Këshilla për ruajtjen e skedarëve tuaj në mënyrë të sigurt dhe private

Shërbimet e ruajtjes në internet si Dropbox dhe Google Drive janë duke u bërë gjithnjë e më popullore sepse njerëzit duan akses në skedarët e tyre nga të gjitha pajisjet e tyre pa telashe për t’i transferuar ato me dorë. Kështu që, kur përdorni një shërbim ruajtjeje në internet, lehtë mund të sinkronizoni automatikisht skedarët tuaj të ruajtur në të gjitha pajisjet tuaja. Pavarësisht nëse doni të përdorni ato skedarë me desktopin tuaj ose pajisjet e lëvizshme, thjesht duhet t’i përdorni ato në internet. Një përfitim tjetër është kur jeni duke punuar me dokumentet tuaja. Duke i ruajtur skedarët tuaj në internet, do të jeni në gjendje të redaktoni dhe punoni në dokumentet tuaja nga ndonjë prej pajisjeve tuaja.


Nuk ndalet këtu. Edhe nëse nuk i sillni pajisjet tuaja me vete, ju mund të përdorni akoma skedarët që keni ruajtur në ruajtjen tuaj online nga çdo pajisje e lidhur me internet kudo në botë. Ky është lehtësia e përdorimit të një shërbimi të ruajtjes së skedarëve në internet. Por, ruajtja e skedarëve tuaj në internet mund t’i ekspozojë ata në rrezik të hackimit dhe vjedhjes. Pra, ju duhet të parandaloni çdo lloj kërcënimi të hyni në skedarët tuaj në internet. Këtu janë disa këshilla për ruajtjen e skedarëve tuaj në internet në mënyrë të sigurt dhe private:

1. Instaloni VPN në të gjitha pajisjet e sinkronizuara

Pse duhet të instaloni VPN në të gjitha pajisjet e sinkronizuara? Kjo do të mbrojë të gjitha transmetimet e të dhënave midis pajisjeve tuaja lokale dhe ruajtjes në internet. Duke mbrojtur rrjetin tuaj me një lidhje private, ju nuk do të shqetësoheni për disa palë të treta duke u përpjekur të rrëmbejnë transmetimin e të dhënave dhe të vjedhin disa nga informacionet tuaja private gjatë rrugës.

Duke i mbajtur të gjitha pajisjet në lidhje private, transmetimi i të dhënave tuaja do të jetë i lirë nga çdo hakerë ose palë të treta të paskrupulluara, të cilët përpiqen të monitorojnë dhe vjedhin të dhënat tuaja. Shtë një mekanizëm sigurie për të gjitha transmetimet e rrjetit tuaj.

2. Mos hyrni në skedarët tuaj nga pajisjet e pakriptuara

Nëse nuk e keni sjellë me vete pajisjen tuaj dhe doni të përdorni skedarët tuaj nga ndonjë vend tjetër, të tilla si nga një kafene në internet ose nga ndonjë vend tjetër publik, duhet të siguroni që pajisja të jetë gjithashtu e koduar. Nëse kafeneja ose biblioteka e internetit ndalon instalimin e ndonjë programi të ri, thjesht mund të përdorni një faqe interneti për të hyrë në skedarët tuaj përmes uebit. Ose, mund të instaloni një zgjatje VPN në shfletuesin që përdorni.

Mos harroni të përdorni mënyrën private në shfletuesin tuaj për të siguruar që gjurmët tuaja të mbulohen kur dikush tjetër po përdor të njëjtën makinë si ju. Dhe gjithashtu, mos harroni të dilni nga të gjitha llogaritë tuaja të bëra dikur.

3. Përdorni sistemin e vërtetimit me dy faktorë për të hyrë në deponimin tuaj online

Nëse doni të mbani të gjithë skedarët tuaj të sigurt dhe të sigurt në ruajtjen tuaj në internet, sigurohuni që të përdorni një fjalëkalim aq të ndërlikuar sa është shumë e vështirë të thyeni duke përdorur forcë brutale. Përdorni numra, shkronja të mëdha, shkronja të vogla, simbole dhe të gjitha kombinimet për ta bërë fjalëkalimin tuaj të fortë dhe të vështirë për tu copëtuar.

Përdorni një program menaxheri fjalëkalimi për ta ruajtur në rast se nuk mund ta mbani mend. Gjithashtu, sigurohuni që të aktivizoni sistemin e vërtetimit me dy faktorë për të siguruar që qasja në ruajtjen tuaj në internet është plotësisht e sigurt. Në këtë mënyrë, ju duhet të konfirmoni çdo përpjekje të hyrjes në ruajtjen tuaj online duke përdorur një pajisje ose llogari tjetër që keni.

4. Përdorni vetëm shërbime të ruajtjes online me reputacion të lartë

Ka shumë shërbime të ruajtjes në internet që janë në dispozicion në treg, dhe ato ofrojnë përfitime të ndryshme për të tërhequr përdoruesit e tyre. Sigurisht, ju mund të zgjidhni një që ju preferoni, por sigurohuni që të zgjidhni ruajtjen në internet që është shumë e njohur dhe e njohur gjerësisht.

Për shembull, Dropbox, Google Drive, ose Microsoft OneDrive mund të jenë një zgjidhje më e mirë për nevojat tuaja për ruajtje në internet se çdo ofrues tjetër të shërbimit që mezi njihni ose nuk keni ndonjë reputacion të njohur në treg. Kjo për shkak se shërbimet me reputacion të ruajtjes në internet do t’i kushtojnë më shumë vëmendje sigurisë dhe intimitetit tuaj, dhe ato janë më të besueshme në ruajtjen e skedarëve tuaj të sigurt dhe të sigurt.

5. Përditësoni planin tuaj të ruajtjes për siguri më të mirë

Meqenëse ka shumë shërbime të ruajtjes në internet që ofrojnë shërbimet e tyre falas me kufizime të caktuara, është gjithmonë mirë që ju të përdorni versionin falas të shërbimeve të tyre. Sidoqoftë, merrni parasysh përfitimet kur jeni duke u përmirësuar në planet e tyre premium, të cilat mund t’ju japin siguri dhe intimitet më të mirë. Ekzistojnë edhe më shumë karakteristika për t’u përdorur në planin premium kur krahasohen me planin falas.

Këto janë disa këshilla për ruajtjen e skedarëve tuaj në mënyrë të sigurt dhe private. Sigurohuni që të mbani skedarët tuaj private gjatë gjithë kohës dhe të siguroni që të gjitha transmetimet e të dhënave të kryhen me një rrjet të koduar. Në këtë mënyrë, ju do të jeni në gjendje t’i mbani skedarët tuaj të sigurt dhe të sigurt gjatë gjithë kohës.