Malware, Ransomware & Phishing – 60 fakte dhe statistika që duhet të dini!

Malwares ndikojnë te të gjithë. Jemi bërë
gjithnjë e më shumë i varur nga teknologjia dhe, prandaj, shumë më e ndjeshme ndaj tij
ndërhyrje malware.


Njerëzit që fshihen pas këtyre malware janë
vazhdimisht duke ardhur me një malware më të fortë dhe mënyra krijuese për t’i injektuar ato
në kompjuterin e viktimës. Situata është shumë më e keqe se ajo që shumë
kuptojnë.

Ndërsa është gati e pamundur të ndalosh
fluksi i malware, gjithmonë mund të marrë masa parandaluese për të qëndruar jashtë tyre
arrijnë. Të jesh i vetëdijshëm për atë që po ndodh në malware është ndër më të mirët
metodat e mbrojtjes prej tyre.

Nëse dikush është i vetëdijshëm se çfarë mund t’i godasë ata, ata
mund të jetë në gjendje të përgatitet më mirë për një sulm të mundshëm. Ky artikull do të ndihmojë
ju zgjeroni bazën tuaj të njohurive për malware.

Disa nga pikat mund t’ju ndihmojnë të realizoni
kërcënimet e mundshme me të cilat mund të përballeni ndërsa të tjerët mund t’ju japin një ide mbi
dëme të mundshme që mund të shkaktojnë ato kërcënime. Disa nga faktet mund t’ju tërheqin
të shikoni më shumë në botën e malware, dhe disa mund t’ju bëjnë të ktheheni
dhe shikoni nëse sistemi juaj antivirus është i azhurnuar apo jo.

Contents

Statistikat më të gjera

Le të fillojmë me disa numra të papërpunuar dhe
Listat. Sipërmarrje dhe entuziastë të ndryshëm të sigurisë në internet vazhdojnë të vijnë me të dhëna
të hedhim dritë mbi atë që po ndodh në botën e malware. Ndërsa shumica e
këto informacione zakonisht janë të frikshme, mund ta ndihmojnë njeriun të kuptojë më mirë dhe
parashikojnë tendencat.

Ne kemi qershitur një grusht të tillë
informacione për t’ju dhënë një paraqitje të shkurtër të asaj që po ndodh në botën e
Siguria kibernetike.

1. Peshkimi, malware dhe inxhinieria sociale kryesojnë grafikun

Tri llojet kryesore të sulmeve që a
Përdoruesit mund të përballen janë phishing, malware dhe inxhinieria sociale. Kjo ka qenë
rast për 3 vjet rresht tani. Ndarja midis phishing, malware dhe
inxhinieria sociale është përkatësisht 44%, 31% dhe 27%.

(Burimi: Isaca)

2. Numri më i madh i sulmeve në internet u raportua në
Amerika e Veriut

43% e sulmeve në internet raportuan vitin e kaluar
ishin nga Amerika e Veriut. Por kjo nuk duhet të ngatërrohet me numrin e
Sulmet në internet që ndodhën. Mund të ketë ndonjë lidhje midis totalit
numri i sulmeve dhe ky stat, por raportet mund të luhaten. Një domethënës
numri i sulmeve në internet kanë mbetur të raportuara. Evropa përbënte 25% të
raportoi sulme në internet.

(Burimi: Isaca)

3. 28% e të gjitha krimeve të raportuara në internet ishin të drejtuara
shërbime teknologjike / industri këshillimi

Kjo industri duket se tërheq shumë
kriminelët kibernetikë. Sektori bankar ishte industria e ardhshme më e prekur, me një
Pjesë prej 20% e ndjekur nga agjencitë qeveritare në 10% të të gjitha krimeve në internet
raportuar.

(Burimi: Isaca)

4. Numri i incidenteve me malware po bëhet më i ulët
ndërsa phishing është në të gjitha kohërat e larta

Raporti i transparencës së Google e tregon këtë
faqet e internetit të bllokuara nga malware kanë qenë në rënie të vazhdueshme që nga viti 2017. Sidoqoftë,
numri i faqeve të internetit të phishing është rritur me një normë eksponenciale në këtë
periudhë. Kriminelët në internet duket se po mbështeten më shumë në phishing sesa në përpjekje
për të futur malware.

(Burimi: Raporti i transparencës së Google)

5. 65% sulmet në internet drejtohen në të vogla dhe të mesme
bizneset

Kriminelët në internet po lëvizin më shumë drejt
bizneset e vogla dhe të mesme. Organizatat e tilla zakonisht nuk kanë mjaftueshëm
burime që duhen përgatitur për sulme më të sofistikuara. I bën ata të lehtë
pre dhe tendencat reflektojnë njësoj.

(Burimi: Cybint)

6. Aplikimi potencialisht i padëshiruar (PUA) i përgatitur vetëm
13.89% e të gjitha kërcënimeve në internet

Malware përbëhet nga shumica e kërcënimeve në kompjuter.
Numrat e treguar nga AV-TEST thonë se 86.11% kërcënime të regjistruara vitin e kaluar ishin
të gjithë malware.

(Burimi: AV-TEST)

7. Ka pasur një rritje prej 56% të sulmeve në internet

Raporti i kërcënimit të sigurisë në internet
botuar nga Symantec zbuloi se kishte pasur një rritje prej 56% në
sulmet kompjuterike. Rritja duket lajm eksponencial dhe po aq i keq për përdoruesit dhe
zyrtarët e sigurisë kibernetike.

(Burimi: Symantec)

8. Kriminelët në internet po synojnë bizneset për një më të madh
fitim

Ka pasur një rritje prej 79% në zbulimet e malware
për bizneset pasi hakerat kuptuan se mund të fitonin para më të mëdha
duke synuar bizneset sesa individët.

(Burimi: Malwarebytes)

9. Virusi i parë kompjuterik u zbulua në një Mac

Kjo mund të jetë befasuese për shumë ‘përdorues të përdoruesve’
atje jashte. Një virus kompjuterik i quajtur Elk Cloner u zbulua në Mac
1982. Malware i parë me bazë kompjuterike të quajtur Brain u lëshua në 1986.

(Burimi: Livewire)

malware

Malware nuk mendohet të ngatërrohet me të
kërcënime të tjera në internet. Ai përfshin një gamë të gjerë të nën-seksioneve dixhitale
kërcënime, dhe ne kemi një pjesë të dedikuar për të shpjeguar nomenklaturën.

Tani për tani, kjo pjesë do t’ju japë një ide
se si malware aktualisht po bën kërdi në botën dixhitale. Ajo jo vetëm
shkakton dëme monetare por edhe intelektuale dhe nganjëherë fizike.

Shkalla e sulmeve malware po rritet në
një normë alarmante. Dhe me lloje të reja të malware që shfaqen tani e më pas,
industria e sigurisë në internet është gjithmonë në gishtat e këmbëve.

Këtu janë disa fakte për t’ju ndriçuar më shumë
për çështjen.

10. SonicWall regjistroi 10.52 miliardë sulme malware në
2018

2018 pati një rritje të jashtëzakonshme të malware
sulmeve. Numri i malware i regjistruar arriti në 10.52 miliardë, duke thyer të gjitha
rekordet e mëparshme. Megjithatë, numri zhytur ndjeshëm në tjetrën
vit. Trende të ngjashme u shfaqën në raportet e tjera të sigurisë në internet që konfirmojnë
ulje e numrit të sulmeve malware në vitin 2019.

(Burimi: Muri zërit)

11. Shtetet e Bashkuara raportuan më shumë sulme në internet se cilindo
vendi tjetër edhe pas një ulje prej 17%

SH.B.A. vazhdon të jetë më malware
vendi i prekur. Rreshtimi i argjendit është se numri i sulmeve është zvogëluar
krahasuar me një vit më parë. Tendenca ishte e ngjashme në vendet e tjera, me një
disa përjashtime nga India, Zvicra dhe Hollanda.

(Burimi: Muri zërit)

12. Emailet janë akoma vektori më i zakonshëm për përhapjen
malware

Një nga pjesët më të vështira të punës për një
hakeri është të transmetojë dhe ekzekutojë malware në pajisjen e përdoruesit. Zakonisht
kërkon që dikush të ekzekutojë malware në pajisje. Emailet rezultojnë më të mirat
mënyra e bërjes së dikujt klikohet në një skedar me qëllim të keq. Ata shpesh do të ngatërrojnë
malware me një format të zakonshëm siç janë ZIP, PDF, DOC, etj.

(Burimi: IT Pro Portal)

13. 32.77% e kompjuterave në botë u infektuan nga disa
malware

Një raport i publikuar në vitin 2014 thoshte se
gati një e treta e kompjuterave në të gjithë botën merren me një malware të
një lloj. Periudha pa zbulimin e shumë llojeve të reja të malware, dhe
kuajt trojan ishin majat e tryezës.

(Burimi: TechNewsWorld)

14. Ekziston një rritje prej 14% në aktivitetin e malware krahasuar
në vitin e kaluar

AV-TEST regjistroi një rritje prej 14% të malware
aktiviteti në 2019 në krahasim me 2018. Numri pritet të rritet
pasi kishte akoma një muaj në 2019 në kohën e shkrimit të këtij
artikull. Shkalla e rritjes së aktivitetit të malware në vit duket se po arrin
një pllajë, por rritja është akoma e rëndësishme.

(Burimi: AV-TEST)

15. Llojet e malware të trefishuar

Ekosistemi i Apple konsiderohet më i sigurt
bast krahasuar me një seksion të Windows-it dhe Android-it me dashakeqe. Por tendencat e fundit
tregojnë se kriminelët në internet po interesohen më shumë për macOS. Ishte nje
gati tre herë rritje në numrin e mostrave malware për macOS në vit
2018.

(Burimi: AV-TEST)

16. Telefonat celularë po bëhen më të sigurt

SecureList raportoi pothuajse 1 milion më pak
zbulime malware të lëvizshme në krahasim me tremujorin e dytë të 2018. Trendet
kanë qenë të qëndrueshëm, dhe dikush mund të ndjehet relativisht më i sigurt duke përdorur telefonat mobil nëse ato
përmbahen praktikave të sigurta.

(Burimi: SecureList)

17. 28.31% përdoruesit e celularëve në Iran preken nga celularët
malware

Irani është vendi më i prekur nga celulari
malware. Statistikat treguan që ajo kishte përqindjen më të lartë të përdoruesve të celularëve
të prekur nga malware në telefonët e tyre. 9.92% e përdoruesve në SH.B.A. përjetuan një celular
sulm malware.

(Burimi: Kaspersky)

18. Një malware i ri lëshohet çdo 7 sekonda

Kriminelët kibernetikë po dëlirojnë keqdashësin në
një normë që nuk e kemi përjetuar kurrë më parë. Vëllimi i madh i malware
lëshuar çdo vit është një shqetësim në rritje në komunitetet e sigurisë në internet.

(Burimi: G DATA)

19. Sulmet malware po digjen vrima në xhepa të
organizatat

Malware kushton mesatarisht 2,6 milion dollarë për
një organizatë çdo vit. Kjo është një rritje prej 11% në krahasim me shifrat
nga të dhënat e vitit të kaluar. Kjo është shumë më e lartë në krahasim me kërcënimet e tjera në internet
me të cilën përballet një organizatë. Sulmet me bazë në internet dhe DDoS ndjekin malware në
lista e kërcënimeve kibernetike më të shtrenjta për organizatat.

(Burimi: Accenture)

20. Me kursin aktual, malware-i i lëvizshëm do të bëhet një miliardë dollarë
industri deri në vitin 2020

Me rritjen e vazhdueshme të numrit
të përdoruesve të internetit celular në të gjithë botën dhe fluksi i më i sofistikuarve
malware, trafikuesit kibernetikë mund të shkaktojnë dëme deri në 1 miliard dollarë.

(Burimi: McAfee)

ransomware

Ransomware është ndër sulmet më të diskutuara kibernetike të të gjitha kohërave. Ajo preku institucionet dhe individët në të gjithë botën në krye të saj. Ende është një kërcënim domethënës për të gjithë me forma të reja të ransomware që vijnë në përzierje.

Ransomware do të shifronte të dhënat dhe më pas do të kërkonte
një shpërblim nëse pronari dëshiron të rimarrë kontrollin e të dhënave. Njerëzit nuk kishin të dhëna
se çfarë të bëjmë kur vala e ransomware goditi botën përsëri në vitin 2016.
Ekspertët e sigurimit kibernetik predikojnë të mos heqin dorë nga kërkesat e tyre ashtu si do
motivoni ata që të vazhdojnë të kthehen.

Mbajtja e kopjes rezervë të informacionit të ruajtur
në një makinë të largët është ndër mënyrat më të mira për të trajtuar këtë kërcënim.

21. Sulmet Ransomware u rritën me 118% në tremujorin e parë
të vitit 2019

Raporti tremujor i McAfee sugjerohet
aktorët e ransomware po bëhen më aktivë. Ajo gjithashtu diskutoi se si kriminelet në internet
po shkojnë drejt vektorëve të tjerë në vend që të mbështeten në fushata masive.
trendi nuk sjell lajme të mira për bizneset.

(Burimi: McAfee)

22. Dëmet globale të ransomware do të jenë 20 miliardë dollarë deri në vitin 2021

Duket sikur do të dëgjojmë
në lidhje me ransomware. Parashihet që do të ketë 20 miliard dollarë dëme nga
viti 2021. Do të jetë një rritje prej 57 përqind në krahasim me atë që shoqëron
kostoja ishte në vitin 2015.

(Burimi: Sipërmarrjet e Sigurimit Kibernetik)

23. Ransomware zvogëlohet në vëllim, por ende prodhon
shuma të mëdha për kriminelët në internet

Kostoja mesatare e shpërblesës u rrit në
36.295 dollarë në tremujorin e dytë të 2019. Kjo është një rritje prej 184% në krahasim me atë
numri ishte në tremujorin e kaluar.

(Burimi: Coveware)

24. Koha mesatare e joproduktive për shkak të ransomware është 9.6 ditë

Numri mesatar i ditëve që duheshin
zgjidh një çështje është pothuajse 10 ditë në tremujorin e dytë të 2019. isshtë më shumë
se një rritje prej 30% krahasuar me tremujorin e kaluar. Rritja mund të jetë kryesisht
t’i atribuohet futja e ransomware më të sofistikuar.

(Burimi: Coveware)

25. Ransomware pritet të sulmojë një biznes çdo 11
sekonda deri në fund të vitit 2021

Sipas parashikimeve nga Siguria në internet
Sipërmarrje, do të ketë një sulm shpërblyes ndaj një biznesi çdo 14 sekonda
fundi i vitit 2019, dhe i njëjti numër do të zvogëlohet në 11 deri në fund të vitit 2021.

(Burimi: Sipërmarrjet e Sigurimit Kibernetik)

26. FedEx humbi 300 milion dollarë ndaj NotPetya

NotPetya, hakmarrësi, për të cilin besohet
të origjinës në Ukrainë, shkaktoi një humbje prej 300 milion dollarësh në dorëzimin e paketave
gjigand. NotPetya preku shumë biznese dhe individë në mbarë botën,
por FedEx është ndër klientët e saj më të mëdhenj.

(Burimi: Reuters)

27. Qeveria, prodhimi dhe industria e kujdesit shëndetësor
kanë qenë synimet më të mëdha të hakmarrësve

Aktorët e Ransomware janë duke synuar më të mëdha dhe
organizatat e ndjeshme ndaj të dhënave më shumë se kushdo tjetër. Ajo i bën këta sektorë a
shënjestër me lëng për ata që fshihen pas hakmarrjes. Qeveria, prodhimi, dhe
kujdesi shëndetësor përbënte 27%, 20%, dhe 14% të të gjitha incidenteve të shpërblyese në
gjysma e parë e vitit 2019.

(Burimi: Trend Micro)

phishing

Jo çdo krimin kibernetik duhet të jetë një
haker ekspert ose programues. Disa përfitojnë nga psikologjia njerëzore dhe budalla
viktimat e tyre për të ndërmarrë hapin e gabuar. Artistët Con kanë qenë rreth e rrotull që nga ajo kohë
koha e panjohur, dhe phishing është versioni dixhital i tij.

Email, faqet e internetit të rreme dhe false
reklamat janë disa nga vektorët e përdorur nga scammers phishing. Një duhet
ushtroni si sens të përbashkët ashtu edhe kujdes paraprak për të qëndruar i sigurt nga i tillë
kërcënimet. Njohuria për mënyra të ndryshme në të cilat veprojnë skammers e phishing mund
gjithashtu rezultojnë të dobishëm dhe parandalojnë që dikush të bëhet viktimë.

28. 59% e sulmeve të phishing janë për përfitime financiare ndërsa
pjesa tjetër e tyre janë për spiunazh

Një pjesë e konsiderueshme e akteve të phishing është
të destinuara për spiunazh. Stat hedh dritë mbi përdorimin gjithnjë e në rritje
e luftës në internet. Raporti gjithashtu thoshte se 70% e të gjitha shkeljeve të lidhura
me një shtet kombëtar ose aktorë të lidhur me shtetin përfshirë peshkimin.

(Burimi: Verizon)

29. Numri i sulmeve të phishing u rrit me 36% në 2018

Raporti i Kërcënimeve Webroot për vitin 2019
raportoi një rritje prej 220% në numrin e vendeve të zbulimit të phishing. Trendi
reflektohet edhe në numrin e sulmeve. 36% më shumë sulme phishing ishin atje si
krahasuar me 2017-ën.

(Burimi: Webroot)

30. Microsoft është marka më e preferuar e phishing
kriminelët

Microsoft është marka më e hutuar për të
sulmet e phishing. Sulmuesit shpesh dërgojnë postë elektronike të destinuara për të fituar Microsoft
kredencialet e llogarisë së një përdoruesi, të cilat më pas mund të çojnë në probleme të mëdha
përdorues. PayPal bie në vendin e dytë në listë të ndjekur nga Facebook në vendin e tretë.

(Burimi: Vada Secure)

31. Një në dhjetë URL-të është me qëllim të keq

10% e URL-ve që hasni në internet
janë me qëllim të keq. Shfletues të tillë si Chrome ndihmojnë përdoruesin të identifikojë cilat faqe
mund të jetë potencialisht i dëmshëm. Madje bllokon automatikisht disa nga këto site.

(Burimi: Symantec)

32. 48% e bashkëngjitjeve bashkëshoqëruese të emailit janë skedarë zyre

Hakerët ende e kanë shumë më lehtë
karrem përdoruesit në ekzekutimin e malware duke i fshehur ato nën skedarë zyre dhe
attachments. Ndërsa përdorimi i emailit pati një rritje prej 5%, gati gjysma e keqdashësve
email-et kishin skedarë zyre si bashkëngjitje.

(Burimi: Symantec)

33. 93% e fushave të phishing kishin një uebfaqe HTTPS

93% e fushave të phishing të zbuluara nga
Webroot midis shtatorit dhe tetorit të vitit 2018 kishte një faqe HTTPS. Statusi është
mjaft alarmante dhe tregon sesi kriminelët kibernetikë nuk po lënë asnjë gur të pa teknikuar për të marrë budallallëk
përdoruesit.

(Burimi: Webroot)

34. 71% e grupeve përdorin posta elektronike të phishing
vektori i infeksionit

Injektimi i malware në sistem është ndër
detyrat më të vështira për kriminelët në internet. Ata po bëhen gjithnjë e më shumë
duke u mbështetur në email-phishing për të futur malware në sistem. ata
e keni më të lehtë të mashtroni njerëzit në një organizatë për të përhapur të korruptuarit
softuer, dhe mashtrimi duket se po punon për ta për momentin.

(Burimi: Symantec)

35. 64% e organizatave kanë përjetuar një sulm të phishing në
2017

Sulmet e phishing po bëhen më të synuara
dhe të organizuar. 64% e organizatave raportuan se kishin përjetuar një sulm phishing në
2017. Me tendencat aktuale, duket se numri do të shkojë vetëm
rritje në të ardhmen.

(Burimi: Pika e Kontrollit)

36. 1.5 milion faqet e internetit të phishing krijohen çdo muaj

Numri në rritje i faqeve të internetit të phishing në
interneti është një shqetësim i madh për të gjithë përdoruesit. Një nga mënyrat se si sulmuesit mashtrojnë përdoruesit
është se ata do të mashtronin faqet e internetit të disa prej markave të famshme dhe do ta joshnin përdoruesin
ose të shkarkoni një skedar ose të plotësoni letrat kredenciale.

(Burimi: Raporti i kërcënimit webroot)

Formjacking

Formjacking është një kërcënim në zhvillim në internet me të cilin përballen njerëzit në të gjithë botën. Hakerat do të kompromentojnë uebfaqen në mënyrë të tillë që ata të aksesojnë të gjitha informacionet e ndjeshme që përdoruesit në të.

Sapo të humbasin informacionin, përdoruesi mund
merrni shumë telashe. Vjedhjet e identitetit dhe fitimet monetare janë më të mëdhatë
arsyet e sulmeve të tilla. Mekanizmat shtesë siç është 2FA ndihmojnë një
minimizoni humbjen kundër një mashtrimi të tillë.

37. Formimi i kompromiseve kompromenton më shumë se 4800 faqe në internet secila
muaj

Formimi është bërë gjithnjë e më shumë
metodë popullore midis kriminelëve kibernetikë. Më shumë se 4800 faqe unike marrin
prekur nga formulimet çdo muaj.

(Burimi: Symantec)

38. Formimi i formës mund të shkaktojë një humbje prej 2.2 milion dollarë në muaj
me vetëm 10 karta krediti për sit

Dikush mund të shesë kartë krediti të vjedhur
detaje për 45 dollarë në vendet e errëta të tregut. Dhe në shkallën aktuale të goditjes së formës,
madje edhe 10 karta krediti të vjedhura për një faqe në internet mund të fitojnë krimin kibernetik 2.2 milion dollarë
çdo muaj.

(Burimi: Symantec)

39. 4,818 faqe unike u prekën çdo muaj nga
formjacking në 2018

Kriminelët në internet po gjejnë shumë më tepër
i përshtatshëm për të hequr informacionet e lidhura me pagesa të përdoruesve. Rritja e numrit
e faqeve të internetit të prekura nga formjacking është tregues i faktit se ai mund të paraqesë
të jetë shqetësim serioz për sigurinë në internet në të ardhmen e ardhshme.

(Burimi: Biznesi sot)

40. Hakerët mund të kenë bërë 17 milion dollarë nga British Airways
sulm i formës

Shkelja e British Airways, e cila çoi në detaje
të vjedhura nga 380,000 karta, mund të keni fituar kriminelë në internet 17 milion dollarë. kjo
vlerësimi vjen nga norma e zakonshme e detajeve të kartave të kreditit të vjedhura në errësirë
web. Ishte e barabartë me shtimin e fyerjes për dëmtimin kur ishin linjat ajrore
gjobiti 183 milion paund për shkeljen e të dhënave.

(Burimi: Symantec, Independent)

Cryptojacking

Cryptocurrency dikur ishte vetëm një mesatare për
kriminelët në internet për të qëndruar në hije. Pagesat në vendet e tregut të errëta,
shpërblesa nga ransomware dhe llojet e tjera të transaksioneve të paligjshme morën një forcë
nga cryptocurrency.

Elementet antisocial në internet janë
tani minierë në mënyrë të paligjshme të kësaj monedhe dixhitale. Cryptocurrency minierave nga
interneti kërkon fuqi të konsiderueshme llogaritëse. Dikush duhet të durojë
faturat e energjisë elektrike së bashku me kostot për pajisje më të mira kompjuterike.

Cryptojakckers do të kapërcejnë këtë kosto të
minierat duke bërë pajisjet e viktimave të tyre të bëjnë të gjithë punën e këmbëve. Që nga
ngarkesa shpërndahet midis klientëve të shumtë, viktimat mezi vërejnë
aktiviteti që ndodh në sfond.

Me uljen e vlerës së
cryptocurrency këto ditë, gjithnjë e më shumë minatorë po lëvizin drejt
cryptojacking, pasi është mezi një biznes fitimprurës nëse i mban të gjitha
shpenzimet e shoqëruara.

41. Cryptojacking zvogëlohet me vlerat plummeting të
cryptocurrency

Cryptojackers duket se janë demotivuar nga
duke zvogëluar vazhdimisht vlerën e monedhave cryptocurrency. Ka pasur një ulje prej 52% në
incidente të kriptazheve në vitin 2018. Sidoqoftë, mund të pritet më shumë
incidente të kriptazheve nëse vlera e monedhës dixhitale rritet përsëri.

(Burimi: Symantec)

42. Cryptojacking tani është më popullor se ransomware
midis kriminelëve kibernetikë

Me organizatat që zbatojnë masa mbrojtëse
kundër ransomware, kriminelët kibernetikë tani po shkojnë drejt një rrugë tjetër drejt
bëj para Cryptojacking nuk është domosdoshmërisht keqdashës për pajisjen e përdoruesit
dhe rrallë herë vihet re. Tendencat tregojnë gjithnjë e më shumë hakerë tani
duke lëvizur drejt cryptojacking.

(Burimi: Forbes)

43. Shkalla e parë e raportuar e marrjes së një cryptojacker
dënimi me burg vjen nga Japonia

Yoshida Shinkaru mund të jetë personi i parë
për të marrë një dënim burg për përfshirjen në kriptojacking. 24-vjeçari
fshehu mjetin e minierave në një mjet online lojtar mashtrimesh. Ishin afro 90
shkarkime të mjetit nga blogu i tij, dhe ai ishte në gjendje të minave cryptocurrency
me vlerë 45 dollarë.

(Burimi: ZD Net)

44. Bizneset e vogla dhe të mesme mbajnë peshën e pothuajse
83% e trafikut të cryptomining

Që nga bizneset e vogla dhe të mesme në përgjithësi
nuk mund të mbajnë koston e instalimeve të forta të sigurisë në internet, ato rezultojnë të jenë
pre e lehtë për kriptojackers. Ndërmarrjet e mëdha janë shumë të afta t’i mbajnë
rreziqe të tilla në gji.

(Burimi: Kaspersky)

45. 62% e trafikut cryptomining është nga SH.B.A.

Cryptojackers duket se janë specifikisht
duke synuar Shtetet e Bashkuara. Vendi jep llogari për më shumë cirkptomining
trafiku se çdo vend tjetër. Dy vendet e ardhshme në krye të tabelës janë
Kanada dhe Afrika e Jugut, me një pjesë të trafikut prej 2% secila.

(Burimi: Kaspersky)

Sulmet më të dukshme të malware

Ka disa sulme malware që
ndryshuar perceptimet për sigurinë në internet. Këto sulme ose prekin një pjesë të madhe
të globit, ose ata janë jashtëzakonisht të efektshëm për të bërë punën që janë
supozohet të bëjë.

Ne kemi përmendur disa sulme malware
që tërhoqi vëmendjen globale. Ndërsa shumica e këtyre sulmeve kishin një dëmtime
efekt, ata i lanë viktimat dhe industrinë e sigurisë në internet me disa mësime
mësoj.

46. ​​ILOVEYOU

Ky është emri i virusit, i cili shkaktoi
sakatim dixhital në vitin 2000. Virusi u nis nga Filipinet nga a
24-vjeçari Onel de Guzman. Ai më vonë pretendoi se ai krijoi virus për të
Teza. Virusi do të hapte një skedar të quajtur ILOVEYOU, i cili do të përmbante një
bashkëngjitje DASHURI-LETTERR-P FORR JU. Ata që humbën në tundimin e hapjes së
skedar, gjeti virusin që përhapet në kompjuter duke prekur skedarë, dhe madje
duke u përhapur në pajisjet e tjera përmes postës elektronike, në disa raste.

Besohet se ka prekur 45 milion
Windows PC. Krijuesi i virusit nuk u përball me asnjë veprim juridik që nga atëherë
Filipinet nuk kishin asnjë ligj në lidhje me krimet në internet si ai në atë kohë.

(Burimi: BBC)

47. Virusi Sasser

Ky krimb i krijuar nga një gjerman 18-vjeçar
djali u përhap në një milion kompjuterë në vitin 2004. Krimbi përfitoi
të një zbrazëtie në pajisjet Windows dhe nuk kishte nevojë për ndërhyrje njerëzore për tu përhapur.
Për dallim nga viruset e tjera, do të rigjenerohet në të gjithë pajisjet pa qenë e nevojshme
bashkëngjitje me email dhe skedarë.

(Burimi: Shkencëtar i lajmeve)

48. Kal i Zeusit trojan

E njohur edhe si Zbot, këtë trojan ka
infektuan miliona kompjuterë në të gjithë globin. Kriminelët në internet e përdorin atë
hyr në informacionin e ndjeshëm të ruajtur në pajisjen e përdoruesit. Disa nga tjetra
kërcënimet që vijnë së bashku me Zeusin janë që ato mund të modifikojnë dhe fshijnë skedarët
sistemi juaj Disa gjithashtu e përdorin atë për të ofruar ransomware. Mund të infektojë çdo Windows
pajisje. Disa nga viktimat e njohura të këtij kali trojan janë NASA, The Bank of
Amerikë, Cisco, Amazon, etj.

(Burimi: Avast)

49. Stuxnet

Ai është gjoja më i diskutueshëm
virusi kompjuterik i krijuar ndonjëherë. Gjithçka në lidhje me Stuxnet, pikërisht nga origjina e saj tek
qëllimi i tij, është emocionues dhe misterioz. Kaq shumë vite pasi ishte krimbi
të lëshuar, pothuajse mund të konfirmohet që Shtetet e Bashkuara dhe Izraeli janë
kolektivisht përgjegjës për krijimin e Stuxnet. Dikush mund ta quaj edhe atë
arma e parë e luftës kibernetike që nga qëllimi i këtij krimbi ishte rrëzimi i a
programi i zhvillimit të armëve bërthamore.

Dhe e bëri pikërisht atë. Kjo e sofistikuar
krimbi ishte krijuar për të bërë centrifugimin e reaktorit bërthamor të rrotullohej aq shpejt sa ajo
dëmtohet për shkak të ushtrimit. Pasi ata ishin në gjendje të infektonin bërthamorë
kompjuteri i reaktorit me krimbin, askush nuk e dinte se çfarë po shkonte keq si krimbi
vazhdoi të arrijë qëllimin e saj.

(Burimi: CSO Online)

50. CryptoLocker

Ky malware i ka bërë më shumë lajmeve
se cilindo tjetër në vitet e kaluara. Trojan bie në kategorinë më të gjerë
të ransomware, dhe ne e dimë se ju e njihni atë fjalë. Ransomware fillestare
sulmet përfshinin përdorimin e CryptoLocker. CryptoLocker do të hynte në përdoruesit
pajisje përmes një mediumi siç është posta elektronike ose memorja USB. Më pas do të kodohej
skedarë të caktuar në hard disk dhe më pas kërkojini përdoruesit të paguajë një shpërblim nëse ato
dëshironi të merrni çelësin e deshifrimit.

(Burimi: Kaspersky)

nomenklaturë

Le t’i japim fund të gjitha konfuzioneve midis
forma të ndryshme të malware. Në këtë pjesë, ne përcaktojmë llojet e ndryshme të
cyberthreats. Kjo do t’ju ndihmojë të keni një kuptim më të mirë të temës dhe
bëjnë dallimin midis formave të ndryshme.

51.Malware

Fjala malware është një akronim për qëllim të keq
software. Shtë një term i përdorur për të përcaktuar kolektivisht familjen e softuerëve
të dizajnuara për të shkaktuar probleme në një sistem. Ka disa mënyra me të cilat a
malware injektohet në sistem, dhe njeriu më tej mund t’i klasifikojë ato bazuar në
veprimet e malware.

(Burimi: KërkimiSiguri)

52. Virus

Njerëzit shpesh ngatërrohen mes malware
dhe një virus. Një virus kompjuterik funksionon si ai biologjik. Pasi ta gjejë një
pritës, ajo do të presë për kushtet e duhura, dhe pastaj shpejt përhapet në të gjithë
sistemi që korrupton të gjitha skedarët. Për dallim nga malware, një virus nuk mund të ekzekutohet
vet.

(Burimi: YouTube)

53. Krimbat

Një krimb është krijuar për të krijuar kopje të
vetë dhe përhapet në të gjithë sistemin ose rrjetin. Nuk kërkon asnjë
bashkëveprimi njerëzor për ekzekutimin. Kriminelët në internet përdorin krimba për një larmi të
qëllime. Mund të jetë modifikimi dhe fshirja e skedarëve, prezantimi i malware në
sistem, krijoni prapavijë, zhvilloni sulme DDoS dhe shumë më tepër.

(Burimi: Norton)

54. Ransomware

Një ransomware do të hynte në sistem dhe
kriptoni të gjitha skedarët duke e lënë përdoruesin të pa mundur të hyjë në asnjë prej tyre.
krijuesit do të kërkonin një shpërblim nga përdoruesi në këmbim të deshifrimit
Celës. Zakonisht janë zyrat publike që janë në radarin e një malware të tillë.

(Burimi: OSHC)

55. Malware potencialisht i padëshiruar (PUA)

Për dallim nga malware, PUA nuk janë keqdashës nga
natyra nga ato mund të ndikojë në funksionimin e qetë të një sistemi në një mënyrë ose në një tjetër.
Disa shembuj të aplikacioneve të tilla janë adware, mjete të administrimit në distancë,
mjetet e skanimit të rrjetit, mjetet e çinstalimit, etj. Nuk është e vështirë të kuptohet
si mund të përdoret PUA për qëllime të sëmura.

(Burimi: Sophos)

56. Adware

Një adware është krijuar për të bërë zhurmë për përdoruesit
shfletuesi me reklama. Një malware i tillë mund të jetë mjaft i bezdisshëm, dhe është
nganjëherë është e vështirë të shpëtosh prej tyre. Adware gjithashtu mund të çojë një në dashakeq
faqet e internetit, që automatikisht do të iniconin shkarkimin e programeve të padëshiruara
pa lejen e përdoruesit.

(Burimi: Malwarebytes)

57. Spyware

Siç sugjeron emri, Spyware do
mblidhni fshehurazi dhe transmetoni informacionin tuaj personal tek hakeri. Një i tillë
softveri mund të regjistrojë detajet tuaja bankare dhe informacione të tjera të ndjeshme. Një tjetër
Përdorimi i zakonshëm për spyware është aktiviteti në internet i përdoruesit të log-së dhe dërgimi i tij në marketing
Kompanitë.

(Burimi: Veracode)

58. Kuaj Trojan

Ashtu si Grekët përdorën një dhuratë prej kuaj druri
për të hyrë në qytetin e mbrojtur nga afër Troy, një kalë trojan shpesh injektohet në
një sistem i maskuar si disa programe të tjera. Pasi përdoruesi ta instalojë atë, mund
të jenë disa pasoja që variojnë nga hakeri që fiton qasje në kompjuterin tuaj
në regjistrimin e të dhënave dhe shkarkimin e malware të tjerë në sistem.

(Burimi: Kaspersky)

59. Rootkit

Një rootkit lejon hakerin të fitojë në distancë
hyrja e pajisjes pa e lënë përdoruesin të dijë për të. Isshtë e panevojshme për të
përmendni që dëmi mund të jetë katastrofik sapo të futet rootkit. Haker
mund të modifikojë dhe fshijë skedarët e ruajtur në pajisje, të ndryshojë konfigurimin e sistemit
dhe shumë më tepër. Mund të shkarkojë softver të dëmshëm të pajisjes dhe të vjedh
informacion i ndjeshëm.

(Burimi: Comodo)

60. Bot

Bots përdoren për t’u përdorur si për origjinal ashtu edhe për atë
qëllime të dëmshme njësoj. Bots janë programe kompjuterike të dizajnuara për të automatizuar
detyra specifike. Dikush has në shumë bote në jetën e përditshme. Këto janë
përdoren faqet e mesazheve të çastit, videogames, konkurset në internet, etj
mund të përdorin bots për të kompromentuar një sistem në disa mënyra. Ato mund të përdoren për të filluar
një sulm DDoS, për të zvarritur një server për informacion, rigjenerohet si krimbat, krijoni
hyrje në prapavijë për hakerat, dhe shumë më tepër.

(Burimi: Cisco)

Burimet e të dhënave & Referencat

 1. ISACA
 2. ISACA
 3. ISACA
 4. Google
  Raporti i transparencës
 5. Cybint
 6. AV-TEST
 7. Symantec
 8. Malwarebytes
 9. Livewire
 10. i zërit
  mur
 11. i zërit
  mur
 12. IT
  Portal Pro
 13. TechNewsWorld
 14. AV-TEST
 15. AV-TEST
 16. SecureList
 17. Kaspersky
 18. G
  DATA
 19. Accenture
 20. McAfee
 21. McAfee
 22. Siguria kibernetike
  Ventures
 23. Coveware
 24. Coveware
 25. Siguria kibernetike
  Ventures
 26. Reuters
 27. prirje
  Micro
 28. Verizon
 29. Webroot
 30. vada
  Secure
 31. Symantec
 32. Symantec
 33. Webroot
 34. Symantec
 35. kontrolloni
  pikë
 36. Webroot
  Raporti i Kërcënimeve
 37. Symantec
 38. Symantec
 39. biznes
  sot
 40. Symantec,
  i pavarur
 41. Symantec
 42. Forbes
 43. ZD
  Neto
 44. Kaspersky
 45. Kapersky
 46. BBC
 47. NewScientist
 48. Avast
 49. CSO
  online
 50. Kaspersky
 51. SearchSecurity
 52. YouTube
 53. Norton
 54. CSO
 55. Sophos
 56. Malwarebytes
 57. Veracode
 58. Kaspersky
 59. Comodo
 60. cisco
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map