook përballet me shumë
kritika për të mos mundur të ndaloni menjëherë videon e xhirimit Christchurch:
Ngjarjet e tmerrshme që shpalosën në Zelandën e Re që përfshinin vdekjen
nga 51 persona shtruan shumë pyetje në rrjetin e madh shoqëror
platformat. Gjithnjë e më shumë elementë antisocial po përdorin këto platforma për të
përhapni urrejtjen dhe promovoni aktivitete të paligjshme. Të shtënat e Christchurch ishin transmetuar drejtpërdrejtë
në Facebook për 17 minuta para se moderatorët të kishin mundësi ta zbrisnin.

Edhe pasi videoja origjinale u ndalua,
kishte shumë versione të videos origjinale që qarkullonin në platformë
për një kohëzgjatje të gjatë. Pamundësia e Facebook për të pasur një moderim të rreptë dhe
Sistemi i monitorimit për të parandaluar incidente të tilla e bëri atë të përballet me kritika
nga autoritetet dhe njësoj nga publiku.

Facebook doli me dispozita më të rrepta
për transmetim live pothuajse dy muaj më vonë. Rregullat e reja përfshinin pezullimin
përdoruesit që të hyjnë në shërbim dhe të kenë një politikë me një grevë. Megjithatë,
masat ende konsideroheshin të pamjaftueshme nga shumë njerëz. Disa prej tyre
madje pohoi se nuk ka asnjë mënyrë për të mbajtur aspektet e errëta të njeriut
natyra larg platformës.

(Burimi: Bloomberg, New York Times)

26. Mars 2019Facebook pranon të ruajë miliona fjalëkalime në tekst të thjeshtë:
kompania duket se po e ka të vështirë të qëndrojë larg polemikave. ata
përmendur në një postim në blog që një gabim shkaktoi qindra miliona fjalëkalime
ruhen në formë teksti të thjeshtë për vite me rradhë. Edhe pse zyrtarët erdhën për tu vërejtur
gabimin në janar, ata e sollën atë në vëmendjen e publikut vetëm dy muaj
më vonë.

Gabimi daton në vitin 2012. Blog gjithashtu
thotë se nuk ka gjetje për të treguar ndonjë qasje të pahijshme, por ka pasur
pa përmendur se si ata arritën në një përfundim të tillë. Facebook tha që ata do të
njoftoni përdoruesit e prekur të Facebook, Facebook Lite dhe Instagram në lidhje me
incident.

(Burimi: Salla e lajmeve në Facebook)

27. Prill 2019 – Megjithatë një tjetër incident
tregojnë se sa të ndjeshme janë të dhënat e përdoruesit me Facebook dhe palë të treta
aplikimet:
Më shumë se 540 milion rekorde të
Përdoruesit e Facebook u gjetën të pasigurt dhe jashtë në internet. këto
regjistrime të të dhënave nga dy aplikacione në Facebook që i vendosin ato në serverë të pasigurt.

Të dy aplikacionet me emrin “Cultura Colectiva” dhe
“Në Pishinë” kishte të dhëna të mbledhura të dhëna nga përdoruesit e Facebook. Kultura Colectiva
pati një pjesë më të madhe në këtë grup të pasigurt të të dhënave. Informacioni që ata kishin përfshirë
komente, si, ids në Facebook, etj. Ndërsa disa përdorues mund të mos i konsiderojnë si të ndjeshëm
informacion, ai ende mund të shkaktojë dëme mjaft të rëndësishme, veçanërisht kur
seti është kaq i madh.

Në Pishinë dukej se kishte shumë më tepër
informacion të ndjeshëm në krahasim me aplikacionin tjetër. Ai përmbante
informacione që lidhen me miqtë, interesat, fotot, idetë e postës elektronike, etj. madje
fjalëkalimet u ruajtën në tekst të thjeshtë. Ndërsa fjalëkalimet mund të ishin për
aplikacion dhe jo Facebook, ka ende shumë njerëz që përdorin të njëjtën gjë
fjalëkalim nëpër të gjitha llogaritë e tyre.

Pjesa më e dukshme për këtë tërësi
rasti është se u deshën muaj përpara se e gjithë situata të ishte kujdesur, një herë
çështja u raportua.

(Burimi: UpGuard)

28. Prill 2019 – Facebook fitoi email
llogari prej 1.5 milion përdoruesish pa i njoftuar ata:
Kjo është tani pika e kohës kur njerëzit nuk janë më të befasuar
dëgjoni për shkeljet e intimitetit nga Facebook. Ky incident përfshiu kompaninë
duke kërkuar fjalëkalime të postës elektronike kur regjistrohet një përdorues i ri. Dhe sapo të hyjë përdoruesi
fjalëkalimet e postës elektronike, aplikacioni do të importonte kontakte të ruajtura në email
llogari pa kërkuar lejen e përdoruesit.

Facebook përmendi që kjo pa qëllim
procesi ndodhi pasi ato eliminuan verifikimin e fjalëkalimit të emailit kur
dikush regjistrohet në platformë. Onlyshtë vetëm një nga shumë gabimet e intimitetit
që Facebook e bëri në vitin 2019.

(Burimi: Forbes)

29. maj 2019- Autoriteti turk ul një gjobë prej 270,000 dollarë në Facebook për
shkelje të intimitetit:
Në Shtator 2018, Facebook kishte një gabim API që lejoi
Aplikimet e palëve të treta për të hyrë në fotot e përdoruesit gjatë 12 ditëve. Ndikoi përreth
300,000 qytetarë në të gjithë vendin e Lindjes së Mesme.

Mbrojtja e të dhënave personale të vendit
autoriteti e shpalli Facebook fajtor që nuk ka reaguar menjëherë për të zgjidhur çështjen,
dhe duke mos arritur tek autoritetet turke të informojnë sa më shpejt të metat
si zbuluar në lidhje me të.

(Burimi: RT)

burimet

 1. pasqyrë
 2. Tech
  përtyp
 3. lajmet BBC
 4. itbusiness.ca
 5. telegraf
 6. telegraf
 7. ZD
  Neto
 8. kujdestar
 9. prag
 10. kujdestar
 11. kujdestar
 12. kujdestar
 13. Digg,
  Gizmodo,

  kujdestar

 14. kujdestar
 15. BBC
 16. Wall Street Journal
 17. Tech
  përtyp
 18. kujdestar
 19. Washington Post
 20. Investopedia
 21. CNBC
 22. Tech
  përtyp
 23. Kujdestar
 24. New York Times
 25. Bloomberg,

  New York Times

 26. Facebook
  redaksi
 27. UpGuard
 28. Forbes
 29. RT
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map